Categories: Skalica

Video Prezident SLK Kollár: Mám vážne obavy, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo odborné

Slovenská lekárska komora (SLK) v stredu 28.10.2020 vyzvala vládu SR k tomu, aby zvážila uskutočnenie celoplošného testovania, zasadla za jeden stôl s odborníkmi a začala uvažovať nad krokmi, ktoré Slovensku pomôžu bojovať s pandémiou.

 „Situácia je veľmi vážna. Musíme si uvedomiť, že chýbajú zdravotníci a lekári, ktorí sú už vyčerpaní a nemocniciam začínajú dochádzať kapacity. Nie je doba, aby sme robili veci, ktoré nemajú zásadný vplyv na zastavenie šírenia pandémie a už vôbec nie na veci, ktoré odčerpávajú naše sily,“ povedal prezident SLK Marian Kollár.

“Pilotné testovanie na Orave a v Bardejove spravili s vypätím všetkých síl, lebo chceli vedieť, aký je skutočný stav v najpostihnutejších lokalitách. Dostali sme podstatné údaje a očakávali sme, že sa niekto zamyslí a povie, ako ďalej narábať s týmito výsledkami a poradí sa s odborníkmi,“ doplnil Kollár.

Testovanie pri antigénnych testoch má svoje limity – personálne, materiálne, ale aj ochranné. „Testovanie samé o sebe pandémiu nezastaví. Poďme sa baviť o tom, čo máme spraviť do najbližších týždňov, aby sme kompletne nevyčerpali zdravotníkov a ochranné prostriedky, aby sa mal kto postarať o ľudí o dva či tri týždne,“ zdôraznil prezident lekárskej komory. 

Za najpodstatnejšie Kollár označil to, že sa vláda zahráva s dôverou občanov. 

Z pilotného testovania podľa komory lekárov vyplynulo niekoľko otázok, a to nielen o samotnej príprave celoplošnej akcie, ale i o počte účastníkov. „Skutočne si treba zachovať chladnú hlavu a veci si dobre premyslieť. Uvedomujeme si, že vlak je rozbehnutý a niekto rozhodol. Mám však vážne obavy, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné. Robiť výsledok len preto, aby sme boli v niečom prví, je neospravedlniteľné.

Celoplošné testovanie je tak rozbehnuté, že my ako komora ho nezastavíme, to je nám, samozrejme, jasné. Je nám strašne ľúto, že voláme po odbornej diskusii a aj ju vedieme, ale nikto nás nepočúva. Celoplošné testovanie je jeden veľký otáznik, ktorý pandémiu a jej problémy nevyrieši. Možnosť akejkoľvek nákazy je v prípade hromadného testovania podstatne vyššia, ako v prípade, keby ľudia zostali doma, a to platí aj pre zdravotníkov,“ zhodnotil Kollár.

Kollár zároveň oznámil, že sa už nebude zúčastňovať zasadnutí ústredného krízového štábu. „Som sklamaný z rozhodnutí ústredného krízového štábu a hlavne z toho, ako sa vedú jeho zasadnutia. Nevládzem sa ho ďalej zúčastňovať ako člen. Myslím si, že som tam bol ako odborník a ak odborníci nemajú medzi politikmi absolútne žiadne relevantné postavenie a vôbec sa nehľadí na ich názor, tak je úplne zbytočné, aby sme marili čas, energiu a sily byť niekde, kde nie sme absolútne žiadnym prínosom,“ povedal na záver prezident SLK.

 

Video RTVS 28.10.2020

{Facebook}https://www.facebook.com/spravy.rtvs/videos/830669434371956/?v=830669434371956{/Facebook}

Redakcia

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

5 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

8 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

9 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

12 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

16 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago