TTSK

TTSK: Z rozpočtu Tvoríme kraj sa podporí päť projektov na Záhorí

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyhodnotil piaty ročník župného participatívneho rozpočtu Tvoríme kraj. NaZahori.sk o tom informoval Odbor komunikácie TTSK.

V online hlasovaní mal každý hlasujúci možnosť podporiť minimálne 3 projekty zo všetkých 66 projektov. Hlasovanie verejnosti malo 40-percentnú váhu pri rozhodovaní, druhú časť tvorili hlasy členov deliberatívnych fór, ktorých váha bola 40 percent. Novinkou bolo rozhodovanie predkladateľov projektov navzájom, ktoré malo váhu 20 percent.

100-tisíc medzi 30 občianskych a komunitných projektov

Medzi najúspešnejších 30 občianskych a komunitných projektov župa prerozdelí sumu 100-tisíc eur, pričom maximálna výška pre jeden projekt je 4-tisíc eur. O finálnom zozname podporených projektov rozhodlo deliberatívne fórum, hlasujúca verejnosť ako aj predkladatelia projektov, ktorí sa hodnotili navzájom. .

V piatom ročníku župného participatívneho rozpočtu Tvoríme kraj získal najviac hlasov – 2.888 – projekt z okresu Dunajská Streda s názvom „Oprava strechy na rozprávkovom eko-domčeku“. Cieľom projektu je oprava terajšej strechy a vytvorenie atraktívneho priestoru nielen na výučbu žiakov MŠ Cintorínska v Gabčíkove, ale aj pre ostatných obyvateľov mesta, ktorí navštívia areál počas podujatí.

V okrese Trnava bol úspešný aj projekt Dobrovoľnej civilnej ochrany s názvom „Nebojím sa zachrániť život II.“ Prostredníctvom vzdelávania a didaktických hier bude deťom, ktoré navštevujú školské zariadenia, priblížená oblasť poskytovania prvej pomoci a problematika integrovaného záchranného systému, civilnej ochrany, idea záchranárstva, a tiež základné zásady bezpečného správania. To znamená vedieť pomôcť sebe, ale aj iným pri ohrození či v núdzi, vedieť, ako ohrozeniu predchádzať a hlavne sa nebáť niekomu pomôcť. 

Na Záhorí sa podporí 5 projektov

„Aktivity občianskej spoločnosti sme sa rozhodli podporovať aj napriek nepriaznivej makroekonomickej situácii. Prostredníctvom jedinečného participatívneho rozpočtu s názvom Tvoríme kraj sme za päť rokov podporili až 255 projektov v sume 1,1 milióna eur. V tomto ročníku obyvatelia kraja rozhodli, že 100-tisíc eur prerozdelíme medzi 30 najatraktívnejších projektov z celkového počtu 66 prihlásených. V okrese Dunajská Streda sa bude realizovať sedem projektov, rovnako aj v okrese Trnava. V galantskom okrese podporíme šesť projektov, v piešťanskom a skalickom okrese po tri projekty. V okrese Hlohovec a v okrese Senica sa budú realizovať dva podporené projekty,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že župa vníma záujem verejnosti o veci verejné, o čom svedčí skoro 50-tisíc odovzdaných hlasov v aktuálnom ročníku. 

Podporené 3 projekty v okrese Skalica

V skalickom okrese sa bude v tomto roku realizovať projekt TJ Družstevník Trnovec s názvom „Postaraj sa o svoju zeleň“. Cieľom je v priestoroch futbalového štadióna v Trnovci zrealizovať výsadbu mladých listnatých stromov, ktoré sú zdrojom kyslíka, zadržiavajú vodu a budú prínosom pre miestne včelstvo. Na výsadbe stromčekov sa budú podieľať všetky miestne organizácie. Každá komunita si svoje stromy zasadí a následne sa bude o ne aj starať.

Druhým je projekt Farma deda Severína “Jazdecké preteky pre jazdcov s hendikepom aj bez II.” v skalickej Zlatníckej doline. Centrum sociálnych služieb Mikádo- Občianske združenie Mikádo je dobrovoľnou, neštátnou a nepolitickou organizáciou združujúcou osoby, ktoré majú záujem pomáhať v aktivitách zameraných na zmenu kvality spôsobu života občanov s mentálnym, telesným a zmyslovým postihnutím a občanov v sociálnej núdzi Hucule z Královskej lúky o.z. 

Tretím je projekt OZ ENDY DANCE GROUP ” Kultúrna zastávka v meste Gbely Kultúrna zastávka je zárukou komunitnej kultúry naozaj pre všetkých. Zámerom je vždy pre ľudí pripraviť podujatie ,na ktoré nie sú zvyknutí a priniesť im nový kultúrny vietor. Tvoriť nový koncept podujatí a priniesť netradičnú formu zábavy. Po minulé roky to boli letné kiná naozaj pre všetkých, obľúbené raňajky v meste, v tomto roku nám pribudlo cvičenie v parku s názvom “hýb sa” či tradičný Gbelský punč. 

Podporené 2 projekty v okrese Senica

V senickom okrese sa bude realizovať projekt DFS Juránek Borský Svätý JurRobí nám radosť robiť druhým radosť“. Snaží sa oživiť a udržať tradície, piesne, tance a iné prejavy kultúry a folklóru. Týmto spôsobom prispieva k zachovaniu dedičstva pre budúce generácie. Organizuje podujatia, workshopy a predstavenia, aby ľudia mohli zažiť pozitívne emócie a radostné okamihy. Tretím dôležitým aspektom projektu je jeho dobrovoľnícky charakter.

Druhým je projekt Senica 2.0 “Adoptuj si stromček”. 25 senických rodín s deťmi si bude môcť adoptovať ovocný stromček a tak vytvoriť komunitný ovocný sad. Okrem toho, že si ho zasadia, musia sa o neho starať – polievať ho. Ku svojmu adoptovanému stromčeku dostanú tabuľku a certifikát, že je ich. V tomto budúcom ovocnom sade budú osadené lavičky, smetné koše a edukačné tabule. Na nich bude popísané, ako stromy pomáhajú klíme, prečo sú včely potrebné, či krátke info o ovocných drevinách, ktoré sa vysadia.

Celý zoznam podporených projektov nájdete na webovej stránke www.tvorimekraj.sk.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

3 hodiny ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

5 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

9 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

9 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

13 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago