Categories: Priepasné

📷 📺 Priepasné – dedinka pod Mohylou M. R. Štefánika

Priepasné je typická kopaničiarska obec, ktorá sa skladá z viacerých lokálnych osídlení a jednotlivé kopanice, osady a samoty sú roztrúsené po celom obvode chotára. Je ich 19 a nad nimi sa majestátne týči Bradlo s Mohylou Milana Rastislava Štefánika.

Obec Priepasné má údajne meno od slova „pasenie“. Ako samostatná obec vznikla až v roku 1957, kedy sa odčlenila od susednej obce Košariská. Meno obce úzko súvisí s menom materskej obce Košariská, kde v dávnej minulosti boli košiare pre ovce a práve tieto ovce sa cez terajšie územie prepásali – pásli. Od tohto názov Priepasné. Nezasvätení mnohokrát v písme používajú názov Priepastné, ako by pomenovanie bolo odvodené od slova priepasť, ale od toho sa domáci jednoznačne dištancujú.

Priepasné a jeho okolie ponúka možnosti na aktívne využitie voľného času. „Cez obec prechádza cyklotrasa 4 Cykloregio a mnoho turistických chodníkov, ktoré vedú až po Javorinu. Mnohí možno nevedia, že tu máme aj lyžiarsky vlek, ktorý je situovaný pod mohylou a ktorý v prípade dobrého počasia príležitostne funguje,“ načrtol možnosti využitia voľného času starosta obce Peter Czere. Okrem toho je v Priepasnom aj futbalové ihrisko s kvalitným trávnikom ale aj multifunkčné ihrisko pre ďalšie športy.

Pod Bradlom sa nachádza zrekonštruovaná chata Bradlo. Turisti môžu cestou z mohyly navštíviť pamätníky, ktoré navrhol architekt Viliam Ján Gruska a sú postavené ako pocta dvom domácim primášom Petruchovi a Kolárikovi. Pri pamätníkoch sa na informačných paneloch dozviete ako folklór v obci fungoval.

V obci majú v priestoroch, kde sa občania stretávajú pri rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach, aj pec. „Tá je funkčná a príležitostne sa v nej pečie chlieb, ale dá sa v nej robiť aj mäso tradičným spôsobom bez grilovania. Pec imituje erb obce. V obci sa totiž nachádzala takáto pec v každom dome a vyjadrovala teplo domova,“ prezradil starosta obce.

V obci majú ženskú spevácku skupinu a pýchou je aj zbierka krojov, výšiviek, krojovaných bábik a rôznych predmetov typických z histórie obce, ktoré má v súkromnej zbierke Alžbeta Krásna. „Všetko začalo tak, že pri rekonštrukcii domu v časti Batiková chceli zbúrať pec. Ja som ju chcela zachovať a tým to všetko začalo. Pec sa zachránila a tým postupne vznikol priestor, kde som mala možnosť všetko odkladať. Či už ide o kroje a jeho súčasti, ale aj ďalšie predmety, ktoré patrili k bežnému životu v obci,“ ozrejmila vznik bohatej zbierky jej majiteľka.

Dôležitou súčasťou obce je aj materská škôlka. „Chodí nám sem aktuálne 15 detí. Ide o rodinný typ škôlky, kde máme deti od 2 do 6 rokov. Je to ideálne, lebo malé deti sa doťahujú na tie väčšie a veľké deti zas pomáhajú tým menšín. Sme v prírode, s ktorou sú tak deti v neustálom kontakte. Sme malá škôlka, čo považujeme za výhodu, keďže menší počet detí prispieva k tomu, že deti sú pokojnejšie a máme na nich viac času,“ pochválila si riaditeľka materskej škôlky Jana Malečková.

Priepasné – dedinka pod Mohylou M. R. Štefánika

NaZahori.sk
Vlado Miček

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

14 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

15 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

23 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

2 dni ago