Categories: Skalica

V Skalici zaočkovali 2002 ľudí, v kraji spolu takmer 8500

Uplynulý víkend v Skalici zaočkovali vakcinačné tímy na Strednej zdravotníckej škole 2002 ľudí.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) cez víkend 13. a 14. marca 2021 pokračoval v očkovaní proti ochoreniu Covid-19 v troch veľkokapacitných očkovacích centrách. V spolupráci s ambulantným personálom v nich bolo prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca zaočkovaných ďalších 8327 ľudí. V Dunajskej Strede to bolo 2376, v Skalici 2002 a v Trnave 3949. Za štyri víkendy v centrách zaočkovali spolu už takmer 19.000 záujemcov.

Tento víkend sme zaočkovali ďalších takmer 8.500 tisíc záujemcov. Išlo najmä o ľudí vo veku 60 až 70 rokov, ktorí sú náchylní na ochorenie Covid-19. Veľmi ma teší, že tempo očkovania zrýchľujeme. Zároveň sa pripravujeme na rozšírenie kapacít súčasných troch župných očkovacích centier v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave. Odhadujem, že nás čaká 25 očkovacích víkendov, pričom sa postupne pripravujeme aj na podávanie druhej dávky v horizonte 10 týždňov po prvej. Ako sme avizovali, v prípade zvýšenia počtu dostupných vakcín sme pripravení zriadiť podobné centrá v ďalších mestách,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Konzultácie a samotné podávanie vakcín v očkovacích centrách je v réžií ambulantných lekárov a zdravotných sestier, s ktorými župa spolupracuje s cieľom odbremeniť nemocničný personál. S administráciou a pozorovaním už zaočkovaných pomáhajú pedagógovia a študenti župných stredných zdravotníckych škôl.

Ministerstvo zdravotníctva predstaví nový, jednoduchší objednávací systém. Stále však bude potrebné dodržiavať čas uvedený v potvrdzujúcej SMS správe. Naši organizátori ľudí do areálov vpúšťajú postupne a zoraďujú ich podľa vopred určeného poradia. Netreba teda prichádzať s predstihom hodiny alebo dvoch. Centrá fungujú vždy medzi 8. a 18. hodinou a vakcín je dosť pre všetkých objednaných. Návšteva očkovacieho centra zväčša trvá 30 minút vrátane 15-minútového pozorovania po vakcinácii,“ uzavrel župan.

Pri efektívnej kontrole dodržiavania rozstupov, regulácií radov a organizácií dopravy kraj spolupracuje so štátnymi a mestskými policajtmi. Župa zváži použitie nástrojov v podobe viditeľných poradových lístkov, či rozdelenie radov na sektory. Od budúceho týždňa do platnosti vstúpi povinnosť nosenia respirátorov typu FFP2 v interiéri očkovacích centier.

Prihlasovací formulár a všetky úkony súvisiace so zmenou alebo zrušením termínu očkovania vykonáva Národné centrum zdravotníckych informácií. Očkovaciu stratégiu určuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Informácie o očkovaní a mapy župných veľkokapacitných očkovacích centier sú dostupné aj na špeciálnej stránke https://zdravazupa.sk/korona/#ockovanie.

Admin

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

13 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

14 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

22 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

2 dni ago