Categories: Stupava

Stupavčan zabil priateľku aj seba

Policajti vyšetrujú okolnosti úmrtia muža a ženy, ktorých telo bolo nájdené so strelnými zraneniami v Petržalke. 

Krvavá dráma v bratislavskej Petržalke má dve obete. Martin H. (†26) zo Stupavy sa mal pohádať so svojou priateľkou Martinou P. (†23) a streliť jej do hlavy. Potom obrátil zbraň na seba. Na všetko sa pozerala ich polročná dcérka Mia, ktorú polícia našla pri jej mŕtvych rodičoch.

“Včera v popoludňajších hodinách (krátko po 14.45 hod) sme prijali oznámenie o streľbe v jednom z obytných domov na Rovniankovej ulici v Mestskej časti Bratislava – Petržalka. Na miesto sa ihneď dostavili hliadky Policajného zboru a služba rýchlej zdravotnej pomoci. Na chodbe v blízkosti výťahu bolo nájdené telo ženy a muža so strelnými zraneniami a maloleté dieťa. Žena zraneniam na mieste podľahla. Mužovi bola poskytnutá prvá pomoc, no aj napriek snahe záchranárov zraneniam rovnako podľahol. Zdravotníci vykonali prehliadku aj maloletého dieťaťa, ktorá jeho zranenia vylúčila. Prípad si na mieste prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave a miesto je zabezpečené hliadkami Policajného zboru. Policajti zároveň kontaktovali sociálneho pracovníka za účelom zabezpečenia starostlivosti o maloleté dieťa,” informovala Lucia Mihalíková z oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ v Bratislave.

 

Foto: Jan Zemiar 

“Na mieste policajti zaistili aj krátku strelnú zbraň, ktorú mal 26-ročný muž v legálnej držbe. Zaistená zbraň bola za účelom jej skúmania zaslaná na Kriminalistický a expertízny ústav PZ,”informovala Lucia Mihalíková.

Martina bola na mieste mŕtva, privolaní záchranári ešte oživovali jej priateľa. Aj napriek ich snahe však zraneniam podľahol aj on. “Po poskytnutí prvej pomoci mužovi a zabezpečení starostlivosti o maloleté dieťa vykonali policajti neodkladné a neopakovateľné úkony a miesto činu riadne zadokumentovali,” povedala hovorkyňa Mihalíková.

Foto: Jan Zemiar 

Mladý pár však spolu nežil, Martina bývala v Ružinove so svojou mamou a dcérkou Miou. Podľa všetkého mladá mamička práve prežívala najšťastnejšie obdobie vo svojom Martina bola na materskej dovolenke. So starostlivosťou o dcérku jej pomáhala mama, s ktorou aj bývala. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy a zločinu zabitia. 

“S prihliadnutím na štádium trestného konania bližšie informácie k prípadu v súčasnosti nie je možné poskytnúť. Hneď ako to procesná situácia umožní, budeme verejnosť o prípade informovať,” dodala Mihalíková.

Foto: FB 

Za strašným činom by mala byť žiarlivosť. Vyzerá to tak, že dvojica síce mala šesťmesačnú dcérku Miu, ale už spolu nežila. Zatiaľ čo kočíkujúcu mamičku vídavali susedia pravidelne, otca jej dievčatka zazreli len sporadicky. Podľa pani Elišky žila rodina v Petržalke v podnájme pár mesiacov.

Martina, ktorá bola podľa susedov veľmi príjemná, už mala mať iného priateľa, čo jej bývalý druh Martin nedokázal uniesť. „Mala iného a on to nevedel predýchať,“ potvrdil zdroj denníku Plus JEDEN DEŇ. Dvojica podľa ich spoločnej známej mala žiť oddelene už pár mesiacov.

Pod vraždu a samovraždu sa však mohla podpísať aj Martinova komplikovaná povaha. „Bol často agresívny. Martinka mi raz spomínala, že trpel ľahkou formou autizmu, aspergerovým syndrómom,“ povedala smutne známa nebohej mladej ženy.

Spomínaný syndróm sa prejavuje napríklad aj problémami v spoločenských vzťahoch či komunikácii. Polícia však potvrdila, že muž mal zbraň v legálnej držbe. Otázne je, ako ju mohol pri takomto ochorení vôbec dostať. „Je možné, že svoj zdravotný stav zatajil. Ale to sú len dohady. Ak prešiel psychologickým vyšetrením, bol povinný odovzdať výpis zo zdravotnej dokumentácie od všeobecného lekára, kde sú uvedené všetky choroby vrátane psychických,“ upozornil psychológ František Skokan denníku Plus JEDEN DEŇ.

Ako hovoria vydesení obyvatelia paneláka v Petržalke, nech už bol dôvod streľby akýkoľvek, zlé je, že o život prišli dvaja mladí ľudia, navyše ich maličká dcérka prišla o oboch rodičov a jej šťastie sa navždy rozpadlo. Ďalší osud nevinného dieťatka je otázny.

Hneď po tragédii ju previezli do Detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch. Zatiaľ sa Mie ujali sociálni pracovníci, ktorí nekonkretizujú, čo bude s dievčatkom ďalej. Jej najbližší príbuzní sú z tragédie zdrvení. Nešťastie znášajú ťažko a nechcú o ňom hovoriť.

 

Podľa psychológa Františka Skokana takýchto desivých prípadov nijak výrazne nepribúda. Vždy však nami otrasú.

„Väčšinou hrá v takýchto situáciách veľkú rolu nevera, odmietnutie partnerom, alkohol alebo drogy. Obaja partneri boli mladí, pravdepodobne bol muž nezrelý. Takýmto prípadom sa nedá vždy zabrániť, je dôležité, aby partneri svoje problémy riešili. Ak má niekto v legálnom držaní zbraň a javí sa nestabilne, sú tam nejaké náznaky nebezpečenstva, treba na to hneď upozorniť,“ nabáda psychológ.

Zdroj: TS, topky.sk ,pluska.sk a FB

 

Redakcia

Recent Posts

V Skalici nehoda mladíkov, pravdepodobne úradoval alkohol

Dopravní policajti dnes, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami, z Unínu smerom…

3 minúty ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

20 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

22 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

23 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago