Categories: Senica

V Trnavskom kraji od začiatku roka 7 dopravných nehôd s účasťou chodca

Od začiatku roka eviduje polícia v Trnavskom kraji 7 dopravných nehôd s účasťou chodcov. Pri nich 2 chodci utrpeli zranenia, ktorým na mieste podľahli, 2 osoby utrpeli ťažké zranenia a 3 sa zranili ľahko.

Polícia preto pripomína, že v zmysle zákona je vodič  povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči chodcom. Je tiež povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť.

Vodiči sú povinní sledovať situáciu v cestnej premávke. Na priechod pre chodcov ich upozorňuje zvislé aj vodorovné dopravné značenie. V týchto miestach by mali vodiči predvídať, že tu môžu očakávať pohyb chodcov. Mnohé priechody pre chodcov sú zvýraznené svetlami a inými technickými prostriedkami, aby zvýšili pozornosť vodiča. Už to by malo každému evokovať, že po ňom môže byť zvýšený pohyb chodcov. Situáciu v premávke by mali vnímať komplexne, zo širšieho uhla pohľadu a pred priechodom radšej spomaliť, presvedčiť sa, že na ňom nie je chodec. V zornom poli vodiča sa nesmú nachádzať predmety, ktoré by bránili v riadnom výhľade. Vodič je povinný očistiť si sklá od námrazy a iných nečistôt, tak, aby na cestu riadne videl.

Môžu nastať rôzne okolnosti, keď vodič nemusí chodcov vidieť, môže ich mať v tzv. mŕtvom uhle. Chodci by si mali uvedomiť, že pri strete s autom, žiaľ, „ťahajú za kratší koniec“. Darmo, ak sa aj preukáže, že nehodu zavinil vodič auta. Život sa vrátiť nedá, zo zranení sa treba liečiť a liečiť treba neraz aj psychickú ujmu. Porušenia povinností vodičov voči chodcom nie sú ojedinelé, preto by chodci mali zvlášť dbať na vlastnú bezpečnosť a  chrániť si svoje životy.

Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nevstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy. Chodci musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú cez cestu jednotlivo, ale v skupinách. Chodci  nesmú vstupovať na vozovku,  a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nie je možné cez vozovku bezpečne prejsť. Nesmú prekonávať zábradlia  ani iné zábrany, bezdôvodne sa zdržiavať a zastavovať po vstupe na vozovku.

Pripomíname, že chodci idúci po krajnici musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky v obci aj mimo obce. Prednostne sú povinní používať predovšetkým chodník. Tam, kde chodník nie je alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky.

NaZahori.sk informovala Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ v Trnave. 

{Facebook}https://www.facebook.com/policiaslovakia/videos/1725662457463969/{/Facebook}
video Polícia Slovenskej republiky FB
Policajné správy

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

1 hodinu ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

3 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

6 hodín ago