Categories: Brezová pod Bradlom

V Brezovej vystavia časť z trosiek havarovaného lietadla Štefánika v rámci predaja bankoviek s podobizňou Štefánika

Milan Rastislav Štefánik tragicky zahynul pri páde lietadla Caproni Ca 33, ktorým priletel z Talianska. Lietadlo sa zrútilo tesne pred pristátím neďaleko Ivanky pri Dunaji. A práve kúsok z trosiek tohto lietadla bude exkluzívne vystavený v sobotu 4.5.2019 v Brezovej pod Bradlom.

Miestom, kde si tento historický a jedinečný artefakt bude môcť široká verejnosť osobne pozrieť, bude Národný dom Štefánikov, kde bude vystavený v rámci predaja Euro Souvenir bankoviek s podobizňou Štefánika.

Práve na jednom z vydaní Euro Souvenir bankoviek bude zobrazený M.R Štefánik v podobe letca, kde motív ďalej dopĺňa jeho osudné lietadlo Caproni Ca 33.

Druhou verziou je tzv. legionárske vydanie, na ktorej je znázornený už dobre známy portrét Štefánika, v pozadí ktorého je vyobrazená Mohyla na Bradle.

Tento výnimočný artefakt nám špeciálne na túto príležitosť zapožičal zo svojej súkromnej zbierky známy numizmatik a zberateľ z Komárna, ktorý si však nepraje zverejniť svoje meno.

“Sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať a vystaviť počas konania Celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti gen. Milana Rastislava Štefánika a v priestoroch predaja 0 Euro Souvenir bankoviek s podobizňou Štefánika, takýto jedinečný a unikátny historický kúsok, ktorý presne po 100 rokoch bude verejne vystavený a sprístupnený širokej verejnosti. Keďže sa jedná o predmet zo súkromnej zbierky, verejnosti sa tak naskytne jedinečná a neopakovateľná príležitosť, vidieť autentický kus z trosiek lietadla, v ktorom tragicky zahynul generál Štefánik. Podobná príležitosť sa už nemusí tak skoro opakovať,” povedal Vladislav Klajban, výkonný riaditeľ Nunofi.

V sobotu 4.5.2019 uplynie presne 100. rokov od tragickej smrti gen. Milana Rastislava Štefánika. Pri tejto príležitosti sa bude konať v Košariskách a Brezovej pod Bradlom Celonárodná spomienková slávnosť, ktorou si pripomenieme túto významnú osobnosť slovenských dejín.

Tlačová správa

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

4 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

5 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

15 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

16 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

17 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

17 hodín ago