Myjava

📺 V Myjave výstava …druhý život Štefánika

Slovenské národné múzeum – Múzeum Slovenských národných rád 16. novembra 2021 otvorí svoju autorskú výstavu …druhý život Štefánika.

Termínom druhý život či život po živote sa zvykne označovať miesto danej historickej osobnosti v pamäti spoločnosti a jej cielené pripomínanie (prípadne zabúdanie).

Ide teda o prenik reálneho životného príbehu jednotlivca, jeho zásluh a spôsobu, akým sa naň v jednotlivých dobách nazerá. Aktuálne politické okolnosti a jej ideologické východiská vplývajú na interpretáciu historických skutočností ako aj jej zrkadlenie vo verejnom v priestore – v názvoch ulíc a námestí, výskyte pamätných tabúľ a pamätníkov či v organizovaní výročných osláv.

Výstava, ktorú pripravila Mgr. Lenka Mlčúchová z Múzea Slovenských národných rád však zároveň demonštruje prejav vzdoru voči mocensky presadzovanému ideologickému prúdu. Toto vymedzenie sa kontrastujúce s danou dobou zhmotňuje aj pamätník Milana Rastislava Štefánika, ktorý bol postavený v Myjave a na svojom mieste nepretržite stojí už 100 rokov, hoci na iných miestach sa Štefánikove pamätníky odstraňovali.

Výstava …druhý život Štefánika návštevníkom predstaví motivácie a okolnosti vzniku tohto jedinečného diela, priblíži vzácne dobové dokumenty a fotografie ako i hmotné stvárnenia osobnosti Milana Rastislava Štefánika na Slovensku a ich osudy počas rôznych politických režimov.

Výstava bude otvorená bez vernisáže a potrvá do 21. februára 2022. Vstup do múzea bude umožnený podľa aktuálne platných protipandemických opatrení. 

 

MYJAVA

Pamätník generála Milana Rastislava Štefánika na námestí, ktoré je pomenované práve po tomto velikánovi, stojí na jednom mieste už viac ako 100 rokov. 

Tlačová správa

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

4 hodiny ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

19 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

21 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago