Categories: Brezová pod Bradlom

V areáli Bradla začala rekonštrukcia historickej Strážnice

V areáli Bradla so Štefánikovou mohylou sa začala rekonštrukcia historickej budovy Strážnice postavenej v 40-tych rokoch minulého storočia ako zázemie pre správcu mohyly.

Mesto na jej opravu získalo od štátu pri príležitosti Roka Milana Rastislava Štefánika takmer 200 tisíc eur. Po dokončení prác bude poskytovať služby pre návštevníkov národnej kultúrnej pamiatky.

Poškodené okná a dvere, rozbitá podlaha, nefunkčné sociálne zariadenia a opadané omietky – takto dnes vyzerá budova Strážnice v dolnej časti areálu bradlianskej mohyly, ktorú vlastní mesto Brezová pod Bradlom.

Jej oprava je teda viac ako potrebná. „Prichádza ku kompletnej výmene elektroinštalácie, vzduchotechniky, sanity, budú zrekonštruované okná, podlahy, fasáda budovy a taktiež dôjde k oprave strechy, ale nič nové nepribudne“, informuje primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Objekt je národnou kultúrnou pamiatkou, a tak je pri stavebných prácach prioritou zachovanie pôvodných prvkov a materiálov. „Prebieha odobrovanie vzoriek dlažieb a obkladov, ktoré budú použité spätne. V jednej miestnosti zostala originál drevená podlaha, ktorá sa musí zachrániť, vyrábajú sa repliky okien, dverí podľa tých pôvodných, ktoré už boli zničené alebo nefunkčné”, zdôrazňuje projektant rekonštrukcie Martin Šlahor.

Obnovu čaká aj fasáda budovy, ktorú tvoria obklady pochádzajúce z trnavskej tehelne Dušana Jurkoviča, tvorcu Štefánikovej mohyly. Tie bude treba vyčistiť a poškodené diely nahradiť novými, ktoré zhotovia podľa pôvodnej technológie. Všetky práce by mali byť hotové do konca júna.

Pokiaľ budú poveternostné podmienky priaznivé, chceli by sme dokončiť rekonštrukciu tohto celého objektu aspoň o mesiac skôr, aby sa mohli konať aj plánované akcie, aby už Strážnica bola k dispozícii,“ prezradila Denisa Zuščíková z brezovského mestského úradu.

Budovu chce potom mesto využiť na poskytovanie služieb návštevníkom Bradla, teda ako reštauráciu s občerstvením, pretože takéto zariadenie v areáli doteraz chýba.

Redakcia

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

6 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

18 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago