Senica

📺 Mesto získalo 352.000 na revitalizáciu parku Múzea Senica

Mesto Senica získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) od Ministerstva životného prostredia SR ( v zastúpení Slovenská agentúra životného prostredia) na projekt Revitalizácia exteriéru Sokolovňa – park (v súčasnosti Múzeum Senica).

Výška pomoc je 352 036 eur. „Zmluva o poskytnutí NFP sa uzatvára na základe a po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o schválení žiadosti o poskytnutie NFP č. NFP310020ASK1 zo dňa 03.11.2021,“ informuje o tom Centrálny register zmlúv (CRZ).

Revitalizácia exteriéru Sokolovňa – park

Účelom zmluvy o poskytnutí NFP je spolufinancovanie schváleného projektu Revitalizácia exteriéru Sokolovňa – park, prijímateľa Mesto Senica, a to poskytnutím NFP v rámci operačného programu: Kvalita životného prostredia a spolufinancovania Kohéznym fondom.

Mesto spolufinancuje projekt vo výške 5 %

Celkové oprávnené výdavky na Realizáciu aktivít projektu predstavujú sumu 370 564,62 eura Poskytovateľ poskytne prijímateľovi NFP maximálne do výšky 352 036,39 eura, čo predstavuje 95 % z celkových oprávnených výdavkov na realizáciu aktivít projektu. Prijímateľ Mesto Senica má zabezpečené zdroje financovania projektu vo výške 5 %, čo predstavuje sumu 18.528,23 eura.

Zdroj: CRZ

Múzeum Senica

Múzeum Senica zdroj: NaZahori.sk

V roku 2020 ukončilo mesto Senica rekonštrukciu bývalého Letohrádku, ktorý väčšina Seničanov pozná pod názvom Sokolovňa, aby s novým šatom dostal nový názov Múzeum Senica.

Aj keď mnohí cezpoľní tvrdia, že Senica nemá históriu, múzeum tieto reči vyvracia. Múzeum je rozdelené na niekoľko tematických častí. Na svoje si prídu obdivovatelia najstaršej histórie až po tých, ktorých zaujíma čo zažívalo mesto len v nedávno skončených časoch.

Senica leží už od praveku na križovatke obchodných ciest. „Zo severu na juh viedla popri rieke Morava „Jantárová cesta“ a zo západu na východ to bola obchodná trasa známa ako „Česká cesta“. Vďaka významnej polohe na križovatke obchodných ciest môžeme archeologicky doložiť osídlenie počas všetkých období ľudskej histórie,“ povedal kurátor múzea Tomáš Motus.

Viac aj s fotogalériou TU: https://www.nazahori.sk/2020/12/12/video-foto-mestske-muzeum-ktore-prekvapi/

https://www.nazahori.sk/2020/12/12/video-foto-mestske-muzeum-ktore-prekvapi/
Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

5 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

6 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

14 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago