Holíč

📺 V Holíči predpokladajú zvýšenie výdavkov na energiu z 370.000 eur na viac ako milión

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Holíči zaznela aj správa k energiám. Podľa prezentovaných informácií sa predpokladá nárast výdavkov na energie z 370.000 eur v roku 2022 na viac ako milión v roku 2023. Uviedol to pre NaZahori.sk primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Vypnúť verejné osvetlenie je populistický návrh

Ide o obrovský nárast, s ktorým sa musíme vysporiadať. Hľadáme ďalšie optimalizačné a úsporné opatrenia aby sme zmäkčili tieto náklady. Už sme ich chystali minulý rok, ale musíme ich opätovne pripravovať aj tento rok. Boli tu návrhy ako vypnúť verejné osvetlenie a podobne, nie je to nič iné ako čistý populizmus,“ povedal primátor.

Ako doplnil, mesto sa iba symbolicky pripojilo k výzve Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Upozornili sme vypnutím na problémy samospráv. Ale spravili sme to iba na zámku a na námestí, aby sme neohrozili bezpečnosť v meste,“ informoval Čambal.

Musíme stanoviť aké množstvo energie môžeme ušetriť

Projekcia predpokladaných nákladov nepočítala s akoukoľvek podporou vlády a zastrešovaním cien. To na konci roka môže znamenať, že tá cenová priepasť nebude taká veľká. Každý dobrý hospodár, a to aj mesto, by mal reagovať na túto záležitosť s vysokými cenami a mal by sa zaoberať hľadaním možnosti úspor v intenciách toho, že je zazmluvnený istý odber, aby nebodaj nedošlo k pokutám za neodobratú energiu. Na to slúži zmluva, z ktorej sa to dá vyčítať a mali by sme vedieť stanoviť aké množstvo resp. aké percento elektrickej energie môžeme ušetriť,“ uviedol pre NaZahori.sk poslanec MsZ Martin Kadlec.

Mestá a obce to samé nezvládnu

Videli sme, že tie nárasty sú enormné a nedokáže ich riešiť žiadna samospráva. Primátor už tieto problémy rieši aj na úrovni ZMOS-u. my sme pripravení k tomu, aby sa na meste šetrilo. Mestská spoločnosť Správa majetku mesta dostala úlohu, aby hľadala možnosti ďalších úspor. Sami to ale jednoducho nezvládneme a je na vláde aby pomohla mestám a obciam aby sa z tejto situácie dostali,“ informoval pre NaZahori.sk poslanec MsZ Jozef Hrušecký.

V Holíči podobne ako v iných mestách a obciach narážajú aj na fakt, že v zmluvách majú zmluvne daný minimálny odber energií, ktoré ich limitujú pri šetrení. „Tak ako dostaneme pokutu, keď odoberieme viac energie, tak ju dostaneme aj za menší ako minimálny odber. Potom by nám hrozila pokuta, ktorá by mohla byť vyššia ako ušetrené financie. Preto sa vieme pohybovať len v istých mantineloch,“ doplnil Čambal.

https://www.nazahori.sk/2023/02/03/video-poslanci-v-holici-riesili-svoje-odmeny/
Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

3 hodiny ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

7 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

21 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

22 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago