Senica

V Senici sa už nebude použitý olej vylievať, ale zlievať

V týchto dňoch pribudli po meste Senica na stojiská odpadov nové zberné nádoby, ktoré budú slúžiť na separovanie použitého kuchynského oleja. Špeciálne upravené sivé nádoby sa budú nachádzať celkovo na 60-tich miestach, aby boli v čo najväčšej miere dostupné obyvateľom mesta.

Seničania mali aj doteraz možnosť separovať použitý kuchynský olej. Mohli ho v uzatvorenej PET fľaši vyložiť v deň zberu veľkoobjemového odpadu na stojisko, bezplatne odovzdať v Zberných surovinách Senica alebo na vybraných čerpacích staniciach pohonných hmôt. Množstvo ľudí sa však v ankete na sociálnych sieťach priznalo, že odpad vylieva do odpadu. Čo však málokto vie, že takéto nakladanie s použitým kuchynským olejom jednak zakazuje zákon, olej zanáša kanalizáciu, priťahuje nepríjemné hlodavce a znečisťuje vodu.

Separovanie oleja bude chrániť životné prostredie ale aj náklady

Separovaním použitého kuchynského oleja tak budú Seničania chrániť nielen životné prostredie, ale ušetria aj náklady na opravy upchatých kanalizácií či deratizáciu,“ povedal Peter Turza, riaditeľ spoločnosti Technických služieb Senica a. s. Tá sa na zbere a spracovaní použitého kuchynského odpadu dohodla s firmou INTA spol. s r. o. Tá dodá zberné nádoby a bude zabezpečovať ich vývoz. Zo začiatku bude interval vývozov nastavený raz mesačne, v prípade potreby sa tento interval skráti. Spoločnosť INTA následne vo vlastných spracovateľských kapacitách na Slovensku zrealizuje priemyselné upravenie tohto materiálu pre následne úplné energetické využitie .

Na zber je vhodný rastlinný olej a živočíšny tuk

Na zber je vhodný akýkoľvek rastlinný kuchynský olej a živočíšny tuk, či už po vyprážaní, z fritéz, ale aj taký, ktorý slúži ako nálev potravín napríklad z nakladaných rýb, zeleniny či syra. Do zbernej nádoby nepatrí akýkoľvek iný olej a tuky, ktoré nie sú rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Dôležité je zbierať čistý olej. Najlepšie je ho zliať cez sitko do čistej a suchej PET fľaše alebo originálneho obalu. Olej v riadne uzavretej nádobe potom vložiť priamo do zberného kontajnera. Z pohľadu ochrany životného prostredia je dôležité, aby zber a manipulácia s použitými olejmi a tukmi bol zrealizované tak, aby nemohlo dôjsť ku kontaminácii zberných miest olejom.

Po separovaní plastov, kovov, papiera, drobných elektrospotrebičov a biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu bude použitý kuchynský olej ďalšou komoditou, ktorú budú Seničania separovať a znižovať tak objem zmesového komunálneho odpadu končiaceho na skládke.

Tlačová správa

Recent Posts

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

2 hodiny ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

3 hodiny ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

23 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago