Categories: Malacky

V Malackách výstava k vzniku Československa

 Na Dérerke si peknou výstavou pripomínajú storočnicu Československa. 

 Dejepis nebýva predmetom, ktorý v súčasnosti najviac oslovuje žiakov. Hľadáme cesty, ako históriu priblížiť. Využili sme príležitosť zapojiť sa do súťažného vzdelávacieho projektu 100 rokov Československa v našej škole. Rozprávame rodinné príbehy, ktorý predchádza rozsiahlej výstave k 100. výročiu vzniku Československej republiky. Jej realizátormi sa stali dve inštitúcie: Slovenské národné múzeum a Národní muzeum. 

Vo vestibule hlavnej budovy Základnej školy Dr. Jozefa Dérera je inštalovaná  výstava, ktorú tvoria zaujímavé predmety z čias Československa, chronologicky zoradené od jeho vzniku. Artefakty poskytli zo svojich rodinných archívov žiaci, téma oslovila aj zamestnancov školy. Vystavili sme predmety zviazané s históriou školy, pripomíname zaujímavosti zo života mesta i krajiny. Poobzerať si možno fotografie, knihy, mince, bankovky, známky, obálky, pamätníček, dobové noviny, fotoaparát, pôvodný školský rozhlas či mikrofón, hriankovač.

http://www.nazahori.sk/index.php/component/k2/item/338-spolocne-kupanie-cechov-a-slovakov 

DÉRERKA DÝCHA HISTÓRIOU

Slovenské národné múzeum a Národní muzeum pripravujú rozsiahlu výstavu k 100. výročiu vzniku Československej republiky – Česko-slovenskú/Slovensko-českú výstavu, v rámci ktorej vyhlásili súťažný vzdelávací projekt 100 rokov Československa v našej škole, Rozprávame rodinné príbehy. Cieľom je objaviť predmety so zaujímavým príbehom, ktoré dokumentujú históriu Československa. Okrem atraktívnych cien budú mať víťazné školy jedinečnú možnosť vystaviť predmety s príbehom na oficiálnej výstave v Bratislave a v Prahe. 

Do spomínanej súťaže sa zapojila aj Základná škola Dr. Jozefa Dérera v Malackách. Jej žiaci spoločne so svojimi pedagógmi niekoľko týždňov zhromažďovali dobové predmety a materiály z čias prvej Československej republiky i druhej polovice 20. storočia. Výstava je umiestnená vo vestibule hlavnej budovy školy, situovaná v sklenených vitrínach. Po bokoch sa nachádzajú panely s informáciami o medzníkoch v histórii Československa, príbehmi, ktoré sa viažu na históriu vystavených predmetov a ich majiteľov či detailmi z vystavovaných artefaktov. Prostredníctvom výstavy chcú v škole žiakom priblížiť dejinné medzníky Československa na pozadí konkrétnych ľudských osudov. Žiaci si môžu prezrieť ukážky školských dokumentov, prečítať si výňatok z kroniky o októbrových dňoch roku 1918, návštevníci uvidia súkromné fotografie, známky, obálky, hriankovač, knihy, bankovky… 

Pri výstavke sme zastihli Sabínu Sedlákovú. „Sama som sa do výstavy zapojila,“ vraví žiačka 6. B triedy. „Priniesla som drevený kríž od mojej prababičky, ktorá ho zasa dostala od istého kňaza pri príležitosti jej svadby,“ vysvetľuje s nadšením.

„Rozhodli sme sa prispieť k pripomenutiu 100. výročia založenia spoločnej Československej republiky prostredníctvom tejto výstavy. Zapojili sa do nej predovšetkým žiaci 5. a 6. ročníka, ale pridali sa k nám i kolegyne či žiaci iných ročníkov,“ vraví Mgr. Simona Hránková, ktorá vyučuje v škole dejepis a nemecký jazyk. „Musím žiakov pochváliť, pretože priniesli množstvo predmetov, z ktorých bolo čo vyberať. Zaujímavú výstavu si okrem žiakov a pedagógov základnej školy môžu pozrieť i rodičia,“ dodáva vzápätí.

Jej kolegyňa, Mgr. Kristína Mišejová, ktorá vyučuje geografiu, občiansku náuku a nemecký jazyk, sa k nej pridáva: „Okrem nás sa na príprave výstavy podieľala Pavlína Habová, študentka histórie, nemeckého jazyka a literatúry i absolventka našej školy, pomáhali nám aj ostatní kolegovia. Mňa osobne najviac zaujali bankovky. Sú tam takmer všetky až po rok 1950.“ Spomínané bankovky priniesol žiak 6. B triedy Tomáš Chmela. Neváhal sa s nami podeliť o zaujímavý príbeh, ktorý sa k nim viaže. „Brat môjho deda bol zamestnanec banky, takže bol v priamom kontakte s peniazmi. Banka však platnú menu znehodnotila a za smiešnu sumu ju predávala práve pracovníkom banky. Tak skončili bankovky u brata môjho deda a teraz sú súčasťou tejto výstavy,“ vysvetľuje nám Tomáš.   

A ako sa môžu Slováci a Česi do súťaže Hľadáme predmet s príbehom zapojiť? Stačí pátrať v zásuvkách a nájsť predmet, ktorý odráža česko-slovenské vzťahy. Predmet kúpený, darovaný, vyrobený či privezený z ciest. Pamiatku na pekné chvíle strávené v rodine, v práci, s priateľmi. Nie je dôležité, či česko-slovenské prepojenie tvorí predmet, alebo osoba jeho vlastníka. Súťažný predmet vyhľadá, odfotografuje, napíše stručný príbeh a prostredníctvom formulára zverejní na práve spustenej webovej stránke výstavy: www.cesko-slovensko.eu. Autorský tím výstavy vyberie zo súťažných predmetov najzaujímavejšie a včlení ich priamo do výstavy.

Zdroj a foto: ZŠ Derera Malacky

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

48 minút ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

8 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

19 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago