Myjava

V Myjave ubytovali už viac ako 60 utečencov z Ukrajiny

Počet utečencov z Ukrajiny, ktorí začali po 24. februári 2022 tohto roka z dôvodu invázie ruských vojsk opúšťať svoje domovy, postupne narastá aj na Myjave. NaZahori.sk o tom informoval Marek Hrin, hovorca mesta.

K 10. marcu 2022 samospráva Myjavy evidovala 43 utečencov, ďalší pribudli v piatok a ich aktuálny počet sa vyšplhal na 61.

Viac ako 93% tvoria ženy a deti z rôznych častí krajiny nášho východného suseda. Polovica z nich už má s pomocou mesta a pracovníkov jeho sociálneho oddelenia vybavený štatút odídenca, ďalší pôjdu autobusom na cudzineckú políciu do Trenčína v pondelok 14. marca 2022.

Ľudia prichádzajúci na Myjavu si stihli so sebou vziať len málo vecí, takže na začiatok potrebujú pomoc prakticky so všetkým. Okrem zabezpečenia vhodného ubytovania aj s jedlom, hygienickými potrebami, ošatením, financiami…

Pomocnú ruku v tejto situácii podali utečencom aj viacerí občania Myjavy, ktorí nezištne ponúkli svoje byty na ich ubytovanie a tiež firmy, ktoré poskytli financie na nákup vybavenia domácností či osobných vecí ľudí z Ukrajiny alebo samé potrebný materiál nakúpili.

Sociálne oddelenie mesta Myjava okrem spomínaného vybavovania dočasného útočiska aktuálne s pomocou materskej školy a základných škôl na území mesta vybavuje aj zaradenie detí do výchovno-vzdelávacieho procesu. Podľa aktuálnych informácii to vyzerá tak, že od 11. kalendárneho týždňa začne navštevovať vyučovanie 15 detí z Ukrajiny a do škôlky bude chodiť 5 detí.

Zamestnanci mesta sú takisto pripravení pomôcť ženám s hľadaním zamestnania, aby mohli začať aspoň trochu normálne fungovať. Niektoré z nich nastúpia do práce už v najbližších dňoch. Z reakcii utečencov cítiť, že sú za poskytnutú pomoc naozaj vďační.

“Prišli sme až z Luhanska, z mesta Sčastie. Veľmi dlho sme cestovali, kým sa nám podarilo dostať k hraniciam. Sme šťastní a vďační, že nám ľudia pomohli. Či už dobrovoľníci, pracovníci, lekári… Ani sme si nevedeli predstaviť, že takáto situácia nastane. Teraz sme už ubytovaní, riešime deti, aby mohli chodiť do školy a do škôlky. Sme naozaj vďační, že nám mesto Myjava pomáha a chceli by sme pracovať, aby sme aj my nejako prispeli k lepšej spoločnosti,” hovorí Tetiana, ktorá sa na Myjavu dostala so svojimi dvoma deťmi.

Takisto dve deti má aj Yulia, ktorá na Slovensko cestovala z východnej Ukrajiny viac ako týždeň. “Na Slovensko, na Myjavu som prišla ja a moji dvaja synovia. Manžel musel zostať na Ukrajine. Cesta sem bola veľmi dlhá. Trvala osem dní. Prišli sme v noci, unavení a uplakaní. Ale Myjava nás prijala, pomohla nám a my a naše deti sme boli odrazu v bezpečí. Za čo veľmi ďakujeme. Zachraňujete naše životy,” dopĺňa a je na nej vidno, že sa z únavy predošlých dní už stihla trocha zotaviť.

Na Oddelení sociálnych služieb mesta Myjava utečenci vypĺňajú registračné formuláre, dostávajú jedlo, oblečenie, letáky v ukrajinčine s pokynmi a dôležitými kontaktami… Pracovníci samosprávy zisťujú, ako sú na tom finančne, aké majú k dispozícii doklady, v akej profesii na Ukrajine pôsobili, informujú ich o možnosti získať SIM karty a podobne.

V piatok 11. marca, hostia z Ukrajiny navštívili aj Základnú školu na Štúrovej ulici, Materskú školu na Bradáčovej ulici – aby vedeli, kam sa v pondelok dostaviť, oboznámili sa s tým, kde je športový areál a plaváreň, ak by ich chceli využívať.

Okrem v týchto dňoch už bežnej agendy mesto riešilo aj také situácie, ako napríklad kam ubytovať ľudí, ktorí majú so sebou psíka alebo ako sa postarať o celý futbalový tím 15-ročných chlapcov z FK Desna Černihiv, ktorý vycestoval na turnaj a už sa sa nemal kam vrátiť, pretože ich mesto bolo bombardované. Konkrétne títo chlapci – keďže neboli plnoletí a nemali so sebou okrem trénera žiadnych zákonných zástupcov – napokon skončili po pomerne náročnom vybavovaní a vďaka ústretovosti Oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v Detskom domove v Holíči, kde sú všetci spolu a patronát nad nimi prevzalo mesto Holíč a miestny futbalový klub.

„Situácia s príchodom utečencov z Ukrajiny k nám sa stále vyvíja a mení a v prípade potreby vás o aktuálnom dianí na Myjave budeme aj prostredníctvom našej stránky informovať. Zatiaľ by sme chceli touto cestou aspoň poďakovať všetkým, ktorí nám rôznymi spôsobmi pomáhajú vzniknutú situáciu zvládnuť. Súkromným osobám i firmám, lekárom z myjavskej nemocnice, tlmočníkom, dobrovoľníkom… Patrí vám veľká vďaka!,“ doplnil M: Hrin.

https://www.nazahori.sk/2022/03/08/mladych-futbalistov-z-vojnou-zmietanej-ukrajiny-prichylili-v-holici/
Angelika Kmecová

Recent Posts

Hádzaná: Stupavské ženy ovládli ligu, dorastenky sú vicemajsterky

Vynikajúce úspechy dosiahli hádzanárky HC Tatran Stupava – ženy zvíťazili v 1. lige a mladšie aj staršie…

57 minút ago

Viera Drahošová: Nábytok navrhnutý Dušanom Jurkovičom v Záhorskom múzeu

Záhorské múzeum v Skalici sídlilo do roku 1990 v budove bývalého Spolkového domu, v súčasnosti…

2 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci s prvým víťazstvom v Ligovom pohári

Hádzanári HC Záhoráci Stupava/Malacky si vo 4. kole Ligového pohára Niké Handball extraligy pripísali prvé…

3 hodiny ago

Upozornenie: Neprejazdný úsek cesty na Záhorí

Od pondelka bude uzávierka cesty na Záhorí, ktorá potrvá do konca júna 2024 s vyznačenou…

5 hodín ago

📺 Čo všetko čaká návštevníkov Skalice v letnej sezóne?

Letná turistická sezóna v Skalici bude v novom šate. Zaháji ju v sobotu 18. mája…

1 deň ago

V DSS pre dospelých Borský Sv. Jur využívajú smart technológie

Trnavská župa zlepšuje sociálnu starostlivosť aj vďaka SMART technológiám. Ukážkovým príkladom je DSS pre dospelých…

2 dni ago