Categories: Senica

Video aktuálne: Na Slovensku mimoriadna situácia pre koronavírus

Od štvrtka 12. marca 2020 od 6.00 bude na Slovensku vyhlásená mimoriadna situácia. Na tlačovom brífingu po rokovaní vlády to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo zatiaľ 10 prípadov nakazených Slovákov novým koronavírusom. „Nechceme čakať, preto sme sa rozhodli, že od 6-tej hodiny bude na celom území vyhlásená mimoriadna situácia,” uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Rozhodnutie vlády bolo jednohlasné. Znamená to, že niektoré konania sa nebudú podľa zákona riadiť správnym konaním, ale príkazmi. Krízový štáb zrejme vo štvrtok schváli zatvorenie všetkých typov škôl na Slovensku na štrnásť dní.

„Nemienime vstupovať do práv a slobôd občanov,” potvrdil premiér Pellegrini.  Takýto krok by nastal, keby vláda vyhlási núdzový stav.  V Maďarsku v stredu vyhlásili výnimočný stav.

Vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie môže použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa budú riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.

Na základe mimoriadnej situácie môže štát vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. “Chcem, aby boli firmy povinné dodať tovar, ak ho majú,” povedal premiér s tým, že sa to týka dodávok medicínskeho tovaru.

Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti ohrozenia verejného zdravia z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 na území SR.

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú prijať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva a vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie vo svojej pôsobnosti zamerané na zamedzenie ohrozenia života, zdravia, majetku, zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti a minimalizovanie škôd.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) má podľa schváleného materiálu zabezpečiť vyhlásenie mimoriadnej situácie informačným systémom civilnej ochrany a prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Má tiež prijať opatrenia na koordináciu a činnosť orgánov krízového riadenia pri riešení mimoriadnej udalosti.

Predseda vlády a ministerka vnútra sú splnomocnení na riadenie záchranných prác, na vydávanie príkazov na záchranné práce a vykonávanie opatrení na riešenie krízových situácií.

Vláda SR vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva a zákona o podpore a rozvoji verejného zdravia “pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja”.

zdroj: Dennik N

{Facebook}https://www.facebook.com/projektn.sk/videos/638368483644194/{/Facebook}

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

15 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

17 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

18 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago