Senica

📺 Záhorácky maratón s dopravnými obmedzeniami Búre – Šaštín a Senica

V sobotu 11. júna 2022 sa uskutoční 33. ročník tradičného podujatia Záhorácky maratón. Pobeží sa po 18-ty krát aj polmaratónska trať. Na obe trate sa bude možné prihlásiť aj v deň štartu pred mestskou plavárňou na Továrenskej ulici v Senici. V rámci podujatia treba počítať s cestnými dopravnými obmedzeniami ale bez výluky vlakov. 

https://www.nazahori.sk/2022/06/06/senica-sastin-straze-zahoracky-maraton-a-polmaraton-uz-tuto-sobotu/

Tento ročník štartuje dopoludnia o 10:00 hodine – výstrel zo štartovacej pištole bude počuť opäť z parkoviska pred senickou športovou halou na Továrenskej ulici. Trať Záhoráckeho maratónu sa vinie krásnym prostredím borovicového lesa, ktoré je pre Záhorie typické a športovci práve preto majú tieto preteky vo veľkej obľube.

Maratónci pobežia trať zo Senice cez borovicový les do Šaštína–Stráží a späť, polmaratónci budú mať obrátku po 10 a pol kilometri priamo v chládku borovíc. Aj preto tieto preteky dostali podtitul „Beh s vôňou lesa“. 

MARATÓN

Trať meria 42 195 m, je oficiálne premeraná, povrch trate je asfaltový, celkové prevýšenie je 180 m. Štart aj cieľ Záhoráckeho maratónu je pred športovou halou v Senici, na Továrenskej ulici. Po štarte sa beží po uliciach Hviezdoslavova a Železničná, cez železničné priecestie k letisku a okolo golfového areálu Penati resort. Borovicovým lesom do obce Borský Mikuláš po uliciach Družstevná, Záhorácka a Šaštínska až do mesta Šaštín-Stráže. Cez železničné priecestie (POZOR beží sa bez výluky vlakov !!!), po uliciach Jána Hollého, Mirka Nešpora a ul. Nádražná až na futbalové ihrisko, kde je obrátka maratónu.

 

POLMARATÓN

 Trať meria 21 097,5 m, je oficiálne premeraná, povrch trate je asfaltový, celkové prevýšenie je 80 m. Štart aj cieľ polmaratónu je pred športovou halou  v Senici, na Továrenskej ulici. Po štarte sa beží po uliciach Hviezdoslavova a Železničná, cez železničné priecestie (POZOR beží sa bez výluky vlakov !!!) k letisku a okolo golfového areálu Penati resort, kde v borovicovom lese je obrátka polmaratónu a beží sa späť k športovej hale do Senice.

Pravidelných účastníkov odmeňujú organizátori polovičným štartovným. Za „verného maratónca“ sa považuje každý účastník, ktorý v Senici dokončil 15 a viac pretekov v disciplíne maratón„Takýmto účastníkom prihláseným na tohtoročný maratón je aj 72-ročný Štefan Polc. Ten zrejme ako jediný štartoval aj na úplne prvom ročníku Záhoráckeho maratónu v roku 1989,“ spomína Jaroslav Kubíček.

Verných účastníkov však príde tento rok oveľa viac. Spomenúť možno Jaroslava Pavlackého, ktorý na Záhoráckom maratóne pobeží už po 25-ty krát a celkovo má nabehaných viac ako 300 maratónov,“ dodáva riaditeľ trate.

Či sa podarí niektorému z tohtoročných účastníkov prekonať traťový rekord pretekov, ktorý ešte v roku 1996 vytvoril Ondřej Němec z Prusinovíc s časom 2:23:59 h, sa dozvieme už túto v sobotu 11. júna 2022!

Záhorácky maratón zdroj: archív Mesto Senica

Dopravné obmedzenia

V rámci maratónu musia motoristi počítať aj s obmedzením dopravy. V Senici bude počas konania maratónu úplná uzávera Továrenskej ulice. V úseku Borský Mikuláš – Šaštín-Stráže bude zasa uzavretá komunikácia tretej triedy III/1143.

Pretekári sú povinní dodržiavať pravidlá cestnej premávky a zúčastňujú sa pretekov na vlastné nebezpečenstvo. “Pretekár, ktorý nebude rešpektovať výstražné znamenie na zabezpečovacom zariadení na železničnom priecestí bude z pretekov diskvalifikovaný,” upozorňujú organizátori podujatia.

Pozvaní sú športoví priaznivci

Príďte povzbudiť bežcov či už na štart, či pri dobehu do cieľa pretekov pri športovej hale na Továrenskej, alebo na rôznych miestach pozdĺž samotnej trate, kde budú športovcov motivovať k výkonom bubeníci zo skupiny Maribondo bubnovou šou. 

Záhorácky maratón, ktorý je súčasťou seriálu Grand Prix Záhoria a Moravsko-slovenského bežeckého pohára, organizuje mesto Senica v spolupráci s mestom Šaštín-Stráže a obcou Borský Mikuláš.

Zdroj: Mesto Senica

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

14 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

16 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

17 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago