Categories: Senica

VIDEO po rokovaní vlády: 61 nakazených koronavírusom, je vyhlásený núdzový stav pre oblasť zdravotníctva

V nedeľu 15.3.2020 mimoriadne rokovala vláda SR. Ministri vyše štyri hodiny rokovali, či opatrenia proti koronavírusu budú prísnejšie.

Premiér Pellegrini po rokovaní v nedeľu na brífingu povedal: „Máme celkovo 61 potvrdených nakazených koronavírusom a 1375 negatívnych testov. Dnes pribudlo 17 nových prípadov.“  Prvé tri prípady boli zaznamenané v Nitre. Pacienti sú v stabilizovanom stave – buď v domácej izolácii alebo hospitalizovaní.

Predseda vlády pristúpil aj k striktným opatreniam, ktoré Slovensko od pondelka zavádza: „Zatvorené budú všetky maloobchodné prevádzky, okrem potravín, lekární, drogérie, novinových stánkov, pôšt, bánk, poisťovní, čerpacích staníc, telekomunikačných operátorov, obchodov pre zvieratá a veterinárnych zariadení. Zároveň budú zatvorené aj prevádzky so službami.“ Zákaz prevádzok reštauračných zariadení je nariadené len tak, že ľudia do nich nebudú môcť chodiť. Donáška jedla je možná, taktiež tzv. pultový predaj.”

Ministerstvo dopravy musí zabezpečiť plán, ako vydať sociálne dávky.

Ministerstvo vnútra má zabezpečiť povinnú karanténu pre tých občanov Slovenska, pre ktorých vláda pošle autobusy alebo letecký špeciál. Takto sa vracajúci Slováci budú povinne umiestnení do karantény objektov Ministerstva vnútra v Liptovskom Jáne, Gabčíkove a Donovaloch.

Vláda nariadila samosprávam, aby marginalizované skupiny mali prístup k vode, aby mohli dodržiavať hygienické potreby.

Vláda sa bude zaoberať aj repatriáciou občanov na Slovensko, vyzvala tiež všetky zdravotnícke zariadenia, aby boli obmedzené operácie, ktoré nie sú potrebné na záchranu života.

Pellegrini zároveň potvrdil, že krízový štáb bude zasadať v pondelok. Mali by sa baviť o tom, ako cestovať vo verejnej doprave. Je možné, že bez rúšok sa nebude môcť pomocou autobusov a vlakov prepravovať. Ministerstvo financií a hospodárstva budú intenzívne pracovať na znížení ekonomických dopadov.

„Zároveň vyhlasujeme núdzový stav pre oblasť zdravotníctva,“ povedal Pellegrini. Vláda chce týmto zamedziť štrajkom, čo v núdzovom stave nie je možné. Potrebujeme mať právomoc presúvať zdravotnícky personál, techniku,” doplnil Pellegrini.

„Čína pomôže Slovensku a dodá nám ochranné pomôcky,“ povedal na brífingu predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura. Na Slovensko by malo putovať až 30 miliónov rúšok. Tie by mali do našej krajiny doraziť približne o 10 dní a budú ľuďom rozdávané bezplatne.  Štátne hmotné rezervy nakupujú aj rýchlotesty, ktoré budú určené pre zdravotníkov. Malo by ich doraziť niekoľko desiatok až státisícov kusov. 

Premiér tiež avizoval, že zatvoriť by sa mala výroba v automobilke Volkswagen. 

 

{Facebook}https://www.facebook.com/Aktuality.sk/videos/1143165126024932/{/Facebook}
Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

8 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

10 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

11 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

19 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago