Categories: Senica

📺 V Senici do investícií pôjde takmer tri milióny eur

Poslanci na svojom štvrtkovom 21.3.2019 zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Senici schválili tohtoročný rozpočet mesta a taktiež akčný plán do roku 2021.

Mesto Senica má po troch mesiacoch v rozpočtovom provizóriu riadny rozpočet. Hospodáriť bude s finančnými prostriedkami 22,1 milióna eur.

To, že sa rozpočet v Senici schválil až v marci 2019 a zatiaľ mesto fungovalo v rozpočtovom provizóriu, nebol pre mesto výrazný problém.

Primátor Senice Martin Džačovský sa po zastupiteľstve k rozpočtu vyjadril takto: “Rozpočet sme tvorili dlhodobo, čakali sme na komisie, ktoré sa vyjadrovali. Už predtým sme komunikovali s poslancami o víziách, ktoré sú pre obyvateľov dôležité.”

„Mesto má prebytkový rozpočet vo výške 52.376 eur. Prebytok takmer 1,5 milióna je v bežnom rozpočte, čo je historicky najvyšší prebytok tohto rozpočtu. Z hľadiska úverovej zadlženosti sa mesto pohybuje na úrovni 20 %, záväzky po lehote splatnosti sme za štyri roky znížili z jedného milióna eur na približne 250.000 eur v súčasnosti,“ uviedol rozpočtu vedúci finančného oddelenia Róbert Mozolič.

“V rozpočte mi chýbajú niektoré položky, ktoré by v ňom mali byť. Prebytok je plánovaný iba vo výške niečo cez 50.000 eur, čo je štvrť percenta predpokladaných príjmov. To je mizivá rezerva, keďže počas roka sa môže čokoľvek stať, V prípade akýchkoľvek neočakávaných výdavkov budeme musieť škrtať vo výdavkovej časti. Vtedy príde k problémom, v ktorej kapitole sa bude škrtať,” vyjadril sa k rozpočtu poslanec Pavol Kalman.

“Ak by sme spravili prebytok aspoň do výšky jedného percenta, je to základná opatrnosť pri tvorbe rozpočtu. Môže to byť v budúcom období problém. Za druhé investície sú stále otvorená téma a tam je pochopiteľná rôznorodosť názorov. Ale celkovo som mal s rozpočtu dobrý pocit a bol jednohlasne schválený” doplnil Kalman.

“Skoro 90 percent investícii je už rozbehnutých ešte bývalým vedením a nezostávalo nič iné ako to dokončiť. Do rozpočtu sa nedostali niektoré investície, ako strecha zimného štadióna či dom smútku a verejné osvetlenie, to budeme musieť riešiť, možno formou úveru. Boli tu návrhy riešiť to predajom pozemkov, čo nepovažujem za šťastné riešenie. Predávať pozemky na opravu strechy nie je ekonomicky šťastné riešenie. Ak nám zas vyskočí nejaká nutnosť opravy, budeme predávať opäť pozemky?,” poznamenala k rozpočtu poslankyňa Ľubica Vyletelová.

“Máme navýšené podielové dane, ale na druhej strane si štát vymyslel rekreačné preukazy, ktoré nám tieto financie vo väčšej miere zoberie. Je to výborné, ak sa niekto stará o zamestnancov, ale štát to nič nestojí, naopak čo samosprávam pridal, hneď im to v podstate zobral,” doplnila Vyletelová.

VIDEO TV SEN: Záznam zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Senici 21.3.2019.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

3 hodiny ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

18 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago