Categories: Myjava

V Myjave sa uskutoční testovanie žiakov a študentov škôl

V Myjave sa uskutoční testovanie žiakov a študentov škôl, aby sa mohli opäť vrátiť do školských lavíc. Informovalo o tom mesto Myjava.

Mesto pripraví testovanie škôl antigénovými testami od piatka 8. januára 2021 do nedele 10. januára 2021. V piatok a sobotu sa bude testovať od 10.00 do 16.00 h, v nedeľu od 8.00 do 14.00 h. „Som presvedčený, že spôsob, ako sa zabezpečuje od marca ich vzdelávanie je nedostatočný, slabý a takto vychovávame generáciu bez dostatku vedomostí, že ich učíme lenivieť a to, že žiť sa dá i v posteli, papučiach, len s telefónom, počítačom. Škola im bude chýbať v živote. Už teraz im chýbajú kontakty, kamaráti, systém, pravidlá, zážitky. Rodičia nevládzu nahradiť učiteľov, učitelia napriek snahe nemôžu naučiť deti to čo v škole, v skupine , v učebni,“ informoval primátor mesta Pavel Halabrín.

V Myjave sa budú riešiť všetky školy – základné, stredné aj špeciálna. „Preto sa o tom bavíme aj so samosprávnym krajom. Testovacie miesta budú zriadené v základných školách na Viestovej a Štúrovej ulici, na Gymnáziu i Strednej priemyselnej škole. Pre žiakov a zamestnancov špeciálnej školy bude testovanie zabezpečené v pondelok 11. januára od 8,00 do 12,00 na štadióne Spartaka Myjava,“ doplnil primátor.

Pre trojdňové testovanie škôl sú pripravené kompletné tímy zdravotníkov a administrátorov, sú zabezpečené testy, certifikáty, ochranné prostriedky, hygiena, dezinfekcia, likvidácia bioodpadu . Je pripravené všetko potrebné na bezproblémové a bezpečné zvládnutie testovania žiakov, študentov, zamestnancov škôl, ako aj rodinných príslušníkov, aby od pondelka 11. januára 2021 sa mohla začať prezenčná výučba.

Do školy budú môcť vstúpiť a začať sa znova učiť len tí, čo budú mať certifikát s negatívnym výsledkom. Inak to nejde a nemalo by to celé zmysel. Preto Vás chcem poprosiť, bez ohľadu na to čo si myslíte, o to, aby ste sa testovania zúčastnili a spolu s deťmi absolvovali túto procedúru. Inak sa školy nebudú môcť otvoriť, celé to bude zbytočné a deti ešte týždne budú doma. Každý môže ísť na ktorékoľvek z týchto miest. Nemusí ísť len do školy, ktorú žiak či študent navštevuje. Otestujeme aj tých, ktorý navštevujú školy mimo Myjavu a teda nemusíte cestovať ak Vaše dieťa študuje v inom meste. Upozorňujem však, že toto testovanie je pre školy, takže tých, ktorých sa to netýka, musia ísť na test do NsP alebo na štadión. Odberové miesta v školách ich neotestujú,“ apeluje primátor Myjavy.

Ako doplnil, ak sa príde dať väčšina žiakov druhého stupňa ZŠ, študentov a rodinných príslušníkov otestovať, bude možné znovu otvoriť školy. „Pre ostatných zostane dištančné vzdelávanie v obmedzenej forme podľa možností a kapacít jednotlivých škôl. Výnimku z testovania majú len tie deti, ktoré nedávno COVID-19 prekonali alebo sú tak zdravotne znevýhodnené, že test nemôžu absolvovať. Samozrejme, do 8. januára je ešte ďaleko, môže sa všetko zmeniť, ale my sme pripravení pomôcť školám, deťom, rodičom, učiteľom,“ uviedol Halabrín.

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

4 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

6 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

6 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

7 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

8 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

9 hodín ago