Senica

Stretli sa primátori zo Záhoria, zhodli sa na nutnosti zvýšiť dane

V Senici sa v piatok 22. júna 2023 stretli v DAV-e primátori zo Záhoria, aby prediskutovali aktuálne problémy, s ktorými sa ich mestá stretávajú.

„Aktuálne sme v hektickej dobe a mali sme tu roztočenú inflačnú špirálu. Zvyšovali sme zo zákona platy zamestnancov nielen na úradoch či mestskej polícii, ale aj v inštitúciách, ktoré sú zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.,“ uviedol po skončení rokovania za všetkých zúčastnených primátor Holíča Zdenko Čambal.

Vykrytie zvýšených nákladov

Ako doplnil, bavili sa, ako vykryť zvýšené náklady. „Už tento mesiac sme dostali podielovú daň o 4 až 5 % nižšiu, ako bolo predpokladané. Musíme aj my reagovať na tieto skutočnosti aj nie dvakrát populárnou formou, ktorou je zvýšenie daní. Bavili sme sa aj ako to odstupňovať, povedzme okresné mesto 100, menšie mesto 90 a ešte menšie mesto 80 percent z nejakej sumy. Myslím, že sme sa zhodli, samozrejme záleží už od každého z nás, jak to odprezentujeme poslancom, keďže v konečnom dôsledku vždy primátor predkladá a poslanecké plénum schvaľuje,“ informoval Čambal.

„Povedzme či už dane z priemyselných stavieb, z bytov alebo zo súkromných domov použijeme aj priamo na nejakú investíciu v meste alebo na zlepšenie dopravnej infraštruktúry, to znamená mestské chodníky, respektíve mestské cesty alebo na športoviská.,“ spresnil predstavu, na čo by mali ísť financie z vybraných daní primátor Holíča.

Rokovalo šesť primátorov zo Záhoria

Na stretnutí boli šiesti primátori – Martin Džačovský (Senica), Oľga Luptáková (Skalica), Zdenko Čambal (Holíč), Peter Novisedlák (Stupava), Martin Jahodka (Gbely) a Radovan Prstek (Šaštín-Stráže). „Chýbal primátor Juraj Říha z Malaciek a Ľubomír Halabrín z Myjavy, ktorí sa ospravedlnili z dôvodov odcestovania, ale poslali za svoje mestá čísla, ktoré sme potrebovali vedieť. Súhlas s postupom je jednoznačný, len každý má trošku inú pozíciu v mestskom zastupiteľstve,“ ozrejmil Čambal.

Riešili aj problémy s odpadmi

Okrem financií boli na programe aj ďalšie témy. „Veľmi dlho sme sa rozprávali o problémoch s odpadmi. Dohodli sme sa, že napíšeme na združenie miest a obcí Slovenska, aby sa hľadali riešenia ako spravodlivo riešiť odpady voči občanom. Každý máme rôzne skúsenosti a z toho potom vychádzajú ďalšie možnosti, ako to vieme skombinovať. Či už nejaký hybridný systém, alebo nejaký jednoduchší. Každý sa tomuto problému venujeme po svojej línii a každý sme zase mali príklady z iných miest, že ako to fungovalo, nefungovalo a čo zabralo. Takže hľadáme tu prieniky aj v tomto, aby sme boli efektívnejší.“ Naznačil ďalší okruh primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Čo o stretnutí hovorí primátor mesta Gbely?

„Každé takéto stretnutie a výmena informácií medzi primátormi mi veľmi pomáha. Doba sa strašne rýchlo vyvíja a sme závislí nielen od zákona, ale aj od požiadaviek ľudí. Na stretnutí si vymieňame skúseností a z môjho pohľadu ako nového primátora je to veľmi prínosné,“ doplnil primátor mesta Gbely Martin Jahodka, ktorý po minuloročných voľbách do samosprávy nahradil v kresle dlhoročného primátora Jozefa Hazlingera.

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

6 hodín ago

📷 Rohožník – obec plná histórie a prírodných krás

Rohožník, malebná obec ležiaca v okrese Malacky, je miestom, kde sa snúbi bohatá história s…

18 hodín ago

Deň matiek – úcta matkám a materstvu

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname 12. mája.…

20 hodín ago

Zbierka pre dve deti po tragédii v Rohožníku

Zbierku na pomoc pre dve deti po tragédií, ktorá sa stala v okrese Malacky na…

22 hodín ago

Vrtuľník zasahoval po zrážke cyklistu s traktorom pri Moravskom Sv. Jáne

Dnes (11.5.2024) v ranných hodinách bola letecká posádka záchranárov Krištof 01 z Bratislavy vyslaná k…

1 deň ago

📷 Polárna žiara nad obcou Záhorská Ves

Zem zasiahla v piatok geomagnetická búrka najvyššieho stupňa. Uviedol to podľa agentúry AFP americký Národný…

1 deň ago