Stupava

📷 V Stupave obnovili čiastočne Malý park pri kaštieli

V závere roku 2022 bola ukončená obnova časti tzv. Malého parku pri bývalom Károlyiovskom kaštieli v Stupave, kaštieľ i park sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Informoval o tom Pamiatkový úrad SR.

zdroj: Pamiatkový úrad SR

Súčasťou projektu bola obnova chodníkov podľa historického trasovania, osadenie nových prvkov mobiliáru, ako aj rekonštrukcia objektov domu záhradníka, tzv. Krupičkovho domu a priľahlých skleníkov na účely ekocentra.

https://www.nazahori.sk/2023/01/25/ekocentrum-stupava-ponuka-aj-vo-februari-bohaty-program/

V rámci rekonštrukcie Krupičkovho domu bol objektu prinavrátený jeho pôvodný architektonický výraz známy z historických fotografií. Bola vyhotovená kópia drevenej verandy, osadené boli nové drevené okenné výplne so zodpovedajúcim členením, rekonštruované boli ryté okenné šambrány a celková omietková fasádna úprava, na streche bola použitá nová keramická strešná krytina typu bobrovka.

zdroj: Pamiatkový úrad SR

Významným prínosom bola sanácia závažných statických porúch objektov skleníkov. Podarilo sa zastabilizovať pôsobivú oceľovú konštrukciu pôvodne nesúcu zasklenie. Tehlovým materiálom boli doplnené narušené murované časti a murivo bolo preškárované s použitím vápennej malty. Zrealizovalo sa tiež provizórne zastrešenie niektorých častí. Týmito opatreniami bola zachránená samotná existencia skleníkov. V budúcnosti je tak možné uvažovať aj o prípadnom prinavrátení ich pôvodnej funkčnosti.

zdroj: Pamiatkový úrad SR

Metodickým materiálom pre obnovu parku bol pamiatkový výskum vypracovaný autorským kolektívom Zuzana Zvarová, Tamara Reháčková a Peter Buday v roku 2017, ktorý bol následne podkladom pre spracovanie projektovej dokumentácie z roku 2019 od autorov Miroslav Jošt, Ivan Klas a Katarína Kamienová.

Projekt obnovy pripravovalo mesto Stupava a bol finančne podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu Interreg AT-SK a projektu 3E Morava Nature.

https://www.nazahori.sk/2022/03/24/bsk-kastielsky-park-v-stupave-caka-celkova-revitalizacia/
Tlačová správa

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

3 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

4 hodiny ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

12 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago