Skalica

📷 📺 Výstava Rodina v tradičnej kultúre Záhoria v Skalici

fotky zdroj: NaZahori.sk

Záhorské múzeum v Skalici v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja, pozýva všetkých záujemcov na aktuálnu výstavu Rodina v tradičnej ľudovej kultúre Záhoria, ktorá bude sprístupnená už len do konca tohto týždňa a následne ukončená. 

Výstavu bola otvorená v decembri minulého roka, avšak z dôvodu aktuálnej spoločenskej situácie bola v mesiacoch január – apríl pre verejnosť uzatvorená.  

Až postupné uvoľnenie obmedzení dovolilo privítať okrem individuálnych návštevníkov aj väčšie skupiny. Prostredníctvom vyše 200 dobových fotografií a 170 zbierkových predmetov sme priblížili rodinné zvyky vzťahujúce sa ku kľúčovým životným udalostiam, nazývaným aj obrady prechodu: narodenie a krst, svadba, úmrtie a pohreb. Súčasťou výstavy bolo aj vydanie katalógu a príprava pracovných listov pre deti a školákov rôznych vekových kategórií. Výstava bola ocenená cenou Národopisnej spoločnosti Slovenska v kategórii výstava – expozícia za obdobie rokov 2018 – 2020.  

“Prvá časť výstavy približuje zvyky vzťahujúce sa k žene v šestonedelí a s nimi súvisiace zbierkové predmety, ako posteľ šestonedieľky s kolískou, vyšívané kútne plachty a hrnce, detský obradový odev. Druhá časť výstavy približuje priebeh svadobného cyklu od príprav po posvadobné obdobie zahŕňajúce sviatočný obradový odev a doplnky, odevné komplety znázorňujúce nevestu a ženícha z okolia Holíča, ako aj ukážku svadobných darov a výbavy. Posledná časť výstavy približuje pohrebný cyklus z hľadiska rôznych úkonov, zvykov, ako aj celkového pohľadu na posmrtný život, zo zbierkových predmetov sú to najmä smútočný odev a obradové textílie, úžitkové a spomienkové predmety sakrálneho charakteru,” povedala k výstave jej kurátorka Dita Andrušková.

Posledný deň sprístupnenej výstavy v nedeľu 15. augusta 2021 vám v prípade záujmu v rámci návštevných hodín (14.00 – 18.00) poskytne kurátorka výstavy odborný výklad.

VIAC TU: https://www.nazahori.sk/akcie-a-podujatia/192-rodinne-obycaje-v-tradicnej-ludovej-kulture-zahoria?date=2021-06-10-08-00#.YRJAHBQzaUk

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

10 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

12 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

13 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

20 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago