Categories: Senica

VIDEO TTSK: Schválený rozpočet župy vytvára priestor pre rozvojové projekty, prioritou budú sociálne služby, vzdelávanie a rekonštrukcia cies

Poslanci zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja schválili rozpočet na rok 2020. Medzi hlavné priority patrí podpora modernizácie cestnej infraštruktúry, radikálna obmena techniky na údržbu ciest, či podpora vzdelávania a sociálnych služieb.

Župa sa bude podieľať na výstavbe okružnej križovatky v Dunajskej Strede a poslanci tiež upravili podmienky výkonu referenda v kraji. Zastupiteľstvo schválilo potrebné zmeny pre poskytovanie nových služieb v novovytvorenom Centre sociálnych služieb Galanta, ktoré bude vo štvrtok otvorené v budove po škandalóznom zariadení Čistý deň.

“Trnavskej župe sa podarilo za uplynulé dva roky znížiť dlh o 9 %, čo vytvorilo priestor na rozvojové projekty v budúcnosti. Aj napriek predpokladu zníženia príjmov v dôsledku zhoršujúceho sa makro-ekonomického výhľadu a dopadom legislatívy, prijatej poslancami Národnej rady, župa má vyrovnaný rozpočet,” informoval Jozef Viskupič, trnavský župan

V roku 2020 sa podarilo zachovať objem kapitálových výdavkov na úrovni roku 2019. Z kapitálového rozpočtu kraj investuje 6,3 mil. € do rekonštrukcie a modernizácie budov škôl (3,5 mil. €), kultúrnych inštitúcií (1,5 mil. €) a zariadení sociálnych služieb (1,3 mil. €).

Na modernizáciu župných ciest je pripravených 7 mil. €, úspešný projekt „autobus na zavolanie“ sa bude rozširovať a bude pokračovať aj príprava integrovaného dopravného systému. V oblasti vzdelávania bude aj naďalej priorita podpora systému duálneho vzdelávania a kraj pripravil aj podporný program pre učiteľov, ktorý pomôže motivovať pedagógov a zatraktívni toto povolanie pre nových mladých učiteľov.

Viac zdrojov je nasmerovaných aj do sociálnych služieb. Oproti roku 2019 ide o navýšenie o 5,4 mil. €, takže v nasledujúcom roku bude k dispozícií skoro 29 mil. €.  

V rámci všetkých výziev, dotácií a grantov v budúcom roku župa prerozdelí rekordných 2,1mil. €. Poslanci TTSK tiež upravili podmienky výkonu referenda v kraji, čím sa TTSK stal len druhou župou, ktorá má tento inštitút legislatívne upravený.

 

 

Video zasadnutia zastupiteľstva TTSK 11.12.2019

{Facebook}https://www.facebook.com/TrnavskyKraj/videos/2349420735170198/{/Facebook}

TTSK
Tlačová správa

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

4 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

5 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

5 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

6 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

7 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

9 hodín ago