Brezová pod Bradlom

📺 V sobotu výletný vlak aj lokálka Brezová -Jablonica

Výletné vlaky sú neodmysliteľnou súčasťou rodinných prázdnin v Trnavskom kraji zážitkov. V lete sa v nich vždy v sobotu stretnete s originálnym príbehom odkazujúcim na život a dielo Milana Rastislava Štefánika alebo spoznáte históriu šľachtického rodu Erdődy. NaZahori.sk o tom informoval Martin Palkovič z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj.

Cieľovými stanicami špeciálnych vlakových spojov s divadelným zážitkom obohateným o interaktívne prvky budú Brezová pod Bradlom a Hlohovec.

Výletný vlak Štefánik

Výletný vlak Štefánik vás odvezie na úpätie Malých Karpát, do regiónu, ktorý bol najväčšiemu Slovákovi najbližší. Môžete sa rozhodnúť, či sa vydáte po stopách M. R. Štefánika do Košarísk a na Bradlo alebo nastúpite na Brezovskú lokálku.

Výletný vlak Štefánik odvezie turistov z Bratislavy cez Pezinok, Trnavu a Smolenice na úpätie Malých Karpát, do regiónu, ktorý bol najväčšiemu Slovákovi najbližší. Na tejto trase bude premávať motorový vozeň z roku 1967, ktorý nadšenci železničnej histórie prezývajú Túlavá. Slúžil totiž ako merací vlak a neustále sa túlal na železničných tratiach po celom Slovensku. V Brezovej pod Bradlom ich budú čakať autobusy a program, ktorého súčasťou sú aj vstupy do Múzea Dušana Jurkoviča a Rodeného domu M. R. Štefánika v Košariskách. 

Výletný vlak Erdődy

Na výletnom vlaku Erdődy sa vrátite do obdobia, kedy Hlohovec i Piešťany patrili jednému z najvýznamnejších šľachtických rodov Uhorska. Súčasťou dobrodružnej výpravy po stopách Erdődyovcov bude návšteva Hlohovského zámku, ale aj Empírového divadla, Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika, Vlastivedného múzea veže pri Kostole sv. Michala, archanjela.

Cieľovou stanicou výletného vlaku Erdődy bude niekdajšie panstvo tohto šľachtického rodu. V dvoch termínoch (1. júla a 19. augusta) bude na trase Bratislava – Trnava – Leopoldov – Hlohovec vypravený vlak s parnou lokomotívou Mazutka. Z Trenčína cez Nové Mesto nad Váhom, Piešťany a Leopoldov sa výletníci do Hlohovca odvezú v drevenom vozni Krásavec z roku 1911, ktorý bude ťahaný motorovým rušňom Veľký Hektor.  V cieľovej stanici môžu obdivovať zrekonštruovaný Hlohovský zámok a iba pre nich bude sprístupnené aj vzácne Empírové divadlo. Ďalšími zastávkami sú župné Vlastivedné múzeum, Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika a veža Kostola sv. Michala, archanjela, z ktorej je skvelý výhľad na celé okolie a bežne nie je pre verejnosť otvorená.

Jazdiť bude aj Brezovská lokálka

Brezovská lokálka bude premávať medzi Brezovou pod Bradlom a Jablonicou počas štyroch prázdninových sobôt. Cestujúcim umožňuje napríklad návštevu kaštieľa v Jablonici, ktorý prechádza obnovou, ale za pozornosť stojí aj barokový Kostol sv. Štefana, historický park v centre obce a výstava jablonických krojov v pamätnej izbe.

Divadelníci vyrozprávajú historické príbehy

Prostredníctvom krátkych filmov sa na tieto miesta vrátia historické príbehy vyrozprávané umelcami z Divadla Jána Palárika v Trnave. Cestujúci sa môžu v krátkych filmoch tešiť na herecké výkony Silvie Soldanovej, Vladimíra Jedľovského, Tatiany Kulíškovej, Martina Kochana, Martina Hronského a ďalších. Krátke, ale výpravné filmy z produkcie župného Divadla Jána Palárika, vznikali v atraktívnych lokalitách Trnavského kraja.

V cieľových destináciách bude cestujúcich čakať bohatý program. Keď vystúpia z výletného vlaku Štefánik, vydajú sa po stopách tejto fascinujúcej osobnosti. Vlak Erdődy výletníkov priblíži k pamiatkam, ktoré v Hlohovci zanechali príslušníci jedného z najvýznamnejších šľachtických rodov Uhorska.

„Už tretí rok sa tešíme zo spolupráce s Divadlom Jána Palárika v Trnave. Okrem divadelných zážitkov, vďaka ktorým boli Výletné vlaky obľúbené v predchádzajúcich sezónach, tentoraz ponúknu aj zážitky filmové.  To najdôležitejšie z historických príbehov vyrozprávajú prostredníctvom krátkych filmov herci z Divadla Jána Palárika. Ide o novinku, ktorá dá tomuto prázdninovému dobrodružstvu ďalší rozmer. Naživo toto filmové rozprávanie doplnia ochotníci z potulného divadla Z malého Ríma,“ hovorí Katarína Rohaľová z KOCR Trnavský kraj a dodáva, že o námet sa aj tento rok postarala dramaturgička Divadla Jána Palárika v Trnave Lucia Mihálová.

„Pripravili sme balíčky služieb, ktoré majú potenciál zaujať rodiny s deťmi, ale aj milovníkov histórie a fanúšikov železníc. Okrem jazdy historickým vlakom zahŕňajú tieto balíčky aj dopravu autobusom v cieľovej destinácii, vstupy na prehliadky, cestovateľský denník a služby delegáta. Výletníci majú jedinečnú možnosť zažiť bezstarostný deň s pestrým programom,“ hovorí Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Trasy a dátumy výletných vlakov

Online predaj lístkov sa začne už čoskoro. Vybrať si budete môcť z nasledovných trás:

1. júla >> Bratislava hl. stanica – Bratislava, Vinohrady – Pezinok – Trnava – Leopoldov – Hlohovec a späť

8. júla >> Bratislava hl. stanica – BA, Vinohrady – Pezinok – Trnava – Smolenice – Brezová pod Bradlom a späť + Brezovská lokálka do Jablonice a späť

15. júla >> Trenčín – Nové Mesto nad Váhom – Piešťany – Leopoldov – Hlohovec a späť

22. júla >> Trenčín – Nové Mesto nad Váhom – Piešťany – Leopoldov – Hlohovec a späť

29. júla >> Bratislava hl. stanica – BA, Vinohrady – Pezinok – Trnava – Smolenice – Brezová pod Bradlom a späť + Brezovská lokálka do Jablonice a späť

5. augusta >> Trenčín – Nové Mesto nad Váhom – Piešťany – Leopoldov – Hlohovec

12. augusta >> BA hl. stanica – BA, Vinohrady – Pezinok – Trnava – Smolenice – Brezová pod Bradlom a späť + Brezovská lokálka do Jablonice a späť

19. augusta >> Bratislava hl. stanica – Bratislava, Vinohrady – Pezinok – Trnava – Leopoldov – Hlohovec a späť

26. augusta >> Trenčín – Nové Mesto nad Váhom – Piešťany – Leopoldov – Hlohovec a späť

2. septembra >> BA hl. stanica – BA, Vinohrady – Pezinok – Trnava – Smolenice – Brezová pod Bradlom a späť + Brezovská lokálka do Jablonice a späť

Predaj lístkov

Výletný vlak Erdődy s parnou lokomotívou https://bit.ly/Erdodysparnoulokomotivou

Výletný vlak Štefánik https://bit.ly/Vyletnyvlakstefanik

Výletný vlak Erdődy https://bit.ly/VyletnyvlakErdody

Brezovská lokálkahttps://bit.ly/Brezovskalokalka

Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

3 hodiny ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

5 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

9 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

10 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago