Categories: Senica

Štartuje nová sezóna oblastných súťaží, pred ňou sme sa porozprávali s podpredsedom ObFZ Senica Petrom Koprlom

Máme začiatok novej sezóny, ktorá štartuje už tento víkend a pred jej štartom NaZahori.sk oslovilo podpredsedu Výkonného výboru Oblastného futbalového zväzu Petra Koprlu aby sa obzrel za minulou sezónou a čo to naznačil aj o novej.

 Začnime minulou sezónou, ktorá bola tvoja prvá na funkcionárskej stoličke v ObFZ Senica. Ako si ju videl z nového uhla?

Záver minulého roka 2017 bol hektický. Voľby do zväzových štruktúr. Nielen z časového hľadiska, ale aj z možného konfliktu záujmov, ktoré by mohli nastať v klube a na zväze som opustil pozíciu predsedu TJ Družstevník Hlboké po šesťročnom pôsobení. Prakticky máme za sebou polovicu roka, kedy pracuje nový Výkonný výbor (VV) spolu. Netajil som sa tým, že zvolením do VV chcem hlavne pomáhať všetkým klubom v oblasti, lebo som z klubu vyšiel a dovolím si povedať, že ich problémy poznám. Tie sme mali aj u nás a sú prakticky na 99% podobné aj inde. Veľmi dôležitá je práca s mládežou, ktorá je našou budúcnosťou. Vidím tu obrovský generačný prepad. Dorasteneckých mužstiev v súťažiach ObFZ je len desať, čo je málo a na to viaceré kluby v blízkej budúcnosti doplatia. Mrzí ma však jedna vec, že prestupový poriadok momentálne stavia kluby, ktoré pracujú s mládežou na vedľajšiu koľaj. Keďže hráčov nie je dostatok, kluby si ich doslova kradnú. Odstupné za výchovu hráčov je smiešne a klub, ktorý pracuje s mládežou je znevýhodnený. Ten, ktorý má peniaze si vychovaných hráčov jednoducho kúpi za podhodnotenú cenu. A toto je aj jedna z príčin, prečo kluby hráčov nevychovávajú, jednoducho si ich kúpia, práca s mládežou stagnuje. Druhá príčina je samozrejme nedostatok a možno aj nezáujem ľudí pracovať s mládežou. Česť výnimkám.

Najvyššia oblastná súťaž dostala nový náboj po tom, ako sa Radimov po víťaznom hetriku rozhodol postúpiť o súťaž vyššie. Aký očakávaš priebeh tejto súťaže? 

Radimov bol iný level už tri roky dozadu, kedy vyhral prvýkrát. Mal káder na to, aby postúpil do V. ligy skôr a hral v jej vrchnej časti. Možno dnes by bol ešte vyššie. Za pravdu mi dáva jeho posledný pohárový zápas s Myjavou, keď cez mužstvo IV. ligy postúpil do ďalšieho kola. Aký očakávam priebeh najvyššej oblastnej súťaže? Vyrovnaný. Prakticky sa bude hrať už nielen o záchranu, ale aj o víťaza. V posledných ročníkoch sa hralo len o záchranu… Mužstvá sú vyrovnané, niektoré slabšie sa posilnili, tak tento rok to bude veľmi zaujímavé.  

Nie je škoda, že do 5. ligy neprešlo viac mužstiev z našej oblasti? 

Vieme, ako dopadla V. liga minulý rok. Súťaž so 6 účastníkmi prakticky nie je súťaž. Teraz je v nej 13 mužstiev a buďme vďační za to, že je to kvalitnejšia liga. Šancu ísť vyššie malo viacero klubov z oblasti nielen víťaz, ale väčšie náklady boli hlavnou príčinou, že sa neprihlásili. Teraz je zastúpenie v V. lige vyvážené. Šesť mužstiev z Trnavy, šesť zo Senice plus Stará Turá.

Novinkou bude spoločná 8. liga oblastných zväzov Senice a Trenčína, kde k nám prídu kluby z myjavského okresu. Čo očakávaš od tejto súťaže?

Veľmi dobrá myšlienka. Takáto spoločná súťaž sa v minulosti hrala. Samozrejme to pomôže obidvom oblastným zväzom, lebo samostatné ich súťaže by mali iba 6-7 účastníkov a ich spojením sa vytvorí jedna, dovolím si tvrdiť kvalitná najnižšia súťaž. Ja osobne sa teším na derby zápasy s ,,myjavskými” mužstvami. Hodnotiť môžeme po roku, či to bol prínos, ale ja tvrdím už dnes, že bude.

ZsFZ aj ObFZ Senica prešli minulý rok po voľbách zmenami. Ako ich po roku vnímaš z tvojej pozície podpredsedu ObFZ Senica? 

Voľby sú jedna vec a práca po voľbách iná. Dôležité je nájsť spoločnú reč a dohodnúť sa na veciach v prospech futbalu. Ja som prišiel nezištne pomáhať do zväzu a pre mňa je futbal na prvom mieste. Iné neriešim. To je mimo mňa.

Na záver ťa poprosím o tipy. Kto vyhrá/bude hrať o špicu v jednotlivých súťažiach a naopak, kto bude mať problémy a bude sa pohybovať na spodku tabuľky?

Ťažko sa pred sezónou tipuje, ako budú tieto naše tri súťaže prebiehať. Jedno je isté. Najvyššia súťaž bude zaujímavá a vyrovnaná. Viaceré mužstvá môžu skončiť na najvyššom mieste. Do posledných kôl sa bude istotne tuho bojovať aj o záchranu. V VII. lige zbroja viacerí. Štefanov, Šajdíkove Humence a Kúty. Návrat by som však prial Kútom, ktoré jednoznačne patria nielen infraštruktúrou, zázemím, ale aj historicky vyššie. A posledná nová SE+MY súťaž? Chvojnica, Vrbovce, Chropov, Prietrž. Predpokladám z tejto štvorice vzíde víťaz. Ale to sú len predsezónne tipy, ktoré nemusia byť vôbec správne.

 

Vlado Miček

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

11 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

13 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

14 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

22 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago