Categories: Skalica

V SMM Skalica to vrie, prekročila primátorka Mierna svoje právomoci?

Na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Skalici v pondelok 8.6.2020 je na programe viacero bodov. Niektoré z nich sa týkajú Správy mestského majetku (SMM), teda podniku, ktorej jediným spoločníkom je mesto Skalica.

Bola to dohoda alebo „vyhadzov“?

Primátorka  Anna Mierna informovala po poslednom zasadnutí Dozornej rady SMM, že po vzájomnej dohode končí na poste riaditeľa a konateľa Ľudovít Bránecký, ktorý dlhodobo zastrešoval a mal na starosti chod spoločnosti, ktorá sa stará o veľkú časť mestského majetku mesta.

Podľa našich informácii to však až taká „dohoda“ nebola, čomu nasvedčuje aj fakt, že mesto nemalo pripravený žiadny plán B. Aj preto bol narýchlo do pléna na zastupiteľstvo pripravený návrh na vymenovanie nového konateľa, ktorým sa má podľa predložených materiálov stať poslankyňa Anna Ozábalová. Práve tá patrila medzi najväčších kritikov Bráneckého, keď poukazovala na nejasnosti a pochybnosti v spoločnosti, ktoré však zatiaľ skončili len v slovnej rovine.

Zamestnanci žiadajú poslancov, aby zvážili zotrvanie Bráneckého v SMM

Do diania aktívne vstúpili aj zamestnanci spoločnosti SMM. Až 38 z celkové počtu 50 zamestnancov podpísalo žiadosť smerovanú vedeniu mesta, aby prehodnotilo rozviazanie pracovného pomeru s Bráneckým. 

 

 

Úver neschválilo zastupiteľstvo, iba primátorka Mierna

Jadrom problému sú v súčasnosti predovšetkým problematický úver, ktorý si zobrala spoločnosť a riešenie reštrukturalizácie vinohradu, na ktorý má SMM schválenú dotáciu z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Rozpočet na prípravné práce a výsadbu je podľa informácií takmer 600.000 eur vrátane DPH a mnohé nasvedčuje tomu, že nie všetko sa dialo tak ako malo.

Dozorná rada SMM na svojich zasadnutiach v máji riešila jemne povedané „nedopatrenia“, ktoré sprevádzajú výsadbu vinohradov. Jedným z problémov je úver, ktorý si zobrala SMM vo výške 494.645 eur. Ten podpísali so Všeobecnou úverovou bankou konatelia SMM vo februári (http://www.smmskalica.sk/zverejnovanie/zmluva-96-2020-uz-120.html) a jednou z podmienok zmluvy v bode 7.1. m bolo, že do 60 dní od uzavretia zmluvy predloží dlžník (SMM) banke uznesenie Mestského zastupiteľstva obsahujúce súhlas, že v prípade vyšších nákladov na projekte chýbajúce prostriedky poskytne mesto. Takéto uznesenie však v zastupiteľstve nebolo doteraz schválené. 

Dozorná rada prijala k úverovej zmluve uznesenie, v ktorom konštatuje, že konatelia mali poverenie od jediného spoločníka konať vo veci úverovej zmluvy, ktorý doložili písomným súhlasom. Predseda Dozornej rady doslovne uviedol, že si najprv myslel, že pochybili konatelia, ale po predložení dokladov zistil, že konatelia poverenie mali a pochybila primátorka.

Okrem toho dozorná rada prijala uznesenie, že prišlo k porušeniu povinnosti štatutára spoločníka v článku 15 zakladateľskej listiny a takisto, že konatelia nekonali v súlade so špecifickými podmienkami úverovej zmluvy bod 7.1m.

Spoločnosť SMM podpísala zmluvu bez vedomia zastupiteľstva, postup odobrila aj primátorka

Druhým zásadným problémom bola zmluva so spoločnosťou Polynova na kúpu viničov (http://www.smmskalica.sk/zverejnovanie/zmluva-kz-1-2020-116.html), ktorú konatelia Bránecký a Hanzalíková podpísali 21. januára 2020. Je zaujímavé, že podľa zmluvy bol termín prvej splátky vo výške 50 % stanovený na 20. januára, teda deň pred podpisom zmluvy… Zmluva bola na sumu 135.706 eur bez DPH.

Konateľka a zároveň zástupkyňa primátorky Hanzalíková podľa zápisnice z dozornej rady konštatovala, že konala na základe písomného súhlasu od primátorky.

Dozorná rada aj pri tejto zmluve konštatovala, že konatelia mali súhlas od jediného spoločníka podpísať zmluvu s firmou Polynova. V zápisnici z dozornej rady 15. mája je uvedené, že predseda dozornej rady Martin Kojš uviedol, že podľa zakladateľskej listiny majú byť rozhodnutia o nakladaní s majetkom prijímané v súčinnosti so zastupiteľstvom a to tak ako keby sa jednalo o nakladanie s majetkom obce. Konštatoval, že prišlo k pochybeniu a je potrebné zjednať nápravu.

Problémom aj neuskutočnené verejné obstarávanie

Pri podpise zmluvy s firmou Polynova prišlo k ďalšiemu „zaujímavému“ faktu. Zmluvu s touto spoločnosťou totiž konatelia Bránecký a Hanzalíková podpísali bez verejného obstarávania. Konateľ Bránecký to zdôvodnil mylnou informáciou a dodal, že až potom zistil, že verejné obstarávanie sa urobiť musí. SMM medzičasom (28.5.) zmluvu so spoločnosťou Polynova zrušila (http://www.smmskalica.sk/zverejnovanie/zmluva-dohoda-o-skonceni-zmluvy-147.html)

. Či bude výberové konanie a či ho vyhrá pôvodná firma môžete uzatvárať stávky, keďže v zápisnici dozornej rady Bránecký uvádza, že rokoval s firmou Polynova a nie je nikto iný, kto by vedel dodať korenáče v tomto rozsahu, musel by to kúpiť od tejto firmy…

Chaos, zámer, neschopnosť?

Je veľká pravdepodobnosť, že ak sa na postup pri revitalizácii pozrie Úrad pre verejné obstarávanie, Pôdohospodárska platobná agentúra prípadne ďalšie inštitúcie, nájdu pochybenia, ktoré budú znášať obyvatelia mesta. 

Viacerí si určite spomenú na problém s verejným obstarávaním verejného osvetlenia v meste, za ktoré dostala spoločnosť SMM viac ako 20-tisícovú pokutu. Vtedy sa rozhodla primátorka Mierna (OĽaNO) „vyhodiť“ svojho zástupcu Vladislava Horňáka, ktorý na pochybné obstarávanie poukázal. Zdá sa, že teraz si to zatiaľ odniesol iba riaditeľ a konateľ Bránecký. Poslanci by sa však mali primátorky pýtať predovšetkým na jej zodpovednosť, keďže jej úlohou štatutára je dbať o majetok občanov Skalice, zvlášť v období, keď sú príjmy obcí na nižšej úrovni ako sa očakávalo… 

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

9 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

10 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

11 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

12 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

12 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

14 hodín ago