Categories: Skalica

Sudoměřice – Skalica: My nependlujeme, my tady tak žijeme

V rámci skupiny PENDLERI BEZ HRANIC sa uskutoční petičná aktivita na viacerých miestach a hraničných priechodoch v ČR.

Jedna z nich bude 1. mája 2020 od 15:00 h proti diskriminačným opatreniam vlády ČR, ako aj vlády SR proti tzv. PENDLEROM na hraniciach Sudoměřice – Skalica.

“Fyzicky sa akcia uskutoční len na českej strane hranice. Podpisy petície od slovenských občanov sa budú musieť realizovať s nohami na slovenskej strane a rukou s perom na českej strane. Veríme, že nám to strážci zákona a ozbrojených zložiek umožnia,” povedal Tomáš Bucha, usporiadateľ piatkového podujatia.

“Primárne chceme poukázať na diskrimináciu cezhraničných pracovníkov, ktorí vďaka aktuálnym opatreniam oboch vlád (CZ a SK) nie sú schopní (za rovnakých podmienok ako ich ostatní kolegovia) vykonávať svoje zamestnanie. Touto patovou situáciou trpia jednak samotní zamestnanci, ktorí dochádzajú za prácou do susedného štátu, ale aj samotní zamestnávatelia, ktorým títo pracovníci chýbajú. Situácia je natoľko absurdná, že neumožňuje ľuďom ďalej vykonávať súčasné zamestnanie v susednom štáte. Takisto by sme boli radi, ak by sa opäť obnovila myšlienka spoločnej Európy a jednotlivé štáty by začali svoje kroky, ktoré majú dopad na cezhraničné vzťahy, vzájomne koordinovať. Samozrejme je treba zdôrazniť, že v našom regióne moravsko-slovenského pomedzia, je situácia ešte rozšírená o úzku sociálnu previazanosť oboch brehov rieky Moravy, ktorá má  teraz tragické dopady aj na rodinný život obyvateľov. Takisto sa táto situácia dotýka aj samotných detí, ktoré napr. pri zotrvaní súčasných podmienok prechodu hraníc, nebudú mať (v prípade otvorenia škôl) možnosť dostať sa do školských a mimoškolských zariadení. Petícia bude doručená na Úrad vlády Českej republiky, keďže organizátorom petície je skupina “PENDLERI BEZ HRANIC”, s ktorými sme sa dohodli na netrieštení síl a podpise len jednej – pôvodnej petície. Samozrejme budeme radi, ak nás prídu podporiť aj ľudia zo Slovenskej republiky. Budeme radi aj za ich podpis,” spresnil Bucha.

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

12 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

14 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

15 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

22 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago