Categories: Senica

Trnavský kraj: Podporujeme terénnu opatrovateľskú službu aj v obciach do 1000 obyvateľov

Podpora opatrovateľskej služby z eurofondov pokračuje ďalším projektom. Určený je pre malé obce do 1000 obyvateľov, ktoré takúto službu neposkytujú. Zapájať sa do nového národného projektu môžu od 5. augusta 2019. Článok IA MPSVR SR  a www.nazahori.sk.

 

Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spúšťa národný projekt pod názvom Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby – NP TOS, ktorý je financovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu, z Operačného programu Ľudské zdroje.

Od 5. augusta 2019 je zverejnené Oznámenie o možnosti predkladania žiadostí o zapojenie sa do národného projektu Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby. Hlavným cieľom je zvýšenie dostupnosti  terénnej opatrovateľskej služby pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, s nepriaznivým zdravotným stavom a pre seniorov prostredníctvom podpory opatrovateľskej služby v malých obciach, ktoré túto sociálnu službu v súčasnosti neposkytujú.

Projekt je určený verejným poskytovateľom sociálnych služieb, v tomto prípade obciam s počtom obyvateľov do 1000 vrátane, právnickým osobám zriadenými alebo založenými obcou s počtom obyvateľov do 1000 vrátane, alebo spoločným obecným úradom zriadeným obcami s počtom obyvateľov do 1000 vrátane, ktorí neposkytujú opatrovateľskú službu v zmysle zákona č. 448/2008 Z.z o sociálnych službách. Realizácia a implementácia projektu je plánovaná na všetky územné kraje Slovenskej republiky.

Zamerané na rozvoj opatrovateľskej služby v malých obciach

Finančná čiastka vyčlenená na projekt je takmer 5 miliónov EUR, s predpokladanou možnosťou čerpania finančných prostriedkov do mája 2021.Projekt vychádza z implementačnej praxe  z dvoch predchádzajúcich, úspešne realizovaných národných projektov IA MPSVR SR, zameraných na  podporu terénnej opatrovateľskej  služby. Evaluačná správa dopadu národného projektu podpory opatrovateľskej služby identifikovala nedostatky v poskytovaní opatrovateľskej služby hlavne v malých  obciach, kde  z celkového počtu 1890 obcí do 1000 obyvateľov má opatrovateľskú službu registrovanú iba 351 obcí, čo predstavuje iba 18,6%.

„Prioritou projektu NP TOS je prispieť k rozvoju poskytovania terénnej formy opatrovateľskej služby verejnými poskytovateľmi v malých obciach. Chceme v nich podporiť proces zmeny vnímania a poskytovania sociálnych služieb, a to v odklone od modelu z tradičnej starostlivosti v klasických zariadeniach,“ uviedla Ing. Zuzana Borgulová, generálna riaditeľka IA MPSVR SR.

Prostredníctvom projektu bude žiadateľom poskytnutá finančná podpora formou transferu na mzdu opatrovateľky vo výške 570 EUR na 1 pracovné miesto na plný pracovný úväzok, pričom obec môže využiť možnosť finančnej podpory pre maximálne 2 pracovné miesta. Pripúšťa sa aj kombinácia polovičných pracovných úväzkov,  pričom konkrétne možnosti sú zverejnené na webovej stránke projektu www.nptos.gov.sk.

Pre Trnavský kraj je koordinátorkou Nora Černáčková. Jej kontaktné údaje spolu s presným postupom vyplnenia žiadosti nájdete na vyššie uvedenej www stránke projektu.

Pridanou hodnotou je aj osveta

Systém podpory poskytovania opatrovateľskej služby terénnou formou je trendom aj v iných krajinách Európskej Únie, kde sú schémy poskytovania sociálnych služieb nastavené v zmysle deinštitucionalizácie, prechodom z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť.

„Opatrovateľská služba je dôležitou, modernou a vítanou alternatívou k poskytovaniu sociálnych služieb v zariadeniach. Vidíme viaceré výhody v tom, ak sú ľudia opatrovaní v ich známom domácom prostredí, kde často oveľa ľahšie znášajú aj svoj zdravotný a sociálny stav. Preto sme sa rozhodli realizovať takýto projekt aj v menších obciach, ktoré si často nemôžu dovoliť  zabezpečiť opatrovateľskú službu pre svojich obyvateľov. Odkázaní ľudia si to bezpochyby zaslúžia,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Pridanou hodnotou a ďalšou aktivitou v rámci projektu bude aj osveta a informačná kampaň o možnostiach poskytovania opatrovateľskej služby v domácom prostredí, zameraná na potenciálnych poskytovateľov a prijímateľov opatrovateľských služieb v lokalitách s nízkym počtom obyvateľov. Projekt podporuje zintenzívnenie foriem sociálnej inklúzie, zamestnanosť a v neposlednom rade i vzdelávanie zamestnancov,  čím prispieva k zvýšeniu kvality poskytovania sociálnych služieb na Slovensku. Projekt NP TOS je zameraný aj na realizáciu informačných seminárov, sústredených najmä na zvyšovanie informovanosti obcí o povinnosti poskytovania sociálnych služieb pre svojich občanov, potrebu komunitného plánovania,  zohľadňujúc sociálne potreby všetkých obyvateľov v danej obci, vzdelávacie aktivity pre opatrovateľky a i.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje a vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

www.esf.sk

www.employment.gov.sk

www.ia.gov.sk 

 

Tlačová správa

Recent Posts

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

1 hodinu ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

10 hodín ago

Cez víkend čaká vodičov obmedzenie na D2 v smere od Záhoria

Polícia Slovenskej republiky vydala upozornenie pre vodičov na víkend ohľadom dopravného obmedzenia na diaľnici D2.…

11 hodín ago

Tajomstvo 300-ročnej lipy: Svedok histórie obce Smrdáky

V malebnej kúpeľnej obci Smrdáky na Záhorí, známej svojimi liečivými prameňmi, stojí výnimočný prírodný pamätník…

15 hodín ago

Stretnutie s históriou: Zaujímavé príbehy Záhorákov v Amerike

Cyklus Stretnutie s históriou v Malackách pokračuje v máji prednáškou na tému Zaujímavé príbehy Záhorákov…

16 hodín ago

Aktuálne: Zrážka osobákov na Záhorí uzavrela úsek cesty

Aktuálne nehoda na Záhorí: Zrážka vozidiel na hlavnom ťahu od Holíča na Senicu uzavrela úsek…

17 hodín ago