Holíč

📺 Zastupiteľstvo TTSK zasadalo v Holíči, poslanci schválili investície na Záhorí

Krajskí poslanci sa v stredu 27. marca 2024 stretli na 11. riadnom zasadnutí Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja. Prvýkrát v rámci aktuálneho funkčného obdobia zasadali mimo Úradu TTSK, a to v priestoroch zámku v Holíči. Jedným z hlavných bodov bolo schválenie investície na Záhorí.

Poslanci schválili nové investičné aktivity v okrese Skalica i predloženie žiadostí o nenávratné finančné príspevky na realizáciu ďalších projektov. Zároveň odobrili poskytnutie prostriedkov z dotácií medzi organizácie, obce a mestá, pričom sa v kraji zrealizuje dokopy 416 projektov.

Som veľmi rada, že sa konajú tieto výjazdové zasadania, pretože sa tak približujeme k ľuďom. Navštevujeme jednotlivé okresy, čo je veľmi pozitívne, keďže nie všetci poslanci Trnavského samosprávneho kraja, obzvlášť tí z iných okresov, poznajú do detailov problematiku všetkých regiónov. Je skvelé, že sa takýmto spôsobom dostávame bližšie k občanom. Dôležité na tomto zasadnutí bolo aj to, že sme schválili významné investície na Záhorí, zvlášť v Skalici a v Skalickom okrese,” povedala pre NaZahori.sk primátorka mesta Skalica a poslankyňa TTSK Oľga Luptáková.

Zastupiteľstvo TTSK zasadalo v Holíči, poslanci schválili investície na Záhorí. Na fotografii primátor mesta Holíč a poslanec TTSK Zdenko Čambal. Autor: Vladimír Miček

Schválené investície na Záhorí

Po dlhšej prestávke sme sa opäť rozhodli obnoviť tradíciu výjazdových zasadnutí župného zastupiteľstva, tentokrát v Holíči. Súčasťou schváleného rozpočtu sú aj projekty na Záhorí, ktoré plánujeme zrealizovať. Ide napríklad o vybudovanie multifunkčného ihriska v areáli Gymnázia Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici, na Spojenej škole v Holíči zrekonštruujeme strechu a zabezpečíme debarierizáciu. Už čoskoro nás čaká aj potrebná rekonštrukcia mosta ponad Chvojnicu pri Holíči, ktorú rozbehneme po zrealizovaní verejného obstarávania,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že obnovou prejde aj kilometrový úsek cesty III. triedy cez obec Petrova Ves smerom na Letničie.

Pokiaľ ide o konkrétne investície financované Trnavským samosprávnym krajom, chcel by som vyzdvihnúť regionálnu nemocnicu v Skalici, ktorá má spádovú oblasť vyše 150 000 potenciálnych pacientov. Napriek tomu, že lekári a sestry na pôrodnícko-gynekologickom oddelení odvádzajú prvotriednu prácu, pracujú v nie celkom vyhovujúcich podmienkach. Našou snahou je prispieť k zlepšeniu tejto situácie a zabrániť tak odlevu rodičiek na Moravu, konkrétne do Břeclavi alebo Kyjova, čo vnímam ako značný deficit,” doplnil primátor mesta Holíč a poslanec TTSK Zdenko Čambal.

Župa získala prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti

Župa je úspešným žiadateľom o prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti pre prvú časť projektu deinštitucionalizácie Domova sociálnych služieb v Medveďove, pričom zastupiteľstvo tentokrát schválilo predloženie žiadosti o prostriedky z rovnakého programu na pokračovanie projektu (Medveďov II.). Cieľom je vybudovať zariadenie podporovaného bývania s kompletne bezbariérovými bytovými jednotkami.

Ako ďalej hovorí vicežupanka Veronika Buc, „Som rada, že sa v župnom zozname investícií do rozvojových aktivít v okrese Skalica nachádzajú aj projekty, ktoré skvalitnia sociálnu starostlivosť. V Zelenom dome v Skalici zrealizujeme nadstavbu pavilónov. Vďaka čomu rozšírime kapacitu tohto zariadenia sociálnych služieb. Zároveň na dnešnom zastupiteľstve boli poslancom predložené nové návrhy projektov. Som rada, že prešli jednohlasne. Modernizáciou prejde Domov dôchodcov a Domov sociálnych služieb v Holíči. Zároveň sa Trnavská župa bude finančne spolupodieľať aj na modernizácií gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Fakultnej Nemocnice AGEL v Skalici.

Zastupiteľstvo TTSK zasadalo v Holíči, poslanci schválili investície na Záhorí. Na fotografii vicežupanka TTSK Veronika Buc. Autor: Vladimír Miček

Ďalšia žiadosť o nenávratný finančný príspevok sa týka zvýšenia energetickej hospodárnosti budov Spojenej školy Gyulu Szabóa v Dunajskej Strede. Prispeje to k zníženiu nákladov školy na vykurovanie a osvetlenie priestorov.

Krajskí poslanci schválili aj dotácie určené pre organizácie, obce a mestá. Zastupiteľstvo podporí 107 projektov obcí a miest v celkovej sume 150-tisíc eur a 309 projektov organizácií v celkovej výške 450-tisíc eur.

Vlado Miček

Recent Posts

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

12 minút ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

49 minút ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

2 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

2 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

4 hodiny ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

13 hodín ago