Senica

TTSK: Nový študijný odbor na župnom gymnáziu na Záhorí

Od školského roka 2024/2025 Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ponúka všetkým budúcim stredoškoláčkam a stredoškolákom až tri nové študijné odbory, čím reaguje aj na požiadavky trhu práce.

Jedna z nich je na Záhorí. Informovala o tom trnavská župa.

Gymnázium L. Novomeského Senica

  • Odbor Gymnázium so zameraním na informatiku: Nový študijný odbor je navrhnutý tak, aby pripravil študentov na vysokoškolské štúdium a úspešné pôsobenie v oblastiach IT a STEM, s dôrazom na umelú inteligenciu, analýzu dát, smart technológie, kyberbezpečnosť a robotiku. Vychádza z aktuálnych trendov a posilňuje výučbu informatiky s prepojením na matematiku a prírodovedné predmety. Rozvíja digitálnu gramotnosť a informatické myslenie prostredníctvom inovatívnych metód a nového predmetu – Informatika v prírodovedných predmetoch a matematike. Garantom nového študijného programu je Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, pracovisko Národné centrum pre digitálnu transformáciu vzdelávania.

SOŠ technická Galanta

  • Agromechatronik: Absolvent je kvalifikovaný odborný zamestnanec, zameraný na vykonávanie údržby, opráv, testovanie a diagnostiku modernej poľnohospodárskej techniky v predpredajnom servise a pri montáži doplnkovej výbavy strojov a zariadení, využívanej v poľnohospodárstve. Tieto činnosti je schopný po zaškolení vykonávať aj na lesnej, záhradnej a komunálnej technike. Absolvent odboru pracuje v priamom kontakte so zákazníkom v dielňach dodávateľov techniky, náhradných dielov, ale aj priamo na mieste nasadenia strojov a zariadení. Je súčasne kvalifikovaný aj ako obsluha vysokovýkonných zložitých mechanizačných zariadení v agrosektore. Vzhľadom na dosiahnutý stupeň vzdelania sa môže uplatniť aj v štátnej a verejnej správe a súčasne má možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole na Slovensku i v zahraničí.

SOŠ obchodu a služieb Trnava

  • Ochrana osôb a majetku: Absolvent je schopný vykonávať funkciu bezpečnostného samostatného pracovníka v organizácii, ktorá sa zaoberá ochranou osôb a majetku. Je tiež pripravený pre prácu vo firmách, ktoré sa zaoberajú ochranou a zabezpečením objektov, monitorovaním automobilov a osôb. Absolventi získajú vedomosti z teórie ochrany osôb a majetku, z náuky o zbraniach a strelive, technických a praktických prostriedkov na ochranu a zabezpečenie objektov, z problematiky trestného a správneho práva, základov kriminalistiky. Okrem toho získajú znalosti potrebné na výkon činností v orgánoch štátnej správy a miestnej samosprávy a v bezpečnostných službách, ako aj ďalšie činnosti v odborných útvaroch.

Prihlášky na všetky stredné školy si žiaci môžu podať najneskôr do 20. marca 2024.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

11 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

14 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

17 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

18 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

21 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

2 dni ago