Rohožník

Unikátne obecné múzeum v Rohožníku

Projekt unikátneho obecného múzea v Rohožníku, ktorý je členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie, podporí kultúru aj cestovný ruch na Záhorí. Jeho slávnostné otvorenie bude v sobotu 30.7.2022 o 14-tej hodine.

Múzeum budoval starosta Peter Šváral so svojimi obyvateľmi, najmä dôchodcami. Veľa predmetov pochádza práve z ich povál a pivníc. „Vznik múzea bol inšpirovaný „Sedláckymi dvormi“ počas našich slávností. Uvedomili sme si, že poklady, ktoré majú obyvatelia zozbierané, by si zaslúžili miesto na stálu výstavu,“ vysvetľuje starosta.

Rohožník obecné múzeum zdroj: BSK

Na počiatku bola ruina, ktorú viacerí navrhovali zrovnať so zemou. „Istý čas sme si žartom hovorievali, že tam spravíme P-P-P projekt. Čo bolo skratkou pre Pekáreň – Palenica – Pivovar. Potom prišla myšlienka inšpirovaná Sedláckymi dvormi počas našich slávností, že tie poklady, ktoré naši ľudia majú zozbierané by si zaslúžili priestory na stálu výstavu. Dnes priestory, v ktorých naozaj bola v minulosti aj pálenica a potom kadečo, aspoň z časti sú priestorom, ktorému hovoríme Obecné múzeum (samozrejme stále máme čo zlepšiť). Máme tu pec, kde vieme upiecť napríklad aj chlieb, aj keď ešte potrebujeme nejaký ten cvik. Chceme aby to bolo do budúcnosti miesto, kde sa dá prísť, poobdivovať rôzne poklady, ktoré boli v minulosti súčasťou bežného žitia, ale aj stretnúť sa a posedieť – hovorievam občas, že načo by sme chodili na husacinu napr. za kopec do Grobu, ak by sme také vedeli ponúknuť tu u nás. (Aj keď uznávam, že v tom Grobe majú tradíciu a aj natrénované).Dnešná podoba má ešte čo zlepšovať, priestor je to predsa len veľký, ale už nikto nehovorí aby sme to zbúrali. Je to vďaka spolupráci obce so SPIDUCHom (našimi Spívajúcimi dúchodcami), je to vďaka pochopeniu a podpore našich partnerov, a to spoločnosti DANUCEM a Bratislavskému samosprávnemu kraju. Túto sobotu bude ten čas, keď toto naše múzeum oficiálne otvoríme. A možno ho aj pomenujeme SPIDUCHÁREŇ, ako mu už teraz niektorí hovoria. Verím, že nielen za účasti našich partnerov, priateľov, ale aj Vás – domácich a aj cezpoľných. Dobrú náladu príde podporiť aj partia z folklórneho súboru LIPKA spoza kopca, a snáď aj iné prekvapenia sa nám podaria a budeme môcť stráviť príjemné popoludnie,“ pozval na podujatie v Obec Rohožník P. Šváral.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

48 minút ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

3 hodiny ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

4 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

5 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

6 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

7 hodín ago