Senica

Súťažná prehliadka detských folklórnych súborov Trnavského kraja

Súťažná prehliadka detských folklórnych súborov Trnavského kraja – Záhorie spieva a tancuje 2022 sa uskutočnila 17. mája 2022 v Dome kultúry v Senici.

Podujatie je súčasťou 28. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských folklórnych súborov s názvom „Eniki beniki“. Jej vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum v Bratislave. Organizátori podujatia Trnavský samosprávny kraj, Záhorské osvetové stredisko v Senici a Mestské kultúrne stredisko v Senici.

Súťaže sa zúčastnilo dovedna 145 účinkujúcich detí z piatich detských folklórnych súborov – víťazov regionálnych prehliadok okresov Trnavského kraja. Malí tanečníci, speváci a hudobníci prišli na súťažnej prehliadke predstaviť výsledky svojho celoročného snaženia, aby si so svojimi starostlivo pripravenými pásmami vysúťažili postup na celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku Eniki beniki 2022.

Odborná porota, ktorej predsedala Katarína Babčáková, tanečná pedagogička, etnochoreologička a odborná pracovníčka pre folklór a folklorizmus v Národnom osvetovom centre v Bratislave, Lenka Šútorová-Konečná, tanečná pedagogička, etnochoreologička, choreografka, pracovníčka Centra tradičnej kultúry v Myjave a pedagogička na Základnej umeleckej škole v Myjave, a Samuel Smetana, hudobník a hudobný publicista, rozhodla, že na celoštátnu súťaž a prehliadku detských folklórnych súborov Eniki beniki 2022, ktorá je súčasťou programu Folklórneho festivalu Východná, s udelením zlatého pásma postúpil detský folklórny súbor Csali zo Šamorína so súťažným vystúpením Zbojnícka rozprávka. Zlaté pásmo s návrhom na postup získal detský folklórny súbor Tancovadlo z Piešťan s pásmom Dievčenské hry. Strieborné pásmo porota udelila detskému folklórnemu súboru Verešvaranček z Červeníka za pásmo Zahrajme si zvesela a bronzové pásmo získal detský folklórny súbor Skaličánek zo Skalice za vystúpenie Svadobné hry.

Pre vedúcich súťažiacich detských folklórnych súborov sa v rámci podujatia uskutočnil hodnotiaci a rozborový odborný seminár.

Súťažnú prehliadku detských folklórnych súborov Trnavského kraja – Záhorie spieva a tancuje z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Miroslav Koprla, Záhorské osvetové stredisko Senica

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

14 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

16 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

17 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago