Categories: Skalica

V Skalici je kandidátom na prednostu politický cestovateľ Roman Hrnčirík z Holíča

Hnutie premiéra Igora Matoviča Obyčajný ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) predstavilo svojich vybraných kandidátov na prednostov okresných úradov (OÚ). V okrese Skalica sa ním stal Roman Hrnčirík z Holíča.

OĽaNO je personálne zjavne poddimenzované hnutie a tak zháňa ľudí na získané posty, kde sa dá. V Skalici je primátorka mesta Anna Mierna a poslankyňa NR SR z hnutia OĽaNO, ale ako si možno všimnúť, po ľuďoch siaha v Trnave, Lábe alebo v Banskej Bystrici.

Na post prednostu Okresného úradu v Skalici nominovalo OĽaNO síce človeka z okresu – z mesta Holíč, ale či pri výbere kandidáta, zohrala rolu politická príslušnosť, odbornosť, prípadne “trafika”… ?

Hrnčirík absolvoval v roku 1992 Vysokú školu báňskú v Ostrave, odbor Ekonomika a riadenie baníctva. „Moja profesná kariéra začala v odbore, ktorý som vyštudoval. Pracoval som v spoločnosti Baňa Záhorie, a.s. ako finančný referent. Neskôr som odišiel z baníctva a pracoval som ako ekonomický, resp. finančný riaditeľ v rôznych spoločnostiach,“ uvádza o sebe na stránke politického zoskupenia Hlas pravice (https://hlas-pravice.sk/vedenie-strany/), ktorého je aktuálne podpredsedom.

Politické prestupy ako na bežiacom páse

Hlas pravice však ani zďaleka nebola v jeho snahe o politickom presadení sa prvou zastávkou. V minulosti pôsobil v SDKÚ-DS, ešte v roku 2016 kandidoval do Národnej rady za túto stranu z 19. miesta (https://dennikn.sk/314670/kandidatna-listina-strany-sdku-parlamentnych-volbach-2016/).

Po neslávnom výsledku, keď zoskupenie získalo 6938 hlasov, čo predstavovalo 0,26 percenta všetkých voličov, sa Hrnčirík objavil v komunálnych voľbách v roku 2018 na kandidátke koalície SaS, OĽaNO a KDH. Ani tieto voľby pre Hrnčírika nedopadli dobre a po 12 rokoch v zastupiteľstve mesta Holíč neobhájil mandát (https://www.holic.sk/images/stories/2018/_Dokumenty/Vysledky_Holic.pdf).

Ďalší neúspech ho neodradil a v januári 2019 zakladá s ďalšími bývalými členmi SDKÚ-DS stranu DOPRAVA, v ktorej sa stal podpredsedom. Za ňu aj kandidoval do Európskeho parlamentu. V nich strana neuspela, keď získala 3998 hlasov, čo predstavovalo 0,4 percenta, horšie dopadla už iba strana Starostovia a nezávislí kandidáti (https://www.vysledkyvolieb.sk/euro-volby/2019/vysledky). Strana zjavne tvrdo skúmala v čom boli príčiny neúspechu, až na to prišla. Bolo to v názve a tak po necelom roku existencie sa zmenila na Hlas pravice…

Takže zhrnutie je, že v troch posledných voľbách sa dokázal kandidát na prednostu v okrese Skalica, uchádzať o mandát od občanov za tri rozdielne politické zoskupenia.

Podnikateľské (ne)úspechy

V roku 2006 som sa opäť vrátil do baníctva. Stal som sa generálnym riaditeľom spoločnosti Baňa Čáry, a.s. V tejto spoločnosti som pôsobil až do roku 2016, kedy prišlo k zmene majiteľa (akcionára),“ informuje o sebe Hrnčirík na stránke strany Hlas pravice.V tom istom roku však spoločnosť zanikla, keď skončila so stratou viac ako 2,8 milióna eur (v roku 2015 zaznamenala stratu 1,7 milióna eur, https://finstat.sk/36646041).

Okrem tejto spoločnosti bol podľa obchodného registra vedený ako štatutár či člen dozornej rady v ďalších deviatich spoločnostiach (http://www.orsr.sk/hladaj_osoba.asp?PR=Hrn%E8ir%EDk&MENO=Roman&SID=0&T=f0 ). Z nich už štyri skončili svoju činnosť výmazom spoločnosti. V súčasnosti je Hrnčirík aktívny v jedinej spoločnosti Mirex-wood, s.r.o., kde je jedným zo štyroch rovnocenných spoločníkov (http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=412250&SID=2&P=1). Spoločnosť vznikla v roku 2018 a v tom roku dosiahla tržby 51.097 eur a vyprodukovala stratu 12.389 eur. Za rok 2019 ešte pravdepodobne neodovzdala, aj vzhľadom na koronakrízu, výsledky hospodárskej činnosti (https://finstat.sk/51322757).

Marek Šefčík poslanec v meste Holíč a poslanec NR SR (OĽaNO) sa vyjadril k voľbe prednostov a možnosti spätnej reakcie na nominácie, na sociálnej sieti takto: “Ide o politickú nomináciu – iba miesto prednostu. Ostatné miesta na OÚ – tam už nejde o politických nominantov, ale hľadí sa len na odbornosť. Napriek tomu, že prednosta bude politickou stranou nominovaný, sú takí kandidáti, ktorí sa tam dostali a nie sú z prostredia Oľano. Navyše je tam tá vec, že sa pýtame ľudí, či nemajú s danou nomináciou problém. Je to zlé?”

Podľa vyjadrenia poslanca Šefčíka, v okrese Skalica nebol ani jeden z kandidátov na post prednostu nijako spätý s hnutím OĽaNO.

“Pokiaľ ide o výberové konania na prednostov – šlo o vnútornú vec Oľano. Aj tak prezradím aspoň to, že boli nominovaní minimálne štyria uchádzači o tento post v okrese Skalica. Ani jeden z nich nie je ani členom Oľano a nebol ani na kandidátke Oľano a nebol ani ináč spätý s Oľano. Nehovorím, že to je pravidlo, ale v okrese Skalica to bolo tak,” doplnil v komunikácii na FB poslanec parlamentu.

“Je to nominácia hnutia OĽaNO. Za stranu SaS môžem povedať, že neprešla ani jedna naša oficiálna nominácia cez poslanecký klub SaS v NR (mali sme ich v rámci SR 5). Plne to však rešpektujeme, a je to v súlade s dohodnutou koaličnou zmluvou. Verím, že R. Hrnčirík bude dobrým prednostom, má na to všetky predpoklady a čas ukáže, či ich dokáže naplniť,“ vyjadril sa k nominácii Hrnčiríka pre NaZahori.sk okresný predseda SaS v Skalici a poslanec Mestského zastupiteľstva v Holíči Štefan Duffek

Hrnčirík je zároveň kandidátom „opozície“ primátora Čambala na hlavného kontrolóra

Okrem pozície prednostu pre okres Skalica má Hrnčirík záujem aj o miesto hlavného kontrolóra v meste Holíč.

Má podanú žiadosť na post hlavného kontrolóra mesta Holíč. My nie sme žiadny konštituovaný klub, nemáme ani žiadnu zmluvu o povolebnej spolupráci, máme však na veľa zásadných vecí spoločný názor a ten presadzujeme. O spoločnej podpore pre R. Hrnčiríka sme jednali. Ak by sa stal prednostom, zmení to situáciu,“ uviedol pre NaZahori.sk Duffek

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

2 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

3 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

7 hodín ago