Categories: Senica

V jarných mesiacoch prudko stúpa počet nehôd automobilov so zverou!

Zvýšená hrozba zrážky auta so zverou na cestách, hlavne  v jarných  mesiacoch a na jeseň, je veľkým nebezpečenstvom. Okrem možného zranenia osôb a zvery, bývajú aj škody na vozidle vysoké.

V lesoch a na okraji polí

V jarnom období prebieha migrácia zveri za potravou, pretože lúky a polia sa začínajú zelenieť skôr ako rastlinstvo pod stojacimi stromami, čím vzniká pre zver viac atraktívnej plochy na pastvu mimo lesa.

Vodiči nemajú často ani najmenšiu šancu zabrániť nehode so zverou, ktorá vyskočila z vysokej trávy na okraji cesty priamo pred auto. Ak nejde nič v protismere zostáva iba možnosť vyhnúť sa zrážke primeraným strhnutím volantu a obídením prekážky. Brzdenie často nepomáha.

Veľmi efektne možno predísť zrážke, ak v dostatočnej vzdialenosti pred autom prebehne cez cestu prvý kus, pretože je veľká pravdepodobnosť, že za ním vybehne ďalší. Mnoho vodičov iba uberie a sleduje očami ako zver beží preč. Medzičasom mu do cesty a na mieste, ktorému nevenuje pozornosť vbehne druhý kus.

Nahláste polícii

Zrážka zvieraťa spadá do kategórie nehôd nezavinených vodičom, preto vodič nedostane pokutu ani vtedy, ak privolá políciu. Nehodu spôsobenú stretom so zverou treba nahlásiť polícii, ktorá kontaktuje zástupcu užívateľa poľovného revíru, pretože ten má právo nakladať s uhynutou zverou.

Policajný zápis o nehode pomôže tiež pri riešení poistnej udalosti s poisťovňou. Škody na vozidle bývajú vysoké, vo väčšine prípadov vyššie ako je zákonom stanovené minimum, kedy treba privolať políciu. Väčšina nehôd sa stáva v noci, kedy nemusí byť na pohľad zrejmý rozsah poškodenia auta, ani výška škody.

Pozor na pytliactvo

Kto odvezie z miesta nehody zver, dostáva sa do rozporu so zákonom a hrozí mu obvinenie z pytliactva. Pri manipulácii so zverou platia zákonom stanovené pravidlá, ktoré jednoznačne určujú, kto a za akých podmienok môže zver ošetriť, označiť a prepravovať.

Kde je riziko zrážky:
Cesty v blízkosti lesa a poľa
Krajnice s hustým porastom
Cesty v blízkosti riek

Kedy je zver na ceste:
Na jar a v lete
Neskoro večer
Včas ráno

Ako sa vyhnúť zrážke:
Jazdiť pomalšie
Sledovať krajnicu aj okolie cesty
Predvídať
Neobiehať zviera ak stojí v strede cesty
Zastaviť a počkať, pokiaľ zver odíde z cesty
Namiesto brzdenia obísť zviera

 

Jelenia zver neútočí

Poranená jelenia, alebo srnčia zver zaútočí na vodiča iba výnimočne, skôr môže dôjsť k poraneniu pri snahe manipulovať s poranenou zverou, kedy je schopná ublížiť kopnutím raticou prípadne parožím.

Iná, oveľa nebezpečnejšia môže byť situácia, kedy dôjde k stretu a poraneniu s veľkými šelmami vlkom a medveďom. V takýchto prípadoch, aj keď na prvý pohľad zviera nejaví známky života, treba zachovať dostatočný odstup a radšej vyčkať na príchod polície, prípadne užívateľa poľovného revíru.

Nevyspytateľné reakcie na svetlo auta

Zver reaguje na prichádzajúce auto útekom do bezpečia, alebo zastavením na vozovke a pozeraním do svetiel. Najneočakávanejší moment je, keď stojí pri ceste a pri približovaní auta skočí priamo pred auto. Zver si na automobilovú premávku čiastočne zvykla a správa sa inak, ako pri stretnutí v prírode.

Hluk a reflektory automobilov ako keby eliminovali jej pozornosť a vnímanie nebezpečenstva, ktoré v tichu a šere lesa dokáže oveľa skôr a presnejšie identifikovať a aj mu predísť.

V blízkosti hlučných a frekventovaných komunikácií je jej správanie viac chaotické a ťažšie predvídateľné, čo má celkom určite negatívny dopad na zvládnutie situácie vodičom.

Predvídať pohyb, či smer úniku zveri je takmer nemožné. Okrem všeobecne platných zásad opatrnosti je dôležité v kritických úsekoch očakávať výskyt zveri a počítať s možnosťou jej nepredvídateľného konania, teda znížiť rýchlosť a okrem cesty sledovať aj krajnicu.

zdroj :  dopravnanehoda.com a automagazin.sk a redakcia NaZahori.sk

Stret so zverou ako neodvrátiteľná udalosť

Viac TU: https://odskodneniepzp.sk/2018/11/01/stret-so-zverou/

Zrážka troch osobákov so zverou pri Dojči si vyžiadala zranenia a materiálne škody 20-tisíc eur

VIAC TU: http://www.nazahori.sk/index.php/senica/item/2186-aktualizacia-zrazka-troch-osobakov-so-zverou-pri-dojci-si-vyziadala-zranenia-a-materialne-skody

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

1 hodinu ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

2 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

12 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

13 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

13 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

14 hodín ago