Lozorno

📺 Lozorno má odklepnuté financie na modernizáciu školy za takmer 3 milióny eur

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR rozhodlo s konečnou platnosťou o schválení nenávratného príspevku na modernizáciu školy v Lozorne. Je už známy aj víťaz architektonickej súťaže.

„Výška dotácie, ktorá je v sume 2.849.999,02 eura, je doteraz najvyššia vôbec pre Lozorno z eurofondov. Najväčšia obecná investícia v dejinách má po troch rokoch príprav, projektovania a povoľovania zabezpečené financovanie,“ informuje o tom Spoločne pre naše Lozorno.

Architektonická súťaž

Víťazný návrh  SUPERATELIER-  autori: Branislav Husárik, Peter Janeček, Kristína Machajová, Katarína Siváková

Obec Lozorno vyhlásila v decembri minulého roku dvojkolovú súťaž na modernizáciu a rozšírenie kapacít základnej školy.

Cieľom samosprávy bolo získať ideový návrh najvhodnejšieho architektonického riešenia, ktoré umožní zvýšenie plochy učební a priľahlých priestorov v časti pavilónu prvého stupňa o približne 900 m². Zároveň navrhne spojenie doterajších priestorovo oddelených pavilónov prvého a druhého  stupňa a vytvorí vhodný vstupný a spoločenský priestor. Súčasťou zámeru je tiež rozšírenie telocvične o novú, menšiu halu.

Prvé kolo bolo v decembri 2019

Súťaž prebiehala dvojkolovo. Do prvého kola, ktoré bolo vyhodnotené 18. decembra 2019, predložilo svoje portfóliá 20 autorských kolektívov. Porota na základe kvality predložených referencií vybrala štvoricu ateliérov, ktoré následne predložili v stanovenom termíne a rozsahu architektonické štúdie. Prezentácia návrhov prebehla vo štvrtok 26. 3. 2022 kvôli situácii Covid-19 bez účasti verejnosti.

Členovia poroty najskôr individuálne preskúmali predložené návrhy, následne si vypočuli prezentácie účastníkov druhého kola. Po ukončení prezentácií hodnotiaca komisia pristúpila k individuálnemu prideleniu bodov.

Víťazný návrh a hodnotenie poroty

Víťazný návrh  SUPERATELIER-  autori: Branislav Husárik, Peter Janeček, Kristína Machajová, Katarína Siváková

Víťazný návrh SUPERATELIER –  autori: Branislav Husárik, Peter Janeček, Kristína Machajová, Katarína Siváková  v maximálnej miere rešpektuje charakter jestvujúcich budov v areáli základnej školy. Pracuje s princípom citlivého doplnenia a dotvorenia jednotlivých pavilónov s ohľadom na ekonomickú efektivitu investície.

Jednotlivé pavilóny sú riešené ako investične samostatné pričom navrhované intervencie fungujú pri zachovaní a posilnení výrazu stavebného fondu. Charakteristický prvok kolonády je posilnený doplnením nástupných bodov na obidvoch hrotoch kolonády. Návrh naznačuje aj potenciál uzavretia priestoru kolonády a využitia aj v nepriaznivom počasí.

Dostavba pavilónu 1. stupňa je riešená doplnením jednopodlažnej hmoty budovy a vytvára átrium. Veľké vzdialenosti medzi jestvujúcim vstupom do budovy 1. a 2. stupňa návrh vtipne rieši premiestnením priestoru jedálne do novej polohy. Premiestnenie jedálne uvoľňuje plochu pre nové vstupné priestory do 1. stupňa základnej školy, čím dochádza k optimalizácii trás pedagogického zboru a potenciálom vyriešenia prístupu suchou nohou uzatvorením a dotvorením existujúceho prvku kolonády.

Nová jedáleň je orientovaná smerom do navrhovaného átria. Vytvára sa potenciál k synergii priestorov a ich funkcií. Riešenie má potenciál využitia priestorov jedálne aj mimo obedných hodín a aj cez prestávky.

Návrh átria a nových priestorov sa javí ako veľkostne primeraný, pričom prevádzka je uveriteľná s ohľadom na povrchovú úpravu plochy átria vo forme drevenej terasy.

Pavilón telovýchovy je riešený líniovou dostavbou súčasnej budovy pri zachovaní výrazu a charakteru budovy. Daná forma sa javí ako ekonomicky výhodná a vhodná. Zaujímavosťou je uvoľnenie priestoru vedľa hracej plochy, pričom šatne ostávajú priamo osvetlené a vetrané, naráža však na kapacitné limity šatní.

Videoprezentácia víťazného návrhu

Zdroj: Spoločne pre naše Lozorno a Archinfo 

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

12 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

13 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

21 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

2 dni ago