TTSK

TTSK: Dostupnejšia paliatívna starostlivosť o ťažko chorých a zomierajúcich

Trnavský samosprávny kraj (TTSK), župná spoločnosť Zdravá župa a Fakultná nemocnica Trnava uzatvorili v utorok 12. júla 2022 memorandum o spolupráci. Jeho cieľom je rozvíjať poskytovanie dlhodobej, paliatívnej a ošetrovateľskej zdravotnej starostlivosti prednostne v domácom prostredí.

„Teším sa, že rozbiehame spoluprácu v oblasti poskytovania paliatívnej medicíny, ktorá je veľmi potrebná a zaslúži si našu pozornosť. Prostredníctvom nášho nového poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Zdravá župa, realizujeme projekt zdravotníckeho centra na Študentskej v Trnave. Jeho súčasťou bude aj mobilný hospic, o služby ktorého je vysoký záujem. Máme ambíciu vytvoriť sieť mobilných hospicov, aby sme pokryli celé územie kraja, nakoľko aktuálne evidujeme, že fungujú len v Skalici a vo Vrbovom. Využiť na to chceme aj prostriedky z plánu obnovy,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Zámer memoranda

Podpis memoranda TS

Zámerom memoranda je vzájomná spolupráca partnerov pri realizácii budúcich spoločných projektov v Trnavskom kraji, s cieľom zvýšiť kvalitu a efektivitu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre všetky skupiny obyvateľov. Okrem toho sa predpokladá aj aplikácia poznatkov z výskumu a vývoja pri zavádzaní diagnostických a liečebných postupov či zavádzanie inovatívnych opatrení a SMART riešení.

„Klinika vnútorného lekárstva našej nemocnice v súčasnosti poskytuje pacientom paliatívnu zdravotnú starostlivosť v nemocničnom prostredí. Vítame zámer župy na postupný presun tohto typu zdravotnej starostlivosti do domáceho prostredia pacientov, ktoré im je prirodzené,“ skonštatoval riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Vladislav Šrojta a Ján Rajec primár a prednosta Kliniky vnútorného lekárstva FN Trnava dodal, „že práve paliatívna starostlivosť v domácom prostredí je to, čo pacient ocení najviac, nakoľko v posledných fázach svojho života môže byť so svojimi blízkymi  a dokáže dostať aj odbornú a potrebnú starostlivosť.“

Všetky zúčastnené strany deklarovali záujem spolupracovať aj v oblasti rozširovania siete agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS), posilňovania povedomia a informovanosti verejnosti o možnostiach využívania zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí prostredníctvom agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti.

„Našou ambíciou je, aby sa starostlivosť o doliečovaných, chronicky ťažko chorých a zomierajúcich pacientov stala dostupnejšou. Preto v novom modernom zdravotníckom zariadení budeme popri mobilnom hospici ponúkať aj služby zdravotníckeho stacionára, agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti či všeobecných a špecializovaných ambulancií,“ uviedla riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.

Podpora pre všeobecných lekárov pre deti a dorast

ilustračné foto: zdroj pixabay.com free

Trnavská župa v roku 2022 pokračuje v dotačnej podpore všeobecných lekárov pre deti a dorast, respektíve dospelých. Ambíciou kraja je vytvárať pre nich atraktívne podmienky a tým stabilizovať ich počet vo všetkých okresoch kraja.

Dotácie majú formu príspevku k platu mladých lekárov pripravujúcich sa na atestáciu v odbore všeobecné lekárstvo, ako aj formu príspevku pre ich školiace pracovisko. Príspevok môžu lekári získať aj na založenie alebo dovybavenie ambulancií v menej atraktívnych regiónoch. Župa okrem toho ponúka aj možnosť preplatenia časti výdavkov spojených s bývaním až do výšky 150 eur mesačne.

Tlačová správa

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

3 hodiny ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

18 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

20 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

23 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago