Myjava

Ukrajinskí odídenci spoznávali myjavské reálie

V utorok 12. apríla 2022 sa o 17.00 h v hlavnej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave uskutočnil spoločensko-kultúrny program určený všetkým vojnovým utečencom z Ukrajiny, ktorí v uplynulých týždňoch našli útočisko práve na Myjave. Informoval o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

 Podujatie zorganizovala Myjava – oficiálna stránka samosprávy v spolupráci neziskovou organizáciou Sociálne služby Myjava a so Základnou umeleckou školou Myjava.

Dom kultúry Samka Dudíka, Myjava Autor: Vlado Miček

Účelom tohto podujatia bolo aspoň stručne oboznámiť hostí z Ukrajiny s históriou a súčasnosťou mesta Myjava, s jeho fungovaním a inštitúciami, predstaviť im krásy kopaničiarskeho regiónu, umožniť im stretnúť sa s krajanmi, s ktorými by sa mohli porozprávať nielen vtedy, keď riešia svoje problémy, vybavujú úradné záležitosti, hľadajú prácu a aspoň trochu im spríjemniť situáciu, v ktorej sa práve nachádzajú.

Na podujatie boli okrem odídencov z Ukrajiny v Myjave, Vrbovciach, či Bukovci pozvaní aj zástupcovia škôl, cirkví, firiem a občania, ktorí utečencom podali a podávajú pomocnú ruku.

Súčasťou programu bol asi polhodinový dokument o Myjave v ukrajinčine rozdelený do troch blokov, ktoré sa striedali s vystúpeniami žiakov Základnej umeleckej školy Myjava, Detského folklórneho súboru Kopaničiarik a tanečnej skupiny Las Babbass.

zdroj: MV SR

Dojímavým momentom pre mnohých v sále bolo vystúpenie mladej nadanej speváčky Valerie z Kyjeva, ktorá so svojimi príbuznými býva na Turej Lúke a divákom zaspievala pieseň od ukrajinskej skupiny Один в каное (Odyn v kanoe) s názvom У мене немає дому (Nemám domov).

Prítomným hosťom sa tiež prihovorili primátor Myjavy Pavel Halabrín a pravoslávny jerej z Brezovej pod Bradlom Marek Kundis.

„Dúfame a veríme, že tento večer pomohol hosťom z Ukrajiny, ktorí sami nevedia, na ako dlho budú Myjava a okolité obce ich prechodným domovom, aspoň na chvíľu zabudnúť na ťažkú situáciu a pomohol im viac spoznať náš kopaničiarsky kraj,“ doplnil Hrin.

Zdroj: Mesto Myjava

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

3 hodiny ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

5 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

10 hodín ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

12 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Aktualizácia: Počet bombových hrozieb rastie, NAKA preveruje viac ako 1300. O obsahu mailu informoval portál…

13 hodín ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

1 deň ago