Categories: Skalica

Tomáš Bucha: Zámerom petície je dať jasnú správu poslancom Skalice o názore ich voličov

Od 28.11.2019 sa koná petícia proti zvyšovaniu daní v meste Skalica. K poludniu 2.12.2019 petíciu podpísalo už 443 občanov.

Zvyšovanie miestnych daní je len ďalšou finančnou záťažou pre obyvateľov mesta Skalica, ktorým sa v poslednej dobe už zvýšili životné náklady ostatným zdražovaním služieb v meste, čo negatívne ovplyvňuje ich rodinné rozpočty. Píše sa k online petícii na www.peticie.com.

Ešte po poslednom mestskom zastupiteľstve 30.10.2019 tvrdila primátorka Skalice Anna Mierna, že dane zvyšovať nebude. Podľa Všeobecného záväzného nariadenia (VZN), ktoré mesto zverejnilo v pondelok 25. novembra 2019 na úradnej tabuli ich plánuje zvýšiť približne o 50 percent.

K petícii sa pre NaZahori.sk vyjadril jeho autor Tomáš Bucha

Prečo vznikla petícia?

Petícia vznikla na základe môjho vlastného rozhodnutia, kedy som na sociálnych sieťach zaregistroval veľmi aktívnu a živú diskusiu k téme zmeny VZN, ktorou by sa navýšili miestne dane.

Prečo táto forma petície?

Rozmýšľal som nad tým, akou formou je možné dať vedeniu mesta a poslancom jasný signál o tom, čo si občania mesta Skalica o tomto nepopulárnom kroku myslia. Jedna vec je napísať nejaký komentár na sociálnu sieť a druha vec je sa pod nejaké vyjadrenie aj skutočné podpísať. Samozrejme, že petície robené cez peticie.com nemajú právnu váhu tak, ako ju ma bežná papierová petícia. 

Ale aj podpis takejto formy petície stoji človeka nejaký čas a vyžaduje zverejnenie svojho e-mailu, čo je pre mňa signálom, že podpísaný človek to mysli naozaj vážne a záleží mu na tom. 

Čo je zámerom petície?

Zámerom petície je dať jasnú správu poslancom mestského zastupiteľstva o názore ich voličov na tuto tému. Aby poslanci nepolitikárčili, nebáli sa byť skutočnými zástupcami svojich voličov a aby tlmočili názor občanov, ktorí im dali svoj hlas. Výsledkom celej snahy by samozrejme malo byt neschválenie navrhovaného VZN. 

Ďalším zámerom je aj aktivizácia občanov mesta, ktorí by mali vyvíjať väčší tlak na vedenie mesta, ktoré je tu vďaka občanom a pre občanov. Vedenie mesta musí pravdivo reportovať občanovi a nie opačne. 

Nikto vo vedení mesta by si nemal myslieť, že “mesto patri mne”. Vedenie mesta je veľmi zodpovedná úloha a určíte sa bude jedincovi lepšie zvládať, ak bude nastavená funkčná komunikácia a otvorená diskusia s občanmi. To neznamená, že vždy sa musia všetci na všetkom jednoznačne zhodnúť. Cesta k dohode a zhode býva zložitá…

Petíciu podpísať TU: https://www.peticie.com/peticia_proti_zvyovaniu_dani_v_meste_skalic

Primátorka Mierna (OĽaNO) sľubovala nezvyšovať dane, už to neplatí, chce ich zdvihnúť o 50 percent

Foto: FB AM

Podľa návrhu zmien vo VZN o miestnych daniach sa zvýši suma za m2 zastavanej plochy z 0,265 €/m2 na 0,40 €/m2. Rovnako aj ročná sadzba dane z bytov za každý aj začatý m2 podlahovej plochy sa určuje nasledovne za byty sa z 0,265 €/m2 na 0,40 €/m2.

V oboch prípadoch predstavuje navýšení viac ako 50 percent.

Viac TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/2899-primatorka-skalice-mierna-olano-slubovala-nezvysovat-dane-uz-to-neplati-chce-ich-zdvihnut-o-50-percent  

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

13 minút ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

1 hodinu ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

2 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

3 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

3 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

5 hodín ago