Categories: Senica

V Senici funguje škola so škôlkou pod jednou strechou

Základná škola s materskou školou J. Mudrocha v Senici je spoločným školským zariadením od školského roku 2014/15. Existujeme v jednej spoločnej budove.

NaZahori.sk prišiel podnet na návštevu školy od rodičov dieťaťa, ktoré navštevuje materskú školu. 

„Chceli by sme poďakovať 4. ZŠ za kvalitnú škôlku, ktorú založili pred štyrmi rokmi. Sme maximálne spokojní s výučbou a programom škôlky. Je tu progresívny prístup k deťom a vždy milý postoj k rodičom. Využívajú rôznorodé témy na rozvoj kreativity detí. Ako napríklad ručné práce, kde pravidelne vyrábajú rôzne výrobky. Deti vedú k športu v školskej telocvični. Pravidelne s deťmi diskutujú o rozmanitých témach a snažia sa ich naučiť veľa nových vecí. Ku každému sviatku nacvičia s deťmi plnohodnotný program, ako teraz ku Dňu matiek,“ ďakovné slová adresovali rodičia škôlkára Martinka –  Ľuba a Slavo Kalný.

Filozofia školy vychádza zo symbiózy materskej a základnej školy. Dokazujú to spoločne organizované tradičné podujatia školy.

Deti z materskej školy využívajú telocvičňu v prípade nepriaznivého počasia. Žiaci zo základnej školy z I. stupňa naopak interaktívnu učebňu MŠ na výučbu svojich predmetov.

Spoločne sa zúčastňujú plaveckého výcviku v plavárni mesta. Starší žiaci pomáhajú pani učiteľkám z MŠ pri organizačnom zabezpečení rôznych podujatí, exkurzií, výletov.

V povedomí detí, žiakov, učiteľov i rodičov sa škola snaží vytvoriť pocit spolupatričnosti, tolerancie, spolupráce a partnerstva.

 

Zriaďovacia listina Základnej školy s materskou školou J. Mudrocha bola vydaná v auguste 2014 a zriaďovateľom je Mesto Senica.

Pri príležitosti osláv Dňa matiek, ktoré pripravili pani učiteľky so škôlkármi pre mamičky, ale aj ostatných zúčastnených, sme sa porozprávali s pani riaditeľkou RNDr. Annou Parízkovou.

Čo bolo podnetom na vznik základnej školy spojenej s materskou školou pod jednou strechou?

Škola začala mať existenčné problémy, poklesol nám počet žiakov. Hrozilo  spojene s 3.ZŠ v Senici a tým by boli ohrozené aj pracovné miesta niekoľkých učiteľov. V tej dobe ale naopak mesto potrebovalo viac miest v škôlkach. Vtedajší primátor mesta RNDr. Ľubomír Parízek rozhodol, že sa vytvoria miesta pre škôlkárov v budove našej základnej školy a vznikol tak nový subjekt- Základná škola s materskou školou. V prvej etape sa vybudovali dve triedy pre 46 detí. Škôlka sa veľmi rýchlo naplnila a po roku pribudlo ešte jedno oddelenie pre 20 detičiek. V súčasnosti máme  3 oddelenia, 2 po 23 detí a jedno pre 20 detí. Škôlka je od začiatku naplnená na 100%.

Od zahájenia v školskom roku 2014/15 ubehol nejaký čas.  Ako hodnotíte tento krok?

Ak sme aj mali spočiatku obavy, dopadlo to nad očakávanie. Môžem povedať, že škôlka získala veľmi dobrú povesť, je o ňu veľký záujem a škole to veľmi pomohlo. Teraz sa to prejavilo na zápise detí do prvého ročníka, z našich predškolákov sa do našej školy zapísalo 20 detí. To znamená, že jedna celá prvácka trieda bude z „našich „detičiek. A toto bol ten hlavný zámer, ktorý sa naozaj napĺňa.

Aké sú pozitíva?

Sme škôlka rodinného typu. Tri oddelenia vo veľkých krásnych triedach, s obrovským areálom. Tu majú škôlkári aj svoje detské ihrisko, ale zároveň samozrejme majú k dispozícii celý areál. Obrovská výhoda je telocvičňa, ktorú docenia hlavne v nepriaznivom počasí. Možnosť ísť „na návštevu“ k svojim „spolužiakom“ zo školy a naopak malí školáci /1 stupeň/ sa občas idú pohrať späť do škôlky. Pre veľkých žiakov je úplne prirodzené, že idú pomôcť k škôlkárom, keď je to potrebné. Významný benefit je veľká jedáleň. V nej sa organizujú vystúpenia pre rodičov, či už len samostatne MŠ alebo spoločne aj so ZŠ. Deti sa po škole pohybujú s istotou, veľkých priestorov sa neboja. A preto prechod z materskej školy do základnej je pre nich určite ľahší a menej stresujúci. Ostávajú v priestoroch, ktoré už dobre poznajú.

Prináša spojenie aj úskalia?

Úskalia boli na začiatku, a to pri vybavovaní všetkých papierov, kedy nám rôzne inštitúcie veľmi komplikovali život. Problematické boli začiatky z hľadiska materiálneho vybavenia škôlky. Krásne priestory bolo treba vybaviť a zútulniť. Pani učiteľky, ktoré škôlku zabiehali to mali naozaj náročné.

Do našej redakcie prišlo „echo“ od rodičov dieťaťa, ktoré navštevuje materskú školu. Chceli svojim podnetom upriamiť pozornosť na vašu školu. Vyjadrili sa o veľmi kreatívnom prístupe k deťom, ale aj o dobrej spolupráci školy s rodičmi.

To asi poteší? Hlavne v dobe, keď povolanie učiteľa nemá v spoločnosti takú hodnotu, akú by si zaslúžilo.

Dobro sa chváli samé, ale ja som veľmi rada, že môžem takto pochváliť naše pani učiteľky v materskej škole. Je to naozaj ich zásluha, že sa škola dostala do povedomia verejnosti. Len ťažko sa dá niekoľkými vetami vyjadriť a opísať ich prácu s deťmi. Asi najvýstižnejšie sú reakcie a vďačnosť rodičov, keď prídu a povedia, že je neskutočné aký pokrok vidia na svojich detičkách. A to už po krátkej dobe ako začali navštevovať škôlku. A z pozície učiteľky a riaditeľky školy musím poďakovať za úžasných rodičov, akých v materskej škole máme. Celý tento komplex uzatvára naša pani upratovačka, ktorá stála pri zrode škôlky a vďaka nej máme čisto a škôlka krásne vonia.

Nakoniec, čo do budúcna praje riaditeľka školského zariadenia svojim žiakom, rodičom a kolegom, ale aj samej sebe?

Čo iné sa dá škole priať, ako veľa, veľa dobrých a šikovných žiakov, spokojných a tolerantných rodičov, kreatívnych a pre svoju prácu zapálených učiteľov.  

Deň matiek 2018 škôlka – Základná škola s materskou školou J. Mudrocha v Senici / NaZahori.sk

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

4 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

5 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

6 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

7 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

7 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

9 hodín ago