TTSK

TTSK: Na regionálny rozvoj a turizmus ide pol milióna eur, žiadosti na dotácie do piatka

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) otvoril dotačnú výzvu na podporu regionálneho rozvoja a turizmu na jeho území. Medzi miestne akčné skupiny či občianske združenia rozdelí financie v objeme 500-tisíc eur.

Cieľom je podpora projektov zameraných na zvyšovanie atraktivity územia a na rozvoj cestovného ruchu v regiónoch kraja. Žiadosti je možné posielať elektronicky do 24. marca 2023.

„Jednou z našich dlhodobých priorít je rozvoj cestovného ruchu, turizmu a zvyšovania atraktivity Trnavského kraja. Aj vďaka zodpovednému hospodáreniu župy môžeme v podpore takýchto aktivít pokračovať. Opäť sme sa rozhodli vyhlásiť výzvu na predkladanie žiadostí o dotáciu v rámci podpory regionálneho rozvoja v Trnavskom kraji a medzi miestne akčné skupiny či občianske združenia rozdelíme až pol milióna eur. Po skúsenostiach z minulých rokov som presvedčený, že podporené projekty majú zmysel. Zvyšujú kvalitu života a podporia podnikanie aj zamestnanosť,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Oblasti, v ktorých môžu byť projekty úspešné

Oblasti, v ktorých môžu byť projekty úspešné sa týkajú všeobecného rozvoja regiónov. Ide napríklad o zvyšovanie atraktivity územia rekonštrukciou národných kultúrnych pamiatok, rozvoj a budovanie infraštruktúry cestovného ruchu, nákup zariadení a materiálu pre potreby budovania a rozšírenia cestovného ruchu zameraného na zážitkovú turistiku, ale aj o vývoj a realizáciu aplikácií v oblasti zlepšenia kvality života a propagáciu regionálnych produktov.

Kto je oprávnený žiadateľ

„Oprávnenými žiadateľmi sú miestne akčné skupiny, oblastné organizácie cestovného ruchu, rôzne občianske združenia, ale aj neziskové organizácie. V tomto prípade môžu získať dotáciu v minimálnej hodnote 3-tisíc eur a v maximálnej až do výšky 50-tisíc eur. Navyše, v kontexte náročnej hospodárskej situácie sa župa rozhodla znížiť mieru spolufinancovania žiadateľov, pričom ide o pokles z 10 na 5 % z celkovej výšky poskytnutej dotácie,“ upresnil vedúci Organizačného oddelenia Úradu TTSK Ján Raclavský s tým, že celková alokácia je regionálne rozdelená po okresoch, a to na základe počtu ich obyvateľov.

Záujemcovia môžu žiadosti predkladať elektronicky cez formulár dostupný na webovej stránke župy. Jednou z povinných príloh je aj potvrdenie príslušného inšpektorátu práce, nie staršie ako tri mesiace. Žiadatelia majú možnosť prihlásiť svoje projekty do 24. marca 2023 s tým, že o pridelení dotácií bude krajské zastupiteľstvo rozhodovať na svojom májovom zasadnutí.

Niektoré podporené projekty v r. 2022

V sume viac ako 45-tisíc eur trnavská župa v roku 2022 podporila projekt s názvom Rozvoj cestovného ruchu Malého Dunaja –Tomášikovo, v rámci ktorého boli zakúpené športové potreby, bicykle, kanoe a vybudovaná bola aj požičovňa bicyklov a kanoe.

Rekreačné stredisko Gazárka v Šaštíne – Strážach získalo od župy viac ako 15-tisíc eur na projekt vybudovania nového lanového parku, ktorý je situovaný v športovo-zábavnom areáli v rekreačnej oblasti Gazárka. Areál disponuje dvomi tenisovými kurtmi, detským ihriskom, vonkajším fitnes i oddychovou zónou so záhradným grilom. Okrem individuálnych voľnočasových aktivít je areál využívaný aj na kultúrne podujatia mesta Šaštín-Stráže, či letné kino.

Trnavská župa finančne podporila aj aktivitu Klubu slovenských turistov Tesla Piešťany. Vďaka financiám vo výške 10-tisíc eur bola vypracovaná projektová dokumentácia Rozhľadne Zlatý Vrch. V tomto roku plánuje klub s realizáciou projektu pokračovať.

Tlačová správa

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

2 hodiny ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

17 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

19 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

22 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

24 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago