Skalica

📺 K Petícii proti hazardu v Skalici sa vyjadrili primátorka aj poslanci

Bývalá poslankyňa mestského zastupiteľstva Anna Ozábalová ako členka petičného výboru predložila na zasadnutie zastupiteľstva v Skalici Petíciu proti hazardu. Žiadala, aby mesto pripravilo všeobecné záväzné nariadenie, ktoré by hazard v meste zakázalo.

Pod petíciu sa podpísalo 2192 obyvateľov mesta. „Hazard v Skalici nespí. Je to o spoločenskej zodpovednosti mesta voči vlastným obyvateľom. Predovšetkým však za zdravú budúcnosť našej spoločnosti. Je to ochrana mladistvých pred závažnou a spoločensky nebezpečnou chorobou“, zdôvodnila petíciu Ozábalová.

Po naštudovaní dokumentácie k tejto petícii bolo zistené, že úplne nesedí to, čo podpisovali občania v petícii a to, čo bolo predložené na zasadnutie zastupiteľstva. Hazard spravil veľa rodín nešťastnými a ja ako pedagóg určite hazard odsudzujem. Súčasná situácia je však iná, keďže hazardní hráči sa už prevažne presúvajú do virtuálneho prostredia, keď môžu zo svojho domova hrať tieto hry. Zisťovali sme informácie od polície o výtržnostiach súvisiacich s herňami v Skalici, tak nezaznamenali žiadny prípad. Takisto aj vedúca oddelenia sociálnej starostlivosti, zdravotníctva a bývania Lucia Grófová neregistruje v evidencii žiadne prípady súvisiace s hazardom,“ uviedla primátorka mesta Oľga Luptáková.

Reflektujem na každý jeden podpis. Hazardu treba aktívne predchádzať a u mladých ľudí extrémne formou voľnočasových aktivít, na čom pracujeme v komisii vzdelávania, mládeže a športu. To je prvý krok. Druhým krokom je, že nevidím zmysel, aby sme vytvárali podmienky, aby sme tu automaty mali. Ja budem pri vytváraní VZN-ka za to, aby bolo schválené,“ povedal pre NaZahori.sk poslanec zastupiteľstva Martin Štepán.

Členovia výboru mohli VZN riešiť ako poslanci

Tému hazardu považuje za dôležitú aj ďalší poslanec Rudolf Šantavý. „Pri dnešných podmienkach, ako sú nastavené, si nemyslím, že je to najpálčivejšia téma, ktorej sa má mesto venovať. Rád by som poukázal na to, že predkladatelia, členovia petičného výboru, mali dostatok času za bývalého vedenia nachystať VZN, ktoré by tieto veci regulovalo, ale nič také sa nestalo. Traja členovia petičného výboru boli v minulom volebnom období poslancami. Ak by chceli, mohli kedykoľvek takéto VZN pripraviť. Bola tam zástupkyňa primátorka Anny Miernej, člen mestskej rady a mohli nachystať veľmi slušné VZN. Ale to sa nestalo,“ uviedol Šantavý.

Hazard je životné nešťastie pre rodiny, ktoré to postihne. V súčasnosti je hazard veľmi výrazne regulovaný zákonom. Väčšie riziko vidím v tom, že hazard sa posúva do online priestoru a tam si myslím, že je to aj menej kontrolovateľné a aj pohodlnejšie pre tých hráčov. V súčasnej dobe v herniach bez predloženia občianskeho preukazu nedovolia nikomu hrať. Súhlasím však, že sa takýmto nariadením máme venovať a pokiaľ bude predložené, nebudem mať problém ho podporiť,“ povedal pre NaZahori.sk poslanec Peter Bartoš.

Poslanec Milan Roman doplnil, že v zastupiteľstve nie je nikto podporovateľ hazardu. „Je škoda, že bývalá poslankyňa, ktorá petíciu na zasadnutí odprezentovala, počas svojho mandátu nevyvíjala takúto snahu o vznik VZN-ka, keď na to mala viac ako dva roky času. Predložila ju až po voľbách, aby sme sa tým museli zaoberať my. Okrem toho boli v odôvodnení napísané veci, ktoré nesúhlasili s tým, čo bolo na petičnom hárku. My sme zobrali petíciu na vedomie, názor ľudí rešpektujeme a je teraz na zastupiteľstve, možno na konkrétnych členoch, ktorí s tým súhlasia, aby v tom pokračovali a vyvinuli vlastnú iniciatívu,“ uviedol Roman.

https://www.nazahori.sk/2023/01/24/kontrola-v-smm-skalica-konatelky-brali-odmeny-bez-pravneho-naroku/
Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Nehody opitých vodičov na Záhorí

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ Malacky boli v nedeľu 5. mája 2024 vyslaní k viacerým…

40 minút ago

Myjava: Uzávera námestia aj parkovísk pre podujatia

Mestská polícia Myjava upozorňuje občanov, zvlášť všetkých vodičov a majiteľov motorových vozidiel, na celkovú uzáveru…

1 hodinu ago

TTSK: Podkrovie Záhorskej galérie bude po obnove slúžiť na výstavy

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) začal s rekonštrukciou podkrovia v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici…

2 hodiny ago

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

14 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

16 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

18 hodín ago