Hrašné

TSK: Oprava úsekov ciest Myjava – Hrašné – Nové Mesto potrvá do konca júla

Do konca júla 2022 by mala byť ukončená rekonštrukcia  cesty II/581 z Myjavy do Nového Mesta nad Váhom v celkovej dĺžke 4,655 kilometra v katastri Myjavy a obce Hrašné Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Náklady 4,5 milióna eur bez DPH

Obnovu cestných úsekov realizuje spoločnosť Skanska SK. Náklady na rekonštrukciu sú predpokladané vo výške 4.536.975,25 eura s DPH. „Druhá etapa rekonštrukcie cesty nadväzuje na I. etapu, ktorá bola odovzdaná v októbri 2020. Počas nej sa zmodernizoval úsek v dĺžke viac ako 1,2 km za približne 2,2 milióna eur. Aktuálne dokončovaný úsek cesty umožní kvalitnejšie a bezpečnejšie napojenie na nadradenú infraštruktúru, ktorou sú cesta I. triedy I/54, ktorá zabezpečuje nepriame napojenie na cestu I. triedy I/61 a diaľnicu D1,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Oprava ciest zdroj: TSK

Aj pri tejto stavbe pocítil realizátor nárast cien. „V tomto prípade to bolo predovšetkým v prípade bitumenov, ktoré idú do asfaltových zmesí a aj preto v súčasnosti rokujeme so zhotoviteľom o dodatku k zmluve. Navýšenie by malo byť približne vo výške päť percent,“ doplnil Baška.

Počas obnovy bude zrekonštruovaných 20 priepustov– „Pri sanácií zosuvu sa osadí 180 kusov mikropilót v dĺžke 1440 metrov (m) a vybuduje sa 135 m dlhý spriahajúci železobetónový trám. Opraví sa gravitačný múr v dĺžke 32 m, rozšíria sa krajnice úseku v dĺžke 320 m, obnoví sa odvodňovací systém komunikácie, a na dĺžke 1360 m sa zrealizujú nové konštrukčné vrstvy a príde k výmene podložia až do hĺbky 1,6 m. Okrem toho sa zabuduje viac ako 35.000 ton kameniva a 11.500 ton asfaltovej zmesi, spravené budú terénne úpravy, osadia sa nové zvodidlá a zábradlia a zrealizuje sa trvalé vodorovné a zvislé dopravné značenie,“ zmienil za zhotoviteľa Marek Štancel.

Bude ešte nutné zrealizovať pokládku obrusných vrstiev, dosypanie nespevnených krajníc, osadenie trvalého dopravného značenia vrátane vodorovného značenia a smerových stĺpikov ako aj montáž kompozitných roštov na kalové jamy.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

9 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

11 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

14 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

16 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 dni ago