Categories: Skalica

“Ve Skalici na rínečku”

Národné osvetové centrum v spolupráci so Záhorským osvetovým strediskom vyhlásilo súťažnú prehliadku hudobného folklóru.

V stredu 9. mája, o 13,00 hodine sa v Dome kultúry v Skalici uskutoční súťažná prehliadka detských ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov Trnavského kraja pod názvom Ve Skalici na rínečku.

Návštevníci si budú môcť pozrieť a vypočuť na prehliadke spolu 17 vystúpení kolektívov i sólistov detského interpretačného ľudového umenia v súťažnom zápolení z okresov Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Trnava, Senica, Skalica.

 

Organizátori podujatia Záhorské osvetové stredisko v Senici a oddelenie kultúry Mesta Skalica pozývajú nadšencov a priaznivcov tohto druhu ľudového umenia, aby sa prišli započúvať do nestarnúcich melódií tradičnej kultúry a povzbudiť súťažiacich. O tom, kto postúpi na celoštátnu súťažnú prehliadku Vidiečanova Habovka rozhodne odborná porota: PaedDr. Angela Vargicová, PhDr. Hana Kyseľová a Mgr. Michal Noga.

Hlavným cieľom súťaže je rozvíjanie a podpora poznania hudobného folklóru z územia Slovenska a podnecovanie hudobné nadania a umeleckej kreativity.

Súťaž poskytuje priestor pre vzájomnú konzultáciu a diskusiu členov kolektívov s členmi odbornej poroty. Aktivizuje členov ľudových hudieb k tomu, aby vyhľadávali, spracúvali a interpretovali hudobný materiál tradičnej ľudovej hudby z územia Slovenska.

Účelom prehliadky je podporiť existenciu a činnosť hudobných kolektívov a sólistov interpretujúcich ľudovú hudbu a objavovať nové spevácke a muzikantské talenty v oblasti interpretácie ľudovej hudby.

Súťažiť sa bude v kategóriách detské ľudové hudby a spevácke skupiny, sólisti speváci, spevácke duá a sólisti inštrumentalisti. Najlepšie kolektívy a sólisti postupujú na celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka.

http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/614-v-gbeloch-znel-folklor

Tlačová správa

Recent Posts

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

4 minúty ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 hodinu ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

8 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

19 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago