Categories: Myjava

V Myjave otvorili školské kluby pre žiakov prvého stupňa, primátor Halabrín vysvetlil fungovanie

Primátor mesta Myjava Pavel Halabrín informoval, že mesto otvorilo školské kluby pre žiakov od 1. do 4. ročníka. Otvorené budú od 6.00 do 15.00 h.

Dobre viete, že sa opakovane vyjadrujem k potrebe vrátiť deti do škôl. Bohužiaľ, zatiaľ to nie je možné a riadne vyučovanie zatiaľ nemôže začať. Po dobrých výsledkoch testovania sme tomu začali veriť, všetko sme pripravili k návratu detí do škôl, súhlas sme však nedostali. Kontaktujete ma s prosbou o otvorenie škôl nakoľko potrebujete chodiť do práce, zarábať peniaze a najmä sami vidíte ako už deti školu potrebujú. Viacerí zamestnávatelia už potrebujú normálne fungovať, meškajú im zákazky. Zaviedli rôzne ochranné opatrenia a pravidelne testujú svojich zamestnancov. No a premiér v stredu povedal, že tam kde nefunguje to, čo ľudia potrebujú, majú sa pýtať svojich starostov, že prečo niečo nerobia,“ uviedol Halabrín.

Ako doplnil, mesto hľadá riešenia, konzultuje s hygienou, vedením základných škôl, rodičmi. „Na moje otázky, prosby či návrhy Ministerstvo školstva SR vôbec nereaguje a nekomunikuje s mestom. Vo štvrtok sme sa rozhodli, že na základných školách otvoríme školské kluby detí pre prvý stupeň. Majú slúžiť tým, ktorí už nemôžu zostať doma, pracovať home office, alebo tým na pandemických OČR,“ informoval primátor.

Kluby majú byť otvorené od 6.00 hod. do 15.00 h, v prípade záujmu či potreby zákonných zástupcov i dlhšie. Žiaci 1. až 4. ročníka tu majú spoločne pracovať, hrať sa, učiť sa a opätovne byť v kolektíve spolužiakov. Hravou formou, súťažami, opakovaním učiva ale i učením nového učiva zmysluplne tráviť čas, vzdelávať sa a vychovávať.

Zabezpečiť to majú pedagogickí zamestnanci škôl – učitelia, vychovávatelia, asistenti a škola zároveň zabezpečí poskytovanie desiat a obedov, tak ako keď žiaci navštevovali základné školy pred ich zatvorením, nakoľko tu deti majú tráviť veľa času. Pre tých, čo budú doma, rodičia nepracujú, boja sa pandémie alebo ich má kto varovať, bude naďalej poskytované dištančné vzdelávanie. V akej forme a rozsahu, bude závisieť od počtu žiakov v jednotlivých triedach, kluboch. Školy to zvládnu, zabezpečia,“ doplnil Halabrín.

Aby sa minimalizovali riziko rozšírenia ochorenia COVID -19, všetci zamestnanci škôl sa budú každý týždeň testovať, v školách budú nastavené prísne hygienické opatrenia a v prípade potreby sa budú kolektívy deliť na menšie skupiny. Rodičom samospráva odporúča takisto pravidelné testovanie, preto mesto bude denne od pondelka 1. februára 2021 testovať v mobilnom odberovom mieste na štadióne. „Docielime tak rýchle odhalenie pozitívnych a ich umiestnenie do karantény. Chránime sa tak navzájom . Ak by sa vyskytli nové prípady na školách, okamžite sa budú prijímať opatrenia, obmedzovať niektoré činnosti či zatvárať školy,“ vysvetlil primátor.

Ako doplnil, choroba sa v pravidelných vlnách vracia do regiónov, občas Myjava patrí medzi najhorších, následne je medzi najlepšími okresmi s malým počtom nakazených. „S tým nemôžme nič robiť, len byť opatrní, dôslední a rešpektovať všetky opatrenia. Pandémia sama nezmizne, kedy budeme preočkovaní nám nikto nepovie a ak chceme ako tak normálne žiť, musíme hľadať riešenia a využívať priaznivé obdobie,” zakončil Halabrín.

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

6 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

7 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

15 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago