Skalica

📺 Golfový rezort vlastní aj mesto Skalica, to predáva svoje akcie

V spoločnosti GRAFOBAL GROUP GOLF RESORT SKALICA a.s., ktorej hlavnou náplňou je prevádzka golfového rezortu, má svoj podiel aj mesto Skalica. Poslanci skalického zastupiteľstva (MsZ) schválili zámer predaja podielu mesta v tomto rezorte.

Mesto ešte 12. februára 2009 schválilo vstup do spoločnosti pod názvom GOLF RESORT SKALICA a. s. Bolo to formou navýšenia základného imania spoločnosti nepeňažným vkladom nehnuteľného majetku mesta. V tej dobe v celkovej hodnote 995.817,60 eura (30.000.001,-Sk). Predmetom nepeňažného vkladu bol nehnuteľný majetok vo vlastníctve mesta. Išlo o pozemky v celkovej rozlohe 157.488 m2.

Mesto vďaka nepeňažnému vkladu získalo podiel 34 % základného imania spoločnosti. Ten postupom času neustále klesal, keďže kým ostatní vlastníci navyšovali imanie, mesto nie. V roku 2019 už malo mesto v spoločnosti iba 17,21 %.

https://www.nazahori.sk/2023/03/27/chcete-vlastnit-golfovy-rezort-mesto-skalica-chce-predat-svoj-podiel/

V súčasnosti je mesto vlastníkom 60 kusov kmeňových akcií v hodnote 995.820 eur v listinnej podobe. Forma emitovanej akcie je akcia na meno. Menovitá hodnota jednej akcie je 16.597 eur. Keďže sa jedná o akcie v listinnej podobe, akcie nie sú verejne obchodovateľné na burze. Ich prevod alebo predaj je viazaný a podlieha súhlasu valného zhromaždenia spoločnosti a uskutočňuje sa na základe kúpnej zmluvy.

„Mesto Skalica má záujem predať akcie v akciovej spoločnosti GRAFOBAL GROUP GOLF RESORT, aby mohli byť realizované zámery investičnej výstavby v rozpočte mesta. Vlastníctvo akcií neprináša mestu od roku 2009 žiaden úžitok vo forme dividend a nie je predpoklad v horizonte 5 až 10 rokov zmeniť túto situáciu,“ informovalo mesto poslancov pred hlasovaním.

Poslanci predaj akcií podporili

Návrh uznesenia napokon poslanci podporili: „Schváliť zámer predaja akcií GRAFOBAL GROUP GOLF RESORT SKALICA, a. s., IČO: 44 006 918, so sídlom Mazúrova 2, 909 01 Skalica s tým, že konkrétne podmienky predaja budú podliehať schváleniu Mestského zastupiteľstva Skalica.“

Zatiaľ ide len o zámer. V uznesení nie je stanovená žiadna suma ani mantinely, v ktorých by sa mala pohybovať. Keďže v minulosti mesto oproti ďalším akcionárom nenavyšovalo základné imanie, reálne stratilo rozhodovacie právomoci o svojom majetku a dokonca ho nemôže ani predať bez súhlasu valného zhromaždenia.

Videoreportáž k zámeru predaja akcií v golf rezorte

Golfový rezort tak možno mesto Skalica vypustí zo svojho portfólia. Viac k schválenému zámeru predaja podielu mesta v spoločnosti GRAFOBAL GROUP GOLF RESORT SKALICA a.s. povedali primátorka mesta Oľga Luptáková a poslanci MsZ vo videoreportáži.

https://www.nazahori.sk/2023/04/02/video-bude-zaujem-o-skalicke-mestske-vinohrady-po-znizeni-najmu/
Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

12 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

14 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

15 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

23 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago