TTSK

TTSK: 5 rokov po zavraždení Jána a Martiny začali búrať ich dom, bude tam Pamätník slobody slova

Dnes (21.3.2023) začali z búracími prácami na dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kde pred piatimi rokmi tragicky zahynuli rukou vraha. Zbúranie domu je na želanie pozostalých.

https://www.nazahori.sk/2023/02/21/5-rokov-od-smrti-jana-a-martiny-boli-sme-za-slusne-slovensko-a-ake-je/

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) následne na pozemku postaví Pamätník slobody slova vo Veľkej Mači, ktorého návrh vzišiel z výtvarno-architektonickej súťaže. Realizáciu búracích prác sa ponúkla zabezpečiť spoločnosť Hrachostav s.r.o bezplatne.

5 rokov po zavraždení Jána a Martiny začali búrať ich dom zdroj: TTSK

Pamätník slobody slova

„Minulý mesiac uplynulo päť rokov od vraždy dvoch mladých ľudí. Považujem za dôležité si ich pamiatku neustále pripomínať, a to najmä v dobe, keď význam slobody slova a jej zneužívania je viac ako aktuálny. Cieľom našej župy je vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať ich odhodlanie a zároveň niesť silný odkaz pre budúce generácie. Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka, sa bude realizovať z rozpočtu župy,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že župa plánuje s výstavbou pamätníka začať v priebehu budúceho roka, a to po ukončení územného a stavebného konania, ako aj verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác.

Do súťaže bolo prihlásených 30 návrhov

Podmienky súťaže splnilo 27 z nich a posudzovala ich deväťčlenná porota zložená z odborníkov z oblasti architektúry a výtvarného umenia, členov pozostalých rodín a trnavského župana.

https://www.nazahori.sk/2022/02/21/ttsk-video-styri-roky-od-smrti-jana-kuciaka-a-jeho-priatelky-zupa-pripravuje-pamatnik-slobody-slova/

V roku 2018 trnavská župa udelila novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam. Koncom roka 2019 na ich počesť zorganizovala konferenciu Slovensko proti všetkým mafiám, na ktorej vystúpili slovenskí aj talianski novinári a právnici.

Pamätník slobody slova 1. miesto

Víťazný návrh Pamätník slobody slova od Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Martin Piaček zdroj: TTSK

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Budúce pietne miesto bude na jednej strane pripomínať udalosti z minulosti, no na druhej strane ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Odhadovaná cena výstavby Pamätníka slobody slova je 388 220.4 s DPH.

Viac informácii o súťaži je zverejnených na www.slobodaslova.sk.

Tlačová správa

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

5 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

19 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

21 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago