Holíč

📺 V Holíči sa tento rok dokončilo jediné zasadnutie zastupiteľstva z piatich

V tomto roku sa dokončilo zatiaľ iba prvé januárové zasadnutie poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Holíči z piatich zvolaných. Ďalšie štyri sa skončili predčasne, z dôvodu odchodu časti poslancov, čím sa zasadnutia stali neuznášania schopné. Raz túto obštrukciu využili tzv. „koaliční“ poslanci a trikrát tzv. „opoziční“.

Prvýkrát sa tak v tomto roku, nie volebnom období, stalo na marcovom zastupiteľstve, pri bode o vyhlásení obchodnej verejnej súťaže -zámer prenájmu pozemku na Ul. Márie Terézie, schválenie súťažných podmienok a nájomnej zmluvy. O tomto bode nechceli hlasovať „opoziční“ poslanci a odišli zo zasadnutia MsZ.

Zastupiteľstvo zvolané na 12. mája skončilo pri bode 3, ktorým bola voľba hlavného kontrolóra. Pri prvom aj druhom kole hlasovania, dostali rovnaký počet 8 hlasov súčasný poslanec zastupiteľstva Štefan Duffek a súčasná hlavná kontrolórka Hana Vitásková. Zaujímavosťou je, že za seba ako kandidáta hlasoval aj poslanec Duffek. Následne mal podľa zákona o obecnom zriadení rozhodnúť žreb, čoho sa odmietli zúčastniť „koaliční“ poslanci a tak bolo zasadnutie predčasne ukončené.

Posledné dve zasadnutia (26.5. a 7.6.) mali krátky priebeh a dostali sa len po schválenie navrhovaného programu. „Opoziční“ poslanci navrhli v oboch prípadoch, zaradiť do programu voľbu hlavného kontrolóra, čo pri hlasovaní nebolo schválené.

Na zasadnutí v utorok 7. júna 2022 však zaznelo niekoľko vyjadrení z oboch strán. „Na základe konzultácií máme dva právne názory, že voľba hlavného kontrolóra bola zmarená. Z tohto dôvodu boli poslané žiadosti na vyjadrenie na Ministerstvo vnútra SR ako aj na Generálnu prokuratúru SR. Z Generálnej prokuratúry SR máme spätnú väzbu, že to bolo posunuté na Okresnú prokuratúru v Skalici, ktorá má mesto Holíč na starosti. Od okresného prokurátora prišlo vyjadrenie, že sa s tým bude zaoberať a vyžiadal si všetky materiály ohľadom voľby. Ak by sme dotiahli voľbu hlavného kontrolóra a  bola by v rozpore so zákonom, musel by ju následne riešiť prokurátor a súd. Počkám si na vyjadrenie týchto inštitúcií. Ak prehlásia, že bola zmarená, vyhlásime novú voľbu a ak nie, dotiahneme tú aktuálnu losom. Prokuratúra by sa mala vyjadriť do 30 dní,“ ozrejmil situáciu primátor mesta Zdenko Čambal.

„Ak by bola v zákone veta, že na jednom a tom istom rokovaní nebude zvolený hlavný kontrolór, voľba sa bude považovať za zmarenú, bola by vaša argumentácia v poriadku, ale inak nemáte pravdu nikto. Zákon rieši žreb ako jedinú možnosť akým spôsobom to vyriešiť. Keď sú dvaja rovnako kvalitní kandidáti a zastupiteľstvo sa nevie rozhodnúť, ktorého chce, je to legálna možnosť ako vyriešiť tento prípad. Keby bol niekto hlupák, predsa nedostane 8 hlasov,“ argumentoval poslanec Vladimír Horák.

„Na prokuratúre to už je približne týždeň. Nebude rozumnejšie počkať, kým sa prokuratúra vyjadrí? Keď rozhodne, že sa má pokračovať losovaním, bude losovanie, keď povie, že sa má voľba opakovať, bude sa opakovať. To naozaj nevydržíme 30 dní?“ vyjadril sa poslanec Peter Štermenský.

Po diskusii a niekoľkých až nedôstojných vystúpeniach pristúpili poslanci k hlasovaniu o pridanie tohto bodu do programu. Návrh nebol schválený a „opoziční“ poslanci opäť opustili poslanecké lavice. Tým znemožnili hlasovať o ďalších bodoch programoch, ktorými boli napr. aj žiadosti o nenávratné finančné prostriedky, o ktoré sa týmto nemôže mesto Holíč uchádzať. Nerokovalo sa ani o zmene rozpočtu, návrhu ocenení mestom pre občanov Holíča, dodatku VZN, majetkových prevodoch či správ spoločností SMM a Skalco.

Podľa zákona musí primátor mesta vyhlásiť nový termín zasadnutia MsZ do 14 dní.

Poslanci MsZ v Holíči

„Koaliční“ poslanci: Jozef Hrušecký, Dušan Ivan, Dana Janečková, Ivan Kepák, Peter Králik, Lenka Látalová, Peter Ovečka, Peter Štermenský.

„Opoziční“ poslanci: Igor Bartošík, Boris Bízek, Vladimír Horák, Michal Jánošík, Marek Kollár, Ľubica Olivová, Štefan Duffek, Marek Ševčík.

Celé video MsZ v Holíči zo 7. júna 2022

Redakcia

View Comments

  • pane Bože, to co predvadza pan Šefčík, to je tak isto ako v parlamente.Však on je chory. Len udavat, žalovat, vyhrážat sa, hrozne.On to chytil od Matoviča a mysli si ze si moze všetko dovolit. Hambim sa , za neho.Albrechtova

Recent Posts

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

2 hodiny ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

6 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

21 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

22 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago