Categories: Senica

Video foto: Senicu a Kopčany navštívil v rámci podpory cestovného ruchu podpredseda parlamentu Laurenčík

V rámci podpory cestovného ruchu v utorok 4. augusta 2020 navštívil Záhorie podpredseda parlamentu SR za stranu SaS Milan Laurenčík. Sprevádzal ho podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Pavol Kalman. V Senici ich doprevádzal primátor mesta Martin Džačovský.  

Video: TV SEN www.tvsen.sk

” Ja mám taký projekt Podporme cestovný ruch na Slovensku. V rámci neho cez prázdniny navštevujem jednotlivé samosprávne kraje a snažím sa upútať pozornosť ľudí na miesta, ktoré v regiónoch sú a možno nie sú až také známe a aj takto ich spropagovať. Dnes sme si v rámci Trnavského kraja zobrali jeho severnejšiu časť Kopčany, Senicu a Smolenice. V Senici si ideme pozrieť Sokolovňu, ktorá je zrekonštruovaná. V Kopčanoch sme navštívili žrebčín a Kostol svätej Margity Antiochijskej, “ uviedol Laurenčík.

Ako doplnil podpredseda parlamentu, najčastejšou požiadavkou ľudí pracujúcich v cestovnom ruchu je zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) a možnosť využívať rekreačné poukazy aj ľuďom z podnikov, ktoré majú menej ako 50 zamestnancov. 

„V súčasnosti máme vysokú DPH na produkty cestovného ruchu. Už je v rámci legislatívneho procesu v pripomienkovom konaní navrhnutá sadzba 10 percent. Nielen na potraviny a reštauračné služby, ale aj na ďalšie produkty, ktoré s cestovným ruchom súvisia. Ľudia, ktorí podnikajú v cestovnom ruchu, to vnímajú z toho pohľadu, že v okolitých krajinách je sadzba nižšia a tým pádom majú konkurenčnú nevýhodu,“ doplnil pre médiá Laurenčík.

Druhým často spomínaným problémom, ktorý rezonuje, sú rekreačné poukazy. „Poukazuje sa na to, aby sa využívali aj pre podniky, kde je menej ako 50 zamestnancov. Teda aby sa zmenil mechanizmus rekreačných poukazov a aby aj štát prispel väčšou mierou a nebolo všetko iba na pleciach podnikateľov,“ doplnil podpredseda parlamentu.

Strana SaS celý systém poukazov kritizuje, keďže to považuje v princípe za nezmysel. „Ľuďom treba znížiť dane, odvody a nechať viac peňazí aby sa mohli slobodne rozhodovať. Ale vzhľadom na to, že už sú v súčasnosti zavedené a prišla kríza spôsobená novým koronavírusom, tak si myslím, že to mohol byť jeden z nástrojov, ktorý by mohol primäť ľudí, aby zostali dovolenkovať na Slovensku,“ spresnil Laurenčík

Vicežupan TTSK Pavol Kalman“V súčasnosti Trnavský samosprávny kraj spúšťa veľkú propagáciu kraja v rámci Slovenska, súčasne štartujeme promoakciu v Českej republika a v Maďarsku, v tlačovinách a v online priestore. Snažíme sa dostať čo najviac návštevníkov do nášho kraja. Toto je jedna z príčin prečo sme dnes tu a samozrejme to, že Národná rada a podpredseda parlamentu sa snaží robiť obdobnú akciu je pre nás dobré, lebo môžeme spojiť sily a jednoducho takýmto spôsobom dať vedieť, že je tu aj niečo iné ako Vysoké či Nízke Tatry a že je tu aj nepoznané Slovensko.”

Financie v rámci propagácie idú aj členom Krajskej organizácie cestovného ruchu, žiaľ jej súčasťou nie je Záhorie. Momentálne Oblastná organizácia cestovného ruchu OOCR Záhorie patrí pod Bratislavský samosprávny kraj.

Pavol Kalman, ktorý je zároveň predsedom Krajskej organizácie cestovného ruchu KOCR Trnavský kraj: ” Osobne sa už niekoľko mesiacov snažím, aby OOCR Záhorie prešlo pod KOCR Trnavský kraj. Ja dúfam, že už je to na dobrej ceste. Väčšia časť Záhoria patrí pod Trnavský kraj a teda asi by prirodzene mala byť aj OOCR Záhorie v Trnavskom kraji. Vieme niektoré veci podporiť aj z grantových schém. My sa budeme snažiť aby KOCR Trnavský kraj mala k dispozícii najneskôr do dvoch rokov rozpočet na úrovni 800-tisíc až milión eur. Samozrejme, ak OOCR Záhorie nebude členom KOCR pod gesciou TTSK , z tých peňazí sa na Záhorie nedostane nič. Teda samotný členovia OOCR Záhorie si musia uvedomiť, aké plusy a mínusy to so sebou nesie.” 

Martin Džačovský primátor Senice: “Je tu záujem aby sa rozvíjal regionálny cestovný ruch , lebo je to príležitosť, aby v tejto už kríze mohli vznikať nové pracovné miesta a tiež budovať si také to povedomie o svojej krajine a byť hrdý na to, aké máme krásne miesta. Som rád, že sme mohli ukázať práve Sokolovňu, ktorá sa bude využívať na rôzne podujatia, nakoľko má aj multifunkčnú sálu. Veľký potenciál vidíme v Kunovskej priehrade, kde by sme chceli investovať viac peňazí a zatraktívniť ju. Pomôcť tomu by mala aj cyklotrasa, ktorou by sa z mesta ľudia dostali až k priehrade.”  

TV SEN 4.8.2020

Angelika Kmecová

Recent Posts

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

1 hodinu ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

10 hodín ago

Cez víkend čaká vodičov obmedzenie na D2 v smere od Záhoria

Polícia Slovenskej republiky vydala upozornenie pre vodičov na víkend ohľadom dopravného obmedzenia na diaľnici D2.…

11 hodín ago

Tajomstvo 300-ročnej lipy: Svedok histórie obce Smrdáky

V malebnej kúpeľnej obci Smrdáky na Záhorí, známej svojimi liečivými prameňmi, stojí výnimočný prírodný pamätník…

15 hodín ago

Stretnutie s históriou: Zaujímavé príbehy Záhorákov v Amerike

Cyklus Stretnutie s históriou v Malackách pokračuje v máji prednáškou na tému Zaujímavé príbehy Záhorákov…

16 hodín ago

Aktuálne: Zrážka osobákov na Záhorí uzavrela úsek cesty

Aktuálne nehoda na Záhorí: Zrážka vozidiel na hlavnom ťahu od Holíča na Senicu uzavrela úsek…

17 hodín ago