TTSK

TTSK očakáva výrazné výpadky príjmov, pre dobré hospodárenie bude pokračovať v modernizácii

Trnavská župa očakáva výrazné výpadky príjmov na budúci rok, vďaka dobrému hospodáreniu bude pokračovať v modernizácii.

Rozpočet je zostavený realisticky

TTSK

Poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na zasadnutí  v stredu 7. decembra 2022 jednohlasne schválili návrh rozpočtu na obdobie rokov 2023 až 2025. V kontexte aktuálnej hospodárskej situácie je rozpočet zostavený realisticky, pričom zabezpečí pokračovanie v modernizácii kraja.

„Dobré časy sme využili na ozdravenie financií župy. Vďaka zodpovednému hospodáreniu sme pripravení zvládnuť energetickú krízu a obdobie dvojcifernej inflácie. K príprave rozpočtu sme pristúpili realisticky, napriek tomu je napätý. Na budúci rok totiž očakávame výrazne nižší rast daňových príjmov a zároveň výrazne vyššie výdavky. Rozsah a kvalita poskytovaných verejných služieb ostávajú zachované. Zohľadnili sme pritom nárast cien tovarov, služieb a energií či valorizáciu miezd,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že kraj ostáva pripravený flexibilne reagovať na vývoj daňových príjmov prostredníctvom zmien v rozpočte v priebehu roka.

K návrhu rozpočtu zaujala stanovisko hlavná kontrolórka aj nezávislá Rada pre rozpočet TTSK. Ocenili prehľadnosť a erudovanosť materiálu, ako aj progres, ktorý župa urobila pri príprave programového rozpočtu.

TTSK

Napriek situácii sa zachová aj kapitálový rozpočet

Ako dodal župan Viskupič, „Napriek situácii zachovávame aj kapitálový rozpočet.  Budeme pokračovať v modernizácii kraja prostredníctvom dokončenia pripravených a rozbehnutých projektov. Plánujeme postaviť napríklad telocvičňu v Senici a zrekonštruovať ihrisko v Hlohovci. V Trnave máme zámer na úpravu záhrad a okolia Západoslovenského múzea. Budeme pokračovať vo výstavbe depozitára pri Žitnoostrovskom múzeu v Dunajskej Strede a rozšírime napríklad zariadenie sociálnych služieb v Šoporni.“

Rozšírenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti

TTSK: V oblasti sociálnej starostlivosti sa kraj zameria na rozširovanie kapacít, napríklad aj výstavbou zariadenia v Moravskom Svätom Jáne v hodnote 7 miliónov eur.

Tematicky sa župa zameria na rozširovanie portfólia poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ako aj na motiváciu lekárov pracovať na jej území. V oblasti sociálnej starostlivosti sa kraj zameria na rozširovanie kapacít, napríklad prostredníctvom výstavby zariadenia v Moravskom Svätom Jáne v hodnote 7 miliónov eur. Pokračovať bude aj v rozvoji systému duálneho vzdelávania a podpore študentov v nedostatočne obsadených a perspektívnych odboroch.

Rozvoj cestovného ruchu

Nový rozpočet počíta aj so systematickým rozvojom cestovného ruchu a ponúkaním zážitkov domácim aj zahraničným turistom, s čím úzko súvisí napĺňanie potenciálu Letiska Piešťany ako vstupnej brány do širšieho regiónu.

Medzi prioritami bude modernizácia ciest a mostov

Na budúci rok sa začne s realizáciou modernizácie cesty v Dolných Orešanoch, a tiež pri Šoporni vrátane mosta cez potok Jarčie. Ďalšie projekty sa týkajú rekonštrukcie prieťahu obce Lehnice alebo mosta v Horných Orešanoch. Pokračovať bude aj výstavba cyklotrás, najmä popri riekach Morava a Váh, ale napríklad aj medzi obcou Jaslovské Bohunice a atómovou elektrárňou.

Na napĺňanie svojich zámerov bude kraj využívať aj externé, najmä európske zdroje financovania z Európskych štrukturálnych a investičných fondov a Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.

https://www.nazahori.sk/2022/12/07/online-ttsk-zastupitelstvo-trnavskej-zupy-aj-o-rozpocte-na-roky-2023-2025/
Tlačová správa

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 hodinu ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

3 hodiny ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

4 hodiny ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

11 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

22 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago