Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Svetový deň Braillovho písma aj v autobusoch

Cestujúci v regionálnej a mestskej autobusovej doprave zabezpečovanej spoločnosťami ARRIVA na Slovensku si môžu vo štvrtok 4. januára 2024 pri vystupovaní z autobusu pripomenúť Svetový deň Braillovho písma.

Týmto písmom sú totiž označené aj tzv. zvončeky, teda tlačidlá slúžiace na signalizovanie zastavenia vozidla a na oznámenie stavu núdze.

Označenie braill bus ARRIVA

Svetový deň Braillovho písma

4. január sa slávi ako Svetový deň Braillovho písma. Vyhlásila ho Organizácia Spojených národov, aby svet uznal význam tohto písma. V tento deň má svet uznať právo zrakovo postihnutých ľudí na prístup k Braillovmu písmu a upozorniť zdravú populáciu na dôležitosť tejto otázky. Tento rok uplynulo 211 rokov od narodenia tvorcu písma pre nevidiacich Louisa Brailla a 191 rokov od prvej verzie Braillovho písma. Na Slovensku zrakovo postihnutým ľuďom pomáha Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Kto bol Louis Braille?

Louis Braille sa narodil 4. januára 1809 vo francúzskej dedinke Coupvray vzdialenej približne 40 kilometrov od Paríža. Pri návšteve v dielni, kde pracoval jeho otec, trojročný Louis v behu spadol a vypichol si pravé oko šidlom, ktoré držal v ruke. Odbornú lekársku pomoc mu v týchto časoch nebolo možné hneď poskytnúť, chirurgia bola na nízkej úrovni, lekárska veda ešte nepoznala účinné antiseptiká a antibiotiká. To bolo príčinou, že infekcia sa rozšírila aj na druhé oko a Louis Braille oslepol.

Až do desiatich rokov chodil v rodisku aj do školy. V roku 1819 na odporúčanie abbé Palluya a učiteľa Antoina Bechereta odišiel z Coupvray do špecializovanej školy, Kráľovského ústavu mladých nevidiacich v Paríži. Neskôr zariadenie, ktoré v roku 1784 založil Valentin Haüy, premenovali na Národný ústav mladých nevidiacich. V ústave strávil 24 rokov života a v ňom vypracoval systém písma, ktoré nesie dodnes jeho meno.

V roku 1821 kapitán Charles Barbier de la Serre v Kráľovskom ústave mladých nevidiacich prezentoval systém písania, ktorý používala armáda na komunikáciu v noci. Systém využívajúci zvuky bol síce neúplný, ale Brailla veľmi zaujal. Pustil sa do jeho zlepšovania tým, že nahradil zvuky písmenami a chýbajúce znaky doplnil symbolmi.

Ako 12-ročný začal Braille vypracúvať svoj systém písma. Prvú verziu zhotovil v roku 1829 a tlačou vyšiel ako 32 stranová brožúra. Definitívne svoje písmo dokončil v roku 1837. Dejiny Francúzska v troch zväzkoch sa stali prvou knihou napísanou v tomto písme. Zakrátko, v roku 1844, nevidiaci na celom svete uznali a prijali Braillovo písmo za svoje.

V roku 1835 sa u Brailla prejavili po prvý raz príznaky ochorenia na tuberkulózu. Postupom rokov sa choroba rozvíjala aj v dôsledku nevhodných hygienických podmienok v ústave. Večer 6. januára 1852 vo veku 43 rokov zomrel.

Louis Braille je tvorcom jedinečného šesťbodového kódu. WIKIPEDIA

Louis Braille je tvorcom jedinečného šesťbodového kódu. Pomocou šiestich bodiek a ich možných 63 kombinácií dokážeme už takmer 200 rokov zapísať písmená abecedy, čísla, interpunkciu, ale aj noty či vedecké odborné zápisy.

Louis Braille svojím písmom vložil do rúk nevidiacich prístup ku vzdelaniu. Dal im kľúč k poznaniu, možnosť skutočne čítať a písať text, a teda mať možnosť získavať informácie. Odhliadnuc od možnosti počúvať zvukové knihy to bola do neskorých rokov 20. storočia jediná forma získavania informácií. S príchodom počítačov sa táto situácia dramaticky zmenila a brail bol v dôsledku rýchleho rozkvetu podporných technológií odsunutý na okraj spektra možných spôsobov čítania textu. Neodškriepiteľne však má svoje miesto aj v 21. storočí, v dobe digitálnych technológií a donedávna netušených možností.

Odborníci na celom svete volajú po dôraznejšom vyučovaní a trénovaní brailu na školách, či už ide o bežnú alebo špeciálnu školu. Pre každého nevidiaceho je dôležité osvojiť si brailové zručnosti do tej miery, že sa s brailom dokáže efektívne vzdelávať a pracovať. Schopnosť čítania textu je kľúčová pri získavaní vyššieho vzdelania či zamestnania. Aj preto je nesmierne dôležité brail pevne „udomácniť“ aj v digitálnom prostredí a poskytnúť nevidiacim informácie v braili.

Čítanie textu v Braillovom písme rukou zdroj: UNSS

Aktivity pre Braillovo písmo na Slovensku

Aktivity Slovenskej autority pre Braillovo písmo: Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči sa stará o to, aby brail dostal aj na Slovensku svoju štandardizovanú podobu vo všetkých oblastiach, v ktorých sa využíva alebo môže využívať. Okrem štandardizácie vo forme príručiek upozorňujú na dôležitosť existencie brailu v bežnom živote každého nevidiaceho, či už ide o brail v domácnosti, pri vzdelávaní v škole alebo pri hrách s priateľmi. Rovnako je však dôležité, aby sa so sprístupňovaním informácií v braile pomohlo rodinným príslušníkom nevidiacich, kamarátom, známym, inštitúciám, podnikateľom, bežnej verejnosti … Tí, ktorí majú v rukách možnosť poskytnúť informácie určené ich blízkym, zákazníkom, klientom či participantom v prístupnej forme.

Svetový deň Braillovho písma je príležitosťou na informovanie o braili, ale aj príležitosťou obrátiť sa na rodičov, známych, priateľov, spolužiakov a najmä poskytovateľov tovarov a služieb, aby nevidiacim pomohli s misiou poskytovania prístupných informácií aj v braili.

Rodičia predsa môžu svojmu dieťaťu pomôcť označením priestoru alebo vecí v domácnosti Braillovým písmom. Učitelia môžu nevidiacim pomôcť pri získavaní učebných materiálov v braili. Dopravcovia môžu pomôcť tým, že označia tlačidlá vo vozidlách alebo číslovanie sedadiel Braillovým písmom.

Zdroj: Slovenská knižnica pre nevidiacich a TS

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

60 minút ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

4 hodiny ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

7 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

8 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

11 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago